Funderingen

Alles over funderingen

gewapend funderingen leggen

Zonder goede funderingen is je woning geen lang leven beschoren. Deze betonnen constructie vangt het gewicht van een gebouw op, zodat die niet instort. Er bestaan verschillende soorten funderingen. Welke funderingen er nodig zijn, wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur op basis van een bodemonderzoek. Verder speelt ook de aard van het gebouw een belangrijke rol. We overlopen welke mogelijkheden er zijn en geven mee hoe je op een haalbare manier - met professionele hulp weliswaar - als zelfbouwer funderingen kan leggen.

Funderingen op staal of strookfunderingen
Funderingsplaat
Paalfunderingen en funderingsputten
Kelder of kruipruimte
Hoe giet je strookfunderingen?
Hoe giet je zelf een funderingsplaat?

 

Funderingen op staal of strookfunderingen

fundering funderingen leggen

In het gunstigste geval worden funderingen op staal of strookfunderingen gebruikt. Dat is een constructie van stroken uit beton onder de plaatsen waar de dragende muren van het gebouw komen. Hoewel ze nauw verwant zijn, zijn funderingen op staal en strookfunderingen - ook wel sleuffunderingen genoemd - niet hetzelde. We bespreken beide soorten.

Lees het volledige artikel

 

Funderingsplaat

plaat funderingen leggen

Wanneer de bodemkwaliteit niet optimaal is en er bredere stroken nodig zijn om het gewicht van het gebouw beter te kunnen verdelen, dan wordt er voor een maximale draagkracht een funderingsplaat gegoten. Dit is echter niet hetzelfde als een zwevende vloerplaat. Lees er hier meer over.

Lees het volledige artikel

 

Paalfunderingen en funderingsputten

paal funderingen leggen

Zit de draagkrachtige grond dieper onder het oppervlak? Dan moet je een beroep doen op geprefabriceerde betonnen palen. Deze worden dan in de grond geheid, geschroefd of geboord. Een tussenoplossing tussen de funderingsplaat en paalfunderingen, is het delven van funderingsputten. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van deze methodes.

Lees het volledige artikel

 

Kelder of kruipruimte

kelder funderingen leggen

Een kelder of een kruipruimte kan ook dienen als volledige fundering voor je woning, op voorwaarde dat je je volledige woning onderkeldert. Dat is echter niet met elk type kelder mogelijk.

Lees het volledige artikel

 

Hoe giet je strookfunderingen?

zelf funderen funderingen leggen

Zit je met een totaalrenovatie of nieuwbouwproject in het verschiet? Dan komen er funderingen aan te pas. Om werkuren uit te sparen kan je als zelfbouwer daar een groot stuk bij helpen. Handig dus om te weten hoe dat alles in zijn werk gaat. In dit artikel leggen we uit hoe het meest voorkomende funderingstype, namelijk strookfunderingen, worden gegoten. Dat gebeurt meestal samen met de vloerplaat.

Lees het volledige artikel

 

Hoe giet je zelf een funderingsplaat?

storten funderingen leggen

Zit je met een lichte constructie die je van een fundering moet voorzien, zoals een tuinhuis? Dan is een funderingsplaat een goede optie. Lees hier hoe je die stap voor stap zelf kan gieten.

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Interview met anne beeldens

Een van de sterktes van betonwegen is hun lange levensduur. maar hier ligt ook meteen hun zwakte. door het robuuste karakter van betonverhardingen wordt een goed onderhoud immers vaak vergeten. de schade die daardoor ontstaat, wordt vaak niet of slechts rudimentair hersteld, om kosten te besparen. deze herstellingen zijn echter niet duurzaam en leiden al snel tot grotere schade. maar wat houdt dat juist in, het duurzaam onderhouden en herstellen van betonwegen? infrastructure ging hierover in gesprek met prof. dr. ir. anne beeldens, oprichtster van adviesbureau ab-roads en gastprofessor aan de ku leuven.

Welke bestelwageninrichting kiezen?

Klanten kunnen opteren voor een standaardopstelling of voor maatwerk. daarvoor staan de leveranciers iedere klant bij met professioneel advies. voor de inrichting zelf kunnen in een bestelwagen allerhande oplossingen en componenten worden voorzien.

Ten huize van devagro

Na de opleiding textielingenieur ging ignace degezelle in op het aanbod van zijn schoonvader om een aannemersbedrijf te starten, actief in de wegenbouw. daaruit groeiden in amper 25 jaar tijd tal van andere firma's, actief in wegeninfrastructuur, recyclage, afbraak en bodemsanering. kers op de taart is de recente ontwikkeling van een gepatenteerd soort nieuw beton dat geen cement of water meer bevat, een soort geopolymeer, genaamd 'eco2beton'.

Wat is de impact van 3d-betonprinten op het ontwerp- en bouwproces?

3d-printen van architectonisch beton biedt ontwerpers niet alleen een bijna oneindige vormvrijheid, maar maakt deze meteen ook betaalbaar. in plaats van complexe mallen te bouwen kan er namelijk quasi direct ...

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine