Aluminium ramen & deurenPremium

Hoe was en onderhoud je je ramen?

ramen onderhouden wassen

Vuile vensters met afgebladderde verf geven je woning al snel een triest uiterlijk. Bovendien kunnen slecht onderhouden ramen heel wat problemen veroorzaken zoals tocht, schimmels, verlies van licht enz. Controleer dus af en toe of het schrijnwerk nog in orde is en geef je ramen regelmatig een schoonmaakbeurt. Hoe je dat onderhoud aanpakt, lees je in dit artikel.

 

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen & deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen & deuren
Lees magazinechevron_right

Het schrijnwerk

Schrijnwerk reinigen

ramen kuisenramen onderhouden wassen

Door enkele keren per jaar je ramen te reinigen – idealiter om de zes à acht weken, zorg je ervoor dat je ramen tot wel vijftig jaar lang kunnen meegaan. Woon je in een industriezone, in de stad of aan zee? Of vangen je ramen langs buiten nagenoeg geen regen? Dan is een maandelijkse reiniging opportuun.

  • Spoel eerst de ramen en het glas af met zuiver leidingwater om vuil (zand, stof, mos ...) los te weken.
  • Gebruik een zachte borstel, microvezeldoek of spons om de ramen in te soppen. Doe dit met koud water en een neutrale reinigingszeep (pH-waarde tussen 6 en 8). Laat het goedje even inwerken maar niet opdrogen.
  • Spoel na het insoppen grondig na met koud leidingwater – zorg er zeker voor dat er geen reinigingsmiddel achterblijft, want dat kan onder invloed van uv-licht lakschade veroorzaken.
  • Droog de ramen met een microvezeldoek.

Wanneer je je ramen kuist, neem je het best ook meteen het beslag mee. Reinig met warm water en een neutrale reinigingszeep en droog af met een microvezeldoek. Voor inox-beslag bestaan specifieke reinigingsproducten, mocht een neutrale zeep het niet trekken.

 

Periodiek onderhoud

onderhoud ramen ramen onderhouden wassen

  • Om de structuurfolie van je pvc ramen te beschermen tegen verkleuring en vervuiling, wordt er aangeraden om minimaal één keer per jaar de ramen te behandelen met een conserveringsproduct.
  • Smeer de bewegende delen (scharnieren, sloten ...) minimaal één keer per jaar met een siliconenspray, zodat ze soepel blijven werken. Om cilindersloten op je ramen te smeren, gebruik je wat grafietpoeder op de sleutel en steek je de sleutel in het slot.
  • Controleer twee keer per jaar de beglazings- en dichtingsrubbers en reinig deze met koud water en een neutrale reinigingszeep.
  • Stof, zand of ander vuil haal je weg uit de gootjes en afvoergaten.
  • Controleer bij pvc-ramen ook eenmaal per jaar de kleur van de verstekken. Kleur de lasnaden eventueel bij met een lakstift.
  • Merk je tijdens een jaarlijkse check-up van je aluminium ramen krassen op? Naargelang de afwerking van het aluminium (gelakt of geanodiseerd) en de diepte van de krassen bestaan er producten om die weg te werken. Het best contacteer je hierbij de fabrikant van de ramen voor gericht advies.

 

Wat met houten ramen?

houten ramen ramen onderhouden wassen

  • Een evident nadeel van houten buitenschrijnwerk: om de zoveel jaar zal je het moeten behandelen met een olie, beits of lak (al dan niet gekleurd). De frequentie is afhankelijk van hoe vaak de ramen blootgesteld worden aan zonlicht en andere weersomstandigheden. Lees hier meer over verven en hier over hoe je hout kan beschermen tegen weersinvloeden.
  • Smeer de bewegende delen (scharnieren, sloten ...) minimaal één keer per jaar met een siliconenspray, zodat ze soepel blijven werken.
  • Controleer twee keer per jaar de beglazings- en dichtingsrubbers en reinig deze met koud water en een neutrale reinigingszeep.
  • Stof, zand of ander vuil haal je weg uit de gootjes en afvoergaten.

 

De beglazing

Streeploos je ramen wassen

Het is zonde als al dat schoonmaakwerk tenietgedaan wordt door strepen die je pas gewassen ramen ontsieren. Om deze te vermijden, weet je beter hoe ze ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Te veel zeep in het water
  • Te veel kalk in het water
  • Water droogt te snel op bij warm weer

zeepsop ramen wassen ramen onderhouden wassen

Aan de slag

Begin het ramen lappen aan de binnenkant van je huis en vergeet niet om een dweil op de vloer te leggen zodat je niet morst op je vloer. Zorg dat je een opstapje of krukje bij de hand hebt voor de hogere delen van het raam en haal uiteraard alles weg van de vensterbank. 

Verwijder eerst al het grovere vuil van de ramen. Zand kan je wegborstelen met een zachte borstel. Hardnekkige vogelpoep kan je eraf halen met wat tandpasta. 

Vul dan een emmer met lauw water en schoonmaakmiddel. Je hebt speciale ruitenshampoos in de handel, maar detergent of schoonmaakazijn klaart de klus ook. Let op, te veel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Indien mogelijk, gebruik dan regenwater want daar zit minder kalk in en kalk geeft strepen.

ramen strepen ramen onderhouden wassen

Maak eerst de raamlijsting schoon en begin dan aan het glas. Zeep alles in met een spons en zorg ervoor dat je overal goed in de hoekjes komt. Nadien trek je de ramen van boven naar beneden droog met een raamwisser.

Tussendoor maak je de raamwisser telkens schoon met een uitgespoeld zeemvel. Zo vermijd je strepen én krassen want zandkorrels die in je doek zitten, kunnen kleine krasjes maken in het glas. Opgepast met trekkers die al wat sleet vertonen: is het rubber weg, dan kan je krassen maken met het metaal van je trekkertje.

Let er tevens op dat je banen mekaar telkens een beetje overlappen. Zo krijg je geen "naden".

microvezel ramen onderhouden wassen

Tot slot veeg je alles droog met een droge, niet-pluizende (microvezel- of hydrofiel)doek. Vergeet daarbij zeker de hoeken niet.

TIP
Was je ramen nooit als het vriest! Door het warme water op bevroren ruiten kan er thermische shock optreden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Hoe correct je auto wassen?

Je auto was je bij voorkeur één keer in de maand. Dan zal het vuil zich minder hard aan het koetswerk hechten, wat beter is voor je lak. Maar hoe doe je dat nu precies op de juiste manier? We geven enkele tips mee in dit artikel.

Onderhoud van Leopard-tanks

21 maart 2019, NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne, Duitsland. Het Duits-Nederlandse 414 Panzerbataljon beleeft na de oprichting in 2015 zijn eerste ceremoniële commando-overdracht. De Nederlandse cavaleristen van 414 vormen die dag de voorhoede bij de herintroductie van de iconische Leopard 2-tank bij de Koninklijke Landmacht. 414 biedt Nederland, na het laatste schot van een Nederlandse Leopard in 2011, opnieuw de mogelijkheid om te trainen met de tanks. Maar hoe moet de Landmacht zo'n 60 ton zwaar beest nu in topconditie houden?

De hbo leerlijn Maintenance brengt onderhoud op hoger niveau

Onderhoud niet sexy? Leerlingen motiveren is niet het probleem, maar wel het ontbreken van een opleiding. Die conclusie was voor Arend Bos, bestuurslid van KIVI vakgroep 'Maintenance', voldoende om zich actief in te zetten voor de ontwikkeling van een passende hbo (hoger beroepsonderwijs) leerlijn. De 'klik' vond hij bij de Haagse Hogeschool in Delft die met de lancering van het laatste deel van de opleiding - het uitstroomprofiel Life Cycle Management - de leerlijn Maintenance vervolledigde.

5 onmisbare afwerktools: wat gebruik je wanneer?

Werk je vaak met hout of metaal? Dan beschik je best over de nodige tools voor een fijn afgewerkt resultaat. Er bestaan verschillende gereedschappen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine