Atelier & werkplaatsPremium

Waarom je handen en voeten beschermen tijdens het klussen?

Voor zowat elke klus bestaat er wel een specifiek paar veiligheidshandschoenen. Schaf dan ook steeds de juiste aan, want enkel daarmee zijn je handen degelijk beschermd. Werk je met zware stukken? Dan komen veiligheidsschoenen goed van pas.

 

Veiligheidsschoenen

veiligheidsschoenen klussen

Werk je met zware stukken? Dan komen veiligheidsschoenen goed van pas. Om het juiste schoeisel te kiezen, houdt je rekening met de volgende criteria.

  • Beschermneus; uit staal, composiet of kunststof, ook laarzen kunnen hiervan voorzien zijn;
  • Zool; bestand tegen perforatie (trappen in nagel …), geïsoleerd tegen de koude, extra grip tegen uitglijden;
  • Draagcomfort; de schoen mag niet te veel knellen als je ermee beweegt of springt, maar moet toch voldoende stabiliteit geven; wie steunzolen draagt, checkt op voorhand of ze er vlot in passen;
  • Ventilatie: de schoen moet voldoende ventileren, zeker als je ze dag in, dag uit moet dragen;
    Koop niet zomaar volgens je schoenmaat; je draagt meestal dikkere sokken, dus moet er voldoende ruimte zijn.

Veiligheidsschoenen worden onderverdeeld in verschillende categoriën:

  • SB= beschermende neus
  • S1 = voldoet aan basisvereisten (gesloten hiel, beschermende neus, antistatisch, absorptie in hiel, weerstand tegen koolwaterstoffen).
  • Je hebt ook variant S1P met antiperforatiezool
  • S2 = S1+waterwerend (natte werkomgeving)
  • S3 = S2+penetratiebestendige zool
  • S4 = S1+ laarzen uit rubber of polymeer en geheel vloeistofdicht
  • S5 = S4+ geprofileerde loopzool (antislip) en penetratiebestendige tussenzool

Daarnaast zijn er nog tal van extra eigenschappen, vaak aangeduid met een bepaalde lettercode. Voor de modale klusser zijn S1,2 of 3 voldoende. Bij afbraakwerken is S3 de standaard.

  

Handschoenen

handschoenen klussen

Voor zowat elke klus bestaat er wel een specifiek paar veiligheidshandschoenen. Schaf dan ook steeds de juiste aan, want enkel daarmee zijn je handen degelijk beschermd. Let daarom telkens op de pictogrammen op de verpakking bij aankoop. Let ook op de maat, want zowel te grote als te kleine handschoenen zijn nefast voor de veiligheid. Hoewel er voor elke toepassing wel een passende handschoen is, kan je in grote lijnen wel een onderverdeling maken.

Standaardwerkhandschoenen

Eerst en vooral heb je werkhandschoenen uit textiel. Deze zijn vervaardigd uit katoen, krulkatoen of nylon en worden gebruikt wanneer er een lichte weerstand nodig is tegen mechanische risico’s of tegen het vuil worden van handen of producten. Moet je met relatief droge voorwerpen werken in heel uiteenlopende werkomstandigheden, dan komen lederen handschoenen ook van pas. Verder heb je ook synthetische werkhandschoenen. Deze beschikken over een drager of liner uit nylon, polyester, katoen of een andere vezel, met een coating uit rubber, PU of pvc.

Als je met scherpe voorwerpen moet werken, kan je tegenwoordig ook opteren voor snijbestendige handschoenen uit Kevlar, leer of mesh.

Voor eenmalig gebruik

Voor eenmalig gebruik heb je handschoenen die worden gemaakt in nitril, neopreen, vinyl, polyethyleen of latex. Deze worden gepoederd of ongepoederd aangeleverd.

Moet je werken doen waarbij grip en bewegingsvrijheid zeer belangrijk zijn, en er geen directe gevaren zijn voor je vingers? Dan kan je kiezen voor handschoenen waarvan de duim en de wijs- en middelvinger opengewerkt zijn om de controle en flexibiliteit bij fijn werk te behouden. Daarbij geeft stretchnylon de gewenste bewegingsvrijheid.

Werk je zonder handschoenen, draag dan zeker geen ring of andere juwelen, zodat je nergens blijft haperen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Modieus en ergonomisch worden sterke troeven

Een bouwwerf zit vol gevaren voor voeten. veiligheidsschoenen zijn daarom allang met recht en reden ingeburgerd. maar wie acht uur per dag aan de slag is op een werf, laat ook zijn voeten een belangrijk deel van de last torsen. veiligheidsschoenen moeten dus bescherming bieden tegen de risico's eigen aan een bouwwerf, en de voeten van de drager optimaal beschermen. dat lijkt althans de trend voor de toekomst. daarnaast lijken veiligheidsschoenen meer en meer op vrijetijdsschoenen. want wie zich goed voelt in zijn schoenen, kan zich beter concentreren.

Handen - vingers - voeten

Je handen, vingers en voeten zijn bij vele handelingen erg kwetsbaar tijdens het klussen. onthoud deze vuistregels voor veilige werkomstandigheden.

Veilig klussen

Onoplettendheid, slecht onderhouden materiaal, verkeerd gebruik van machines … voor je het weet, zit je met een kwetsuur, of erger nog! werk tijdens het klussen dus altijd veilig! een materiaallijst voor je aan de werken begint, brengt al veel soelaas. het verplicht je na te denken welk gereedschap je nodig hebt, en met welke risico's je te maken hebt. heb je bijvoorbeeld de slijpschijf nodig? leg dan standaard een veiligheidsbril en -handschoenen in de werkkoffer. zorg er ook voor dat je atelier of werkplaats netjes is. geen rondslingerende kabels of gemorste olie op de grond. laat meteen ook dat mankement aan je cirkelzaag herstellen door een gespecialiseerde dienst/vakman. draag steeds de nodige beschermingsmiddelen enzovoort.

Bescherm uw voeten optimaal in het atelier

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine