Turbo underboost door vervuild lagedruk-EGR-systeem
Werkplaatstip
Een garagist belt ons… of we even willen meedenken. Hij leest foutcode P0299 uit bij een Volkswagen Polo 1.4 TDI. Underboost dus: de inlaatdruk blijft achter ten opzichte van de verwachte waarden. Hij heeft het roetfilter vervangen omdat de roetmeting aangaf dat dat nodig was. Helaas verdwijnt de melding P0299 niet. Wat nu? Turbo vervangen?
Met alleen de melding P0299 weten we nog niet genoeg. Er zijn immers verschillende oorzaken mogelijk. Het gaat hier om een Volkswagen Polo met motorcode CUSA/CUSB en een turbo van het type 2101348. Die turbo vinden we trouwens ook terug op de Audi A1, Seat Ibiza en Škoda Fabia. Het betreft een variabele turbo met vacuümgestuurde drukregeling. De actuator heeft een positiesensor die aan de ECU doorgeeft of de stand overeenkomt met de opgegeven waarden.
Turbo underboost, maar drukregeling werkt goed
We vragen de garagist of hij een foutmelding ziet op de positiesensor. Dat blijkt niet het geval. Daardoor weten we dat de drukregeling naar behoren functioneert. Ook heeft de garagist het volledige inlaatsysteem met een rookmachine afgeperst om te controleren of er lekkage is. Dat is niet het geval. Goed nieuws op zich, maar dat betekent wel dat we de oorzaak nog niet hebben gevonden.
EGR-traject vermoedelijk vervuild
Uit ervaring weten we dat deze motoren gevoelig zijn voor een vervuild EGR-traject. EGR staat voor Exhaust Gas Recirculation: een systeem waarbij uitlaatgassen opnieuw worden aangevoerd naar de inlaat om verder te worden verbrand, met als doel de uitstoot van stikstofoxiden te beperken.
De garagist had gemeld dat hij het roetfilter had vervangen. Als dat al verstopt zat, is de kans groot dat ook het EGR-traject vervuild is. Bij een lagedruk-EGR-systeem zoals op deze auto, gaan de uitlaatgassen vanuit het uitlaatspruitstuk rechtstreeks naar de luchtinlaatzijde van de turbo. Zit daar vervuiling? Dan wordt die rechtstreeks door de turbo aangezogen. Zelfs de kleinste vuildeeltjes kunnen schade veroorzaken aan het compressorwiel.
Beschadigd compressorwiel
Een visuele inspectie van de turbo zou dit makkelijk kunnen bevestigen. Alleen laat het specifieke ontwerp niet toe om zomaar in de inlaatzijde te kijken.

De garagist had de turbo daarom nog niet beoordeeld. Aangespoord door onze analyse probeert hij het toch opnieuw, dit keer met een camera. En jawel… het verdict is duidelijk: het compressorwiel is zwaar beschadigd.
Dat is uiteraard een tegenvaller, zeker voor de eigenaar. Die dacht gewoon met een knipperend lampje en wat vermogensverlies naar de garage te rijden – niet wetende dat de schade al veel verder ging.
Diepe putten in het compressorhuis
We adviseren de garagist om de turbo te demonteren en naar ons op te sturen voor diagnose. Bij onze controle stellen we aanzienlijke schade vast aan de inlaatzijde. De schoepen van het compressorwiel zijn afgesleten en in de hals van het compressorhuis zijn diepe putten ontstaan. Helaas is deze turbo niet meer te herstellen.


Turbo underboost succesvol opgelost
De auto krijgt een nieuwe turbo en voordat die gemonteerd wordt, reinigt de garagist grondig het volledige EGR- en inlaattraject, inclusief andere relevante onderdelen. In combinatie met het recent vernieuwde roetfilter is de auto daarna weer volledig in orde.