Hoe smeermiddelen duurzame mobiliteit aandrijven
De toekomst van energie
Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is de mondiale energietransitie: de overstap van energiebronnen met veel koolstof naar duurzamere alternatieven. Deze transformatie is essentieel voor zowel het milieu als de duurzaamheid van de maatschappij.
Duurzame mobiliteit wordt vaak geassocieerd met elektrische voertuigen (EV's), maar de overstap op enkel elektriciteit zal niet alle toekomstige behoeften dekken. De overgang naar duurzame mobiliteit vraagt om een combinatie van technologieën, van betere hybridemotoren tot de ontwikkeling van duurzame brandstoffen. Innovaties in smeermiddelen spelen hierbij ook een rol, door de motorprestaties te verbeteren, het brandstofverbruik te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen.
Meebewegen met de veranderende mobiliteitsbehoeften
In 2024 veroverden volledig elektrische voertuigen (BEV's) een groeiend marktaandeel van bijna een kwart (24,5%). Volgens de automobiel- en tweewielerfederatie in België en het Groothertogdom Luxemburg Febiac, blijven benzinemotoren toch in veel regio’s, waaronder België, de boventoon voeren, met een marktaandeel van 42,9 procent.
De aanhoudende afhankelijkheid van verbrandingsmotoren laat zien dat we alternatieve oplossingen nodig hebben die de emissies verlagen zonder concessies te doen aan prestaties. Daarom onderzoekt PETRONAS Lubricants International (PLI) actief schonere smeermiddelen voor verbrandingsmotoren en vloeistoffen voor elektrische voertuigen, om de juiste balans te vinden tussen technologische vooruitgang voor beide typen voertuigen. Zo helpt de Syntium X-reeks van PLI bij het stabiliseren van motorprestaties gedurende de hele gebruiksperiode van zowel nieuwe als oudere auto’s die buiten de garantie vallen. Ook ontwikkelde PLI in samenwerking met Stellantis de Selenia SUSTAINera-motoroliën, die gemaakt zijn van 30 procent gerecyclede basisoliën en verpakt zijn met materiaal wat voor de helft uit gerecycled plastic bestaat.
In 2025 moet het innovatietempo omhoog om te voldoen aan de vraag van klanten om CO2-uitstoot te verminderen. Het onderzoeken van grondstoffen uit planten en biogene bronnen, die een lagere CO2-voetafdruk hebben, en gereaffineerde basisoliën gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de oplossing.
Innoveren voor de toekomst van F1
Terwijl de ontwikkeling van personenauto’s doorgaat, verlegt de professionele autosport de grenzen van duurzame brandstof- en vloeistoftechnologie. De Formule 1 fungeert al lange tijd als testterrein voor auto-innovaties. 2025 wordt een belangrijk jaar in de voorbereiding op 2026, het jaar waarin de sport volledig overstapt op duurzame brandstoffen.
Hoewel de huidige regels de ontwikkeling van motorolie en brandstof beperken, gaat het onderzoek achter de schermen door om ervoor te zorgen dat Formule 1-teams klaar zijn voor de ambitieuze duurzaamheidsdoelen van de FIA in 2026. Deze veranderingen beïnvloeden de krachtunits van de F1, die nu ongeveer 1.000 pk leveren, verdeeld tussen verbrandingskracht en elektrische kracht. In 2026 verschuiven F1-motoren naar een balans van 50/50 tussen verbrandingsmotoren en elektrische motoren.
Teams zoals Mercedes AMG PETRONAS F1 Team passen al strategieën toe om afval te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren, zodat ze voorbereid zijn op deze vooruitgang als de voorschriften veranderen. De inzichten die voortkomen uit deze innovaties, zoals nieuwe brandstofformuleringen en verbeterde smeermiddelen voor de F1, komen straks ook de alledaagse mobiliteit ten goede. Deze doorbraken worden getest onder extreme omstandigheden op het racecircuit om er zeker van te zijn dat ze zowel de gewenste prestaties als duurzaamheid bieden, voordat ze ook ingezet worden voor voertuigen op de weg.
De weg naar 2026: focus op duurzame technologieën
Met de overstap naar groenere technologieën in zicht, wordt 2025 een cruciaal jaar ter voorbereiding op de nieuwe regelgeving voor duurzame brandstoffen in 2026. Deze nieuwe brandstoffen vereisen biomoleculen uit afvalproducten, in plaats van gewassen, of synthetische moleculen die met behulp van hernieuwbare energiebronnen worden geproduceerd.
Prestaties blijven in 2025 essentieel, vooral in de Formule 1. Alleen duurzame auto’s ontwikkelen is niet genoeg; ze moeten, vooral onder de extreme omstandigheden van de Formule 1, ook betrouwbaar en robuust zijn in de operatie. Gezien de strenge regels, waarbij teams maar drie motoren per seizoen mogen gebruiken, is het belangrijk om mechanische storingen te voorkomen. Motoroliën en andere vloeistoffen moeten deze topprestaties optimaal ondersteunen, en tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van de milieu-impact.
Terwijl teams in 2025 met de huidige oliën blijven racen, verzamelen ze belangrijke data die het toekomstige onderzoek en de ontwikkeling sturen. Deze kennis leidt uiteindelijk tot efficiëntere en duurzamere oplossingen, die zowel de professionals uit de motorsport als de dagelijkse automobilisten ten goede komen.
Medeauteurs:
- Giuseppe Pedretti (Regional Managing Director EMEA, PLI)
- Dirk Schwäbisch (Senior Manager Automotive Fluids Technology, PLI)
- Andrea Dolfi (Head of R&D Fluid Technology Solutions, PLI)