Batterijtechnologie

Recyclage batterijmetalen kan kwart Europese EV's aandrijven

Helft recyclageprojecten EU en VK staat echter op de helling

Batterijen zijn misschien de toekomst, maar deze technologie kent wel enkele problemen. Zo is Europa sterk afhankelijk van de import van allerlei mineralen om ze te kunnen produceren. Het grondig recycleren van bestaande EV-batterijen en schroot zou deze nood kunnen verminderen met ongeveer een kwart, volgens een nieuwe studie. Maar dan moeten de EU en het VK natuurlijk wel in de nodige recyclageprojecten investeren.

Batterijrecyclage foto 1
Onlangs vroeg Northvolt - het enige Europese bedrijf dat al EV-batterijcellen voor de markt maakt - in de VS het faillissement aan

Opportuniteiten en uitdagingen

Volgens nieuw onderzoek kan het recycleren van gebruikte batterijcellen en productieschroot heel wat benodigde materialen voor de productie van EV-batterijen opleveren: 14% van het lithium, 16% van het nikkel, 17% van het mangaan en 25% van het kobalt. Dit samen zou goed zijn voor de productie van zo'n 2,4 miljoen EV's binnen Europa in 2030, volgens Transport & Environment (T&E). Op deze manier zou het aantal EV's drastisch kunnen toenemen, waardoor Europa zo goed als zelfvoorzienend kan worden op het vlak van kobalt voor EV's tegen 2040.

Er staat echter één groot obstakel in de weg: onvoldoende investeringen in recyclageprojecten, zowel binnen de EU als binnen het VK. Veel van de aankomende projecten riskeren immers om geschrapt te worden, waardoor heel wat kostbare mineralen dreigen verloren te gaan. Julia Poliscanova, senior director bij T&E: "Europa kan enkel minder afhankelijk worden van de import van kritieke metalen als ze effectief haar recyclageplannen doorvoert. De verwachte volumes van lokaal gerecupereerde materialen kan Europa helpen om hier miljoenen EV's te bouwen."

Batterijrecyclage foto 2
De potentiële productie van EV's met behulp van de mogelijk gerecycleerde materialen binnen Europa

Ecologische en economische voordelen

Het recupereren van batterijmaterialen zal ook de nood aan nieuwe grondstoffen doen afnemen. Het onderzoek stelt dat het inzetten op Europese recyclage de bouw van 12 nieuwe mijnen zou kunnen voorkomen tegen 2040: vier voor lithium, drie voor nikkel, vier voor kobalt en één voor mangaan. Hiermee zouden ook heel wat negatieve effecten op water, bodem en biodiversiteit worden voorkomen.

Naast het reduceren van de extractie en import van grondstoffen, kan het recycleren binnen Europa de CO2-voetafdruk geassocieerd met het vergaren van lithium met bijna een vijfde (19%) verminderen, vergeleken met het extraheren in Australië om het daarna te raffineren in China. Dit komt vooral door het ecologischere elektriciteitsnet binnen Europa. Om van deze economische en ecologische voordelen te kunnen genieten, moet Europa wel haar recyclage-industrie versterken. Bijna de helft van de recyclagecapaciteit die werd aangekondigd voor de regio dreigt geschrapt te worden.

Batterijrecyclage foto 3
Overzicht van de huidige status van de Europese recyclage-initiatieven en de kans op hun annulering

T&E roept de EU en het VK dan ook op om dringend prioriteit te geven aan steun voor recyclage, qua beleid én financiering. Het aankomende voorstel van de EU voor een Circular Economy Act zou het schalen van lokale recyclagefaciliteiten moeten ondersteunen, terwijl de export van batterijafval zou moeten worden beperkt en het transport van gebruikte batterijmaterialen zou worden vereenvoudigd.

Julia Poliscanova: "De EU noch het VK zijn klaar om gebruik te maken van de opportuniteiten die recyclage biedt. Bijna de helft van de geplande recyclagecapaciteit staat op de helling, vooral door hoge energiekosten, het tekort aan technische expertise of een gebrek aan financiering. Het wordt hoog tijd om de recyclage van batterijen te behandelen als eender welke andere 'propere' technologie en om het meer prioriteit te geven binnen beleid en financiering."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door dr. Alexis Daveloose
Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine