Gevels

Hoe onderhoud je je buitenschilderwerk?

Om zo lang mogelijk een fraaie geschilderde gevel of mooi geschilderd buitenschrijnwerk te behouden, is het zaak om regelmatig eens de verflaag te inspecteren. Let hierbij op kritieke punten in de verflaag, zoals barstjes en blaasjes. 

 

Geschilderde gevel

Groene aanslag

Heb je een geschilderde gevel? Dan controleer je die het best jaarlijks eens op groene aanslag, verkleuring, barsten en blazen. De gevel staat immers voortdurend onder de invloed van weersomstandigheden.

gevel reinigen waterstraal

Groene aanslag op de gevel kan je te lijf gaan met aangepaste reinigingsproducten en water. Eventueel haal je er de hogedrukreiniger bij. Let dan wel op dat je de druk niet te hoog zet, zodat je de verflaag niet beschadigt. 50 bar is voldoende. Ga ook niet te dicht bij de muur staan. Houd een afstand van minstens 25 cm aan. Gebruik bij voorkeur een brede straal. Idealiter probeer je eerst eens op een onopvallend plekje voor je je hele gevel aanpakt met de hogedrukspuit.

Een gevel reinigen met veel water, en zeker met een hogedrukreiniger, doe je beter wanneer het voor langere tijd warm en droog is, zodat de gevel snel kan uitdrogen. Doe dit ook niet als je gevel in een slechte staat (barsten, scheuren, ...) verkeert. 

Wat bij barsten en blazen?

Merk je veel zichtbare barsten en blazen in je geschilderde gevel? Dan is de gevel toe aan een nieuwe verflaag. Doorgaans is dat om de 5 tot 10 jaar nodig. Uiteraard is dat afhankelijk van welke omstandigheden de gevel te verduren kreeg doorheen de jaren én van de algemene kwaliteit van de gebruikte gevelverf.

Ben je niet helemaal zeker of je gevel aan een nieuwe verflaag toe is? Ga dan eens met een vochtig doekje over het schilderwerk. Komt er afgepoederde verf mee op het doek? Dan schilder je de gevel het best in de nabije toekomst opnieuw.

Een andere indicatiemethode is de hechtproef: plak een stukje tape op de gevel. Als je het aftrekt en er komt verf mee, dan wil dat zeggen dat de huidige verflaag niet goed meer hecht op de muur, en moet de muur dus opnieuw geschilderd worden.

dampopen geschilderde gevel

Wat met een na-geïsoleerde spouwmuur?

Wanneer je een geschilderde gevel na-isoleert, wijzig je de vochthuishouding ervan. Doordat het water langs binnen niet meer weg kan via de spouw, zal de buitenmuur meer water vasthouden. Afhankelijk van de verf waarmee je hebt geschilderd, zal je mogelijks sneller met afbladdering te maken hebben.

Vraag indien mogelijk na bij de fabrikant van je gevelverf of die voldoende dampopen is. Is dat niet zo? Dan zal je mogelijk sneller dan bij een niet-geïsoleerde spouwmuur je gevel opnieuw moeten schilderen.

Wanneer je een na-geïsoleerde gevel schildert, zorg je er dus zeker van in het begin voor dat je een dampdoorlatend of watervast verfsysteem kiest.

MEER WETEN:
> Groene aanslag verwijder je zo
> Hoe werk je met een hogedrukreiniger?
> Hoe kies je de geschikte gevelverf?

Waarom houten ramen kiezen?

Buitenschilderwerk

Buitenhout dat met verf of beits is behandeld, zoals houten ramen en deuren, zal al sneller eens aan een frisse laag toe zijn voor een optimale bescherming. Meestal is dat om de vier jaar, maar uiteraard is ook dit afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van de bestaande verf- of beitslaag.

Verder geldt ook hier dat je jaarlijks het houtwerk eens controleert op mosgroei en groene aanslag. Waarschijnlijk zal je twee tot drie keer per jaar eens moeten reinigen. Doe dat met een niet-agressieve reiniger. 

MEER WETEN:
> Hoe je hout behandelen
> Hoe houten ramen kiezen en onderhouden

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Onderhoud van leopard-tanks

21 maart 2019, navo-oefenterrein bergen-hohne, duitsland. het duits-nederlandse 414 panzerbataljon beleeft na de oprichting in 2015 zijn eerste ceremoniële commando-overdracht. de nederlandse cavaleristen van 414 vormen die dag de voorhoede bij de herintroductie van de iconische leopard 2-tank bij de koninklijke landmacht. 414 biedt nederland, na het laatste schot van een nederlandse leopard in 2011, opnieuw de mogelijkheid om te trainen met de tanks. maar hoe moet de landmacht zo'n 60 ton zwaar beest nu in topconditie houden?

Hoe onderhoud je je grasmaaier?

Geen goed onderhouden grasperk zonder een goed onderhouden grasmaaier. er zijn een aantal zaken die bij elk type grasmaaier belangrijk zijn, maar afhankelijk van welk soort grasmaaier je hebt staan, verschilt dat onderhoud natuurlijk ook op een paar

De hbo leerlijn maintenance brengt onderhoud op hoger niveau

Onderhoud niet sexy? leerlingen motiveren is niet het probleem, maar wel het ontbreken van een opleiding. die conclusie was voor arend bos, bestuurslid van kivi vakgroep 'maintenance', voldoende om zich actief in te zetten voor de ontwikkeling van een passende hbo (hoger beroepsonderwijs) leerlijn. de 'klik' vond hij bij de haagse hogeschool in delft die met de lancering van het laatste deel van de opleiding - het uitstroomprofiel life cycle management - de leerlijn maintenance vervolledigde.

Hoe moeten je technische installaties onderhouden worden?

Om duurzaam te kunnen blijven, hebben elk van je technische installaties wel eens een vorm van onderhoud nodig. maar welke woningtechnieken moeten nu wanneer onderhouden worden?

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine