Duurzaamheid manifesteert zich in de auto-industrie
Trends in autoreparatielakken
Elk jaar komen er meer en meer manieren naar boven om energie te besparen. De producenten van autoreparatielakken trachten hierbij een extra bijdrage te leveren. Enerzijds wordt er veel aandacht besteed aan duurzame lakken, maar aan de andere kant gaan ze ook via nieuwe technieken proberen hun duit in het zakje te doen op de weg naar duurzaamheid in de auto-industrie.

ecologische productie
Wat goed is voor de auto, hoeft per definitie niet slecht te zijn voor het milieu. Jarenlang werden de producten voor lakherstellingen grotendeels uit fossiele brandstoffen gemaakt, maar dat is de laatste jaren anders. De duurzame autoreparatielakken nemen geleidelijk aan over. Al in 2018 lanceerde een producent voor de eerste keer een reeks milieuvriendelijke vernissen, waar ongeveer 70% van het koolstofgehalte afkomstig is uit herbruikbare grondstoffen.
Meer producenten beginnen nu deze stap te zetten. De fossiele brandstoffen worden in het vroege productieproces aan de kant geschoven en vervangen door materialen als biomassa, waardoor de uitstoot van CO2 gereduceerd wordt. Op deze manier trachten de producenten bij te dragen aan de bescherming van ons milieu. De lakken en vernissen die bestaan uit de milieuvriendelijke varianten van de biomassa brandstoffen boeten niet aan kwaliteit in ten opzichte van de klassieke lakken.
Wat goed is voor de auto, hoeft niet slecht te zijn voor het milieu


(Foto: AkzoNobel)
IN 5 STAPPEN NAAR EEN DUURZAAM CARROSSERIEBEDRIJF
Bedrijven moeten milieubewust worden in hun dagdagelijkse beoefening van hun vak. Als ze winstgevend en aantrekkelijk willen zijn voor de moderne, milieubewuste klant mogen ze niet achterblijven. Daarvoor zijn er 5 concrete manieren.
Een eerste manier is een alomvattende beoordeling maken van de bestaande bedrijfsprocessen. De balans van de gebruikte producten en accessoires moet worden opgemaakt. Zodra er een duidelijk beeld is van de huidige situatie, kan er worden gekeken naar waar er ruimte is voor verbetering.
Vervolgens kan de keuze worden gemaakt voor energiezuinige producten. Door te kiezen voor producten waarmee reparaties snel en efficiënt kunnen worden aangepakt, kan een betere duurzaamheid worden bereikt. Er kan bv. gebruik worden gemaakt van lakken die luchtdrogend zijn. Zo beperkt u de impact op het milieu en natuurlijk ook op uw energierekening.
Ten derde moet het hele bedrijf op de juiste manier omgaan met deze energiezuinige producten. De stap naar gebruiksvriendelijke en energiezuinige laksystemen is van groot belang, maar als het personeel er niet op de juiste manier mee kan werken, verliest u natuurlijk de impact. Daarom is het aangewezen om als carrossier een opleiding te volgen om de producten tot in de puntjes te leren kennen. Het resultaat is immers minstens even belangrijk.
Ten vierde dient een carrosseriebedrijf te voldoen aan de lokale wetgeving en de EU-voorschriften voor het afvoeren van de producten die ze gebruiken. Dit is enerzijds belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers van het bedrijf, maar anderzijds is het ook cruciaal voor het welzijn en de bescherming van het milieu.
Een laatste stap is de keuze van externen zoals leveranciers, partners en andere verkopers. Ook die is bepalend. Er wordt vaak gezegd dat een zaakvoerder slechts zo goed is als het bedrijf die hij of zij onderhoudt. Daarom is het voor bedrijven essentieel om zich aan te sluiten bij organisaties die hun inspanningen om milieubewust te zijn, ondersteunen en bevorderen.

snelheid en efficiëntie staan naast kwaliteit
Het grootste verschil in vergelijking met de jaren voordien is de combinatie van snelheid, efficiëntie en kwaliteit. De laatste jaren is de focus voornamelijk op die eerste twee enorm toegenomen. Het product moet niet enkel een goede kwaliteit bieden, maar tegelijkertijd bv. een efficiënt applicatie- en drogingsproces kunnen garanderen.
Droogtechnieken
Om de productiviteit en winst te maximaliseren, moet een schadeherstelbedrijf snel en flexibel kunnen werken. Iedereen kent de problemen wel omtrent de beschikbaarheid van de spuitcabines. Daarom werd door verschillende producenten uitgezocht hoe ze de lak sneller kunnen laten drogen, zonder dat dat inboet aan de kwaliteit. Op deze manier kan het gebruik van de spuitcabine worden geoptimaliseerd.
Er kwamen dit jaar enkele lakken op de markt die binnen een korte tijdspanne in hoge temperaturen 'geforceerd' kunnen drogen. Vervolgens wordt het voertuig in open lucht geplaatst, waar het proces wordt gefinaliseerd. Andere lakken maken dan weer gebruik van koude lucht om te drogen. Dat vergt iets meer tijd dan het vorige systeem, maar het is wel energiezuiniger aangezien de lucht niet moet worden opgewarmd, wat dan weer de energiefactuur ten goede komt. Als laatste bestaan er ook lakken die kunnen drogen met behulp van uv-technologie.

Een tweede ontwikkeling die zich dit jaar tracht te manifesteren zijn de nat-in-nat primers op waterbasis. Deze moeten enkel uitdampen tot mat en zijn niet gebonden aan een minimum uitdamptijd. Daarbovenop kan eenzelfde verf zowel voor de kleur van het voertuig, als voor het interieur worden gebruikt. Dit brengt een sneller werkproces en minder productverbruik met zich mee, wat op hun beurt resulteert in een lagere kost.

cloud komt meer en meer opzetten
Digitalisering zorgt voor meer efficiëntie op de werkvloer, wat een must is in het huidige klimaat. Hierdoor kunnen de moderne carrosseriebedrijven de winstmarges op kleine reparaties vergroten. Kleuropzoeking gebeurt zelden nog met behulp van fysieke tools. Deze worden alsmaar vaker onderheven aan bv. een fotosprectrometer. Carrossiers kunnen hierdoor sneller en nauwkeuriger werken tijdens een lakreparatie.
Door de cloud kan een lakspuiter z'n knowhow delen met zijn collega's
Tot slot vinden veel carrosseriebedrijven de weg naar de verschillende cloudsoftware die op de markt komen. Producenten kunnen op deze manier sneller nieuwe kleurformules aanbieden, waardoor de carrossier te allen tijde up-to-date is. De cloud kan bedrijven een realtime inzicht geven via live dashboards en rapporten, waardoor de manager van een schadeherstelbedrijf informatie kan krijgen over de toewijzing van materialen aan de correcte werkorders om de kosten per reparatie te berekenen. Aangezien er wordt gewerkt met een cloud, is alle informatie steeds daar te vinden op voorwaarde dat er een internetverbinding beschikbaar is. Ook voor een lakspuiter is het een voordeel om via een cloudapplicatie te werken. Hij kan via deze weg aangepaste kleurformules delen binnen zijn netwerk. Op deze manier wordt de knowhow bij collega's op een andere locatie vergroot.
wetgeving
Uiteraard kunnen producenten niet vrank en vrij allerhande lakken produceren. Zij moeten zich houden aan verschillende wetgevingen, zoals de wet die bepaalt hoeveel VOC de lakken mogen bevatten. Die bepaalt dat lakproducten voor de refinishindustrie slechts 420 gram VOC per liter spuitklare oplossing mogen bevatten. Daarnaast zijn dergelijke lakken enkel en alleen voor professioneel gebruik.
Met dank aan AkzoNobel, Axalta, BASF en PPG
