Ergste banenverlies in de autotoeleverancierssector sinds de pandemie
De Europese autotoeleverancierssector staat voor de ergste banenverliezen sinds de COVID-19-crisis. Onderzoek en analyse van CLEPA laten zien dat er sinds 2020 naar schatting zo'n 86.000 banen verloren zijn gegaan in de sector. Ondanks voorspellingen dat er tegen 2025 meer dan 100.000 nieuwe banen zouden worden gecreëerd, is er in werkelijkheid een nettoverlies van bijna 56.000 posities. Alleen al in de eerste zes maanden van 2024 zijn er nog eens 32.000 banen aangekondigd die zullen verdwijnen, dit overschrijdt de ergste periode van de pandemie en geeft aan dat het grootste banenverlies waarschijnlijk nog voor ons ligt. Deze verliezen worden veroorzaakt door afnemende vraag, stijgende productiekosten en uitgestelde investeringen in nieuwe technologieën.

Secretaris-generaal van CLEPA, Benjamin Krieger: "De nieuwste gegevens zijn een duidelijk signaal. De auto-industrie, een pijler van de Europese economie, staat op een keerpunt. Om banen veilig te stellen, de dubbele transitie te versnellen en onze wereldwijde concurrentiepositie te herwinnen, hebben we een herijking van de regelgeving nodig. Dat betekent het omarmen van technologie-openheid in de CO2-normen, zorgen voor eerlijke toegang tot voertuiggegevens en over het algemeen het stimuleren van de economie en de concurrentiepositie van de EU. Zonder krachtige actie loopt Europa het risico zijn leidende positie in de auto-industrie te verliezen."

Belangrijke cijfers:
- Sinds 2020 hebben baanverliezen in de autosector de COVID-19-niveaus overstegen, met in totaal 86.000 verloren banen, resulterend in een nettoverlies van 56.000 banen ondanks eerdere voorspellingen van 100.000 nieuwe banen tegen 2025.
- Alleen in de eerste zes maanden van 2024 werden nog eens 32.000 banen aangekondigd die zullen verdwijnen, waarmee de ergste periode van de pandemie wordt overschreden toen 29.000 baanverliezen werden aangekondigd in de tweede helft van 2020.
- De winstgevendheid in de toeleveranciersindustrie is onvoldoende om de kritieke investeringen te ondersteunen die nodig zijn voor de groene en digitale transitie van Europa, wat de leiderspositie in de auto-innovatie bedreigt.
- 20% van de verwachte banen in de EV-toeleveringsketen is gerealiseerd. Sinds 2020 zijn er slechts 29.000 banen gecreëerd, waarvan ongeveer 19.000 gerelateerd zijn aan elektrische voertuigtechnologieën.
- Hoewel het handelsoverschot tekenen van herstel vertoont, verliezen Europese leveranciers hun concurrentievoordeel in mondiale waardecreatie. Tegelijkertijd belemmeren de afnemende kapitaalinstromen de voortgang in de transitie.
- Duitsland is het zwaarst getroffen, goed voor 60% van het totale banenverlies, met naar schatting bijna 52.000 posities die zijn verdwenen tussen 2020 en vandaag.
De gezondheid van de auto-toeleveringsketen is cruciaal, niet alleen voor de auto-industrie maar ook voor de industriële concurrentiepositie van Europa. Doordat de winstgevendheid in de hele industrie blijft dalen en buitenlandse investeringen afnemen, staat de toeleveringsketen onder enorme druk om ambitieuze groene en digitale doelstellingen te halen. Deze urgente situatie vereist onmiddellijke aandacht van beleidsmakers om de toekomst van de Europese auto-industrie veilig te stellen en verdere erosie van de concurrentiepositie van de industrie te voorkomen.
