Beveiligen van gebouwenPremium

Hoe onderhoud je een kettingzaag?

Een kettingzaag kan je altijd eens binnenbrengen voor nazicht bij je verdeler, maar eigenlijk kan je zelf al veel doen. We leggen het je uit in dit artikel. Opgelet: werk enkel aan de machine als ze volledig uitgeschakeld is. Trek ook de stekker uit het stopcontact.

Snoeien: waarom en wanneer?
14 artikels
Alles over snoeienOntdek ons digitaal magazine over snoeien
Lees magazinechevron_right

KETTING NAKIJKEN

nakijken kettingzaag

Controleer eerst de kettingspanning. De zaagketting is aan de achterkant voorzien van geleidingsstanden, die voorkomen dat de ketting van het blad zou lopen. Wanneer je de ketting met je vingers omhoogtrekt, mogen die geleidingsstanden niet uit de groef van het blad komen. Span de ketting, indien nodig, aan met de stelknop of -schroef op het aandrijfwiel.

KETTINGBLAD REINIGEN

kettingblad kettingzaag

Eerst verwijder je de beschermkap langs het zaagblad met een bougiesleutel. Eens gelost kan je handmatig de moeren losdraaien. Dan haak je het kettingblad gewoon los en daardoor hangt de ketting ook al losser, wat het makkelijk maakt om de ketting volledig eraf te halen.

Aan het kettingblad zit een gleuf waar de ketting langs loopt en enkele minieme gaatjes. Daar mag zeker geen vuiligheid in zitten. Kuis het allemaal op met wat perslucht.

Aan de top van het kettingblad zit een gaatje waar vet in moet als geleiding voor het tandwiel die de ketting vooraan doet lopen. Waar het zaagblad bevestigd wordt, komt er met de tijd ook heel wat vuiligheid zitten. Maak het zo veel als mogelijk schoon met perslucht.

MOTORBLOK NAKIJKEN

motor kettingzaag

De afdekkap van het motorblok kan je ook verwijderen om bij de luchtfilter te komen. Die filter moet ervoor zorgen dat er geen stof in de carburator komt. Die kan je eveneens met luchtdruk opkuisen. Terwijl de afdekkap nu toch weg is, kan je de andere onderdelen ook proper maken. In het brandstofreservoir kan je een filter lospeuteren met een fijne bektang. Ook in deze filter mag uiteraard geen vuiligheid zitten.

BOUGIE NAKIJKEN

bougie kettingzaag

Een ander belangrijk controlepunt is de bougie. Maak daarvoor eerst de kabel los en schroef los met de bougiesleutel. Waar de ontsteking plaats vindt, mag er geen vuiligheid zitten. Hier kuis je het best met een staalborstel. De bougie opnieuw aanspannen doe je niet te hard, gewoon tot de bougie zit aangespannen. Dan zet je er de bougiekabel terug op.

KETTINGVANGER NAKIJKEN

kettingvanger kettingzaag

Veilig gaat steeds voorop. 't Is een kleine moeite om te checken of de kettingvanger nog in goede staat is. Als je ketting afbreekt tijdens het zagen, zorgt deze ervoor dat de ketting niet naar je benen grijpt.

TREKKOORD

trekkoord van kettingzaag

Controleer of de trekkoord niet op bepaalde punten is uitgerafeld. Is deze aan vervanging toe? Schroef de beschermkap los en knip de versleten trekkoord door. Blokkeer het wielmechanisme door er een schroevendraaier tussen te stoppen. Zo haal je de spanning van het touw en kan je de koord er makkelijker uithalen.  

Knip dan een touw op ongeveer dezelfde lengte als de koord die je er hebt uitgehaald. Bevestig het touw aan de basis van het wielmechanisme. Maak een goede knoop, zodat het touw stevig vast kan zitten. Trek het touw er vervolgens door en span het goed aan. Het overschot knip je er gewoon af. 

Haal de schroevendraaier van tussen het wiel terwijl je het touw nog wat tegenhoudt Via het wielmechanisme kan je dan het touw zichzelf laten opwinden.

Dan moet je nog een knoop maken aan het andere eind waar de hendel zich bevindt, waarna je enkel de beschermkap terug moet bevestigen.

KETTING ONDER HANDEN NEMEN

ketting onder handen

Dan mag de ketting zelf onder handen genomen worden. Stel dat je er een lus in hebt gekregen, dan kan je hem er gewoon uitdraaien. De ketting kan je met een ronde vijl gaan scherpen, maar daar moet je wel wat ervaring voor hebben, omdat je telkens in de juiste hoek moet kunnen slijpen.

Een handig instrument hiervoor is een vijlklem. Die plaats je op de snijtanden, zo hoef je niet zelf de diepte te regelen. De juiste vijlhoek wordt bepaald door het hoek van het handvat. Tijdens het vijlen slijp je dan zowel de snijtanden als de dieptestellers tegelijk.

Een kettingblad ziet ook af tijdens het gebruik. Belangrijk is om de beste kant van het kettingblad telkens onderaan te houden bij montage. Haak het kettingblad terug vast en draai de ketting er losjes op. De tanden van de ketting lopen bovenaan naar voren en onderaan lopen ze in omgekeerde richting. Duw de ketting dan goed vast op de kettingspanner.

Dan mag het deksel er terug op en is het louter nog een kwestie van vast te schroeven. Eerst met de hand ertegen, en dan nog eens, en dan pas span je de aanspanner terug aan. Draai de ketting dan eens wat rond zodat hij mooi in de gleuf van het kettingblad ligt.

Bij het aanspannen vliegt het kettingblad wat omhoog. Hou het blad dus meteen omhoog zodat er geen speling op de ketting kruipt. Dan kan je opnieuw vastzetten met de bougiesleutel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Diagnose, onderhoud en vervanging van distributiekettingen

Motorische downsizing, hogere inspuitdrukken, toegenomen koppel, start-stopsystemen ... het zijn slechts enkele van de evoluties die de terugkomst van de distributieketting en zijn groeiende overwicht ten opzichte van de distributieriem verklaren.

Basistuingereedschap: wat heb je nodig?

De lente zit eraan te komen, met andere woorden: het wordt weer tijd om dat tuingereedschap van stal te halen. we overlopen in dit artikel al het nodige basisgereedschap voor in de tuin. waarschijnlijk is jouw gereedschap wel aan een onderhoud toe na de wintermaanden? ook daar gaan we bij elk type gereedschap telkens even dieper op in. grasmaaiers zijn hier een opvallende afwezige, maar geen nood, die bespreken we volgende maand in het lang en in het breed!

Tuingereedschap en -machines huren of kopen?

Bent u aan het overwegen om tuinmateriaal te huren of te kopen, maar twijfelt u over de voordeligste optie? huren heeft verschillende voordelen, zoals het vermijden van grote investeringen, het voorkomen van machinestilstand en ...

Onderhoud van leopard-tanks

21 maart 2019, navo-oefenterrein bergen-hohne, duitsland. het duits-nederlandse 414 panzerbataljon beleeft na de oprichting in 2015 zijn eerste ceremoniële commando-overdracht. de nederlandse cavaleristen van 414 vormen die dag de voorhoede bij de herintroductie van de iconische leopard 2-tank bij de koninklijke landmacht. 414 biedt nederland, na het laatste schot van een nederlandse leopard in 2011, opnieuw de mogelijkheid om te trainen met de tanks. maar hoe moet de landmacht zo'n 60 ton zwaar beest nu in topconditie houden?

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine