Hoe geef ik klanten het beste advies over elektrische laadpalen?
De continu groei in vraag naar elektrische wagens creëert een groeiende afzetmarkt voor de installatie van laadstations. Als elektricien dus een interessante markt om je pijlen op te richten. Maar hoe begin je met het adviseren van je klant? Het is belangrijk met volgende aspecten rekening te houden:
1. De juiste laadpaal
Een standaard laadpaal bevat volgende onderdelen: een controller, contactoren, automaten en een differentieel. Om de juiste laadpaal te kunnen adviseren is het belangrijk een juist beeld te hebben van de situatie van je klant om. Daarvoor moet je per klant volgende gegevens te verzamelen:
- Wat is de netaansluiting?
- Wat is het aansluitvermogen?
- Wat is het laadvermogen van de elektrische wagen?
- Wat is de batterijcapaciteit van de elektrische wagen?
- Welke stekker heeft de elektrische wagen?
Met al deze informatie kan je bepalen welk type laadpaal geschikt is voor de klant: een 1-fase of een 3-fase laadpaal. Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Een 3-fase laadstation maakt dan weer gebruik van 3x400V+N en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 11kW.
Het verschil tussen de installatie bij een particuliere klant versus een KMO.
Voor een particuliere klant volstaat een laadpaal die 'autostart plug & play' is. Dit type laadstation dient louter om je auto op aan te sluiten en op te laden.
Voor KMO's is het interessant om met 'smart stations' te werken. Met dit type laadstation kan je de laadduur en het stroomverbruik (aantal kW per uur) registreren. Het nut voor bedrijven is dat ze het verbruik in kaart kunnen brengen en over hun verschillende medewerkers kunnen uitsplitsen. Medewerkers kunnen dan met een laadpasje inloggen zodat het stroomverbruik per gebruiker berekend kan worden.
2. De elektrische installatie
Hier is het vooral belangrijk dat het beschikbare vermogen van de elektrische installatie zwaar genoeg is om de elektrische wagen op te laden.
Elektrische laadpunten in België worden enkel driefasig op een aparte elektrische kring aangesloten. Let wel: Het uitbreiden van een huishoudelijke elektrische installatie met een kring voor een laadpaal wordt gezien als een beduidende uitbreiding, wat volgens artikel 270 van het AREI het voorwerp moet uitmaken van een gelijkvormigheidsonderzoek.
Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de aanwezigheid van:
- een correcte differentieelbeveiliging
- een aardverbinding met een conforme verspreidingsweerstand
- de noodzakelijke elektrische schema's
Met deze informatie kan je een goed voorstel maken voor de klant en overgaan tot plaatsing. Dit kan verschillen naargelang de vraag van een particulier of KMO komt.
Waarop moet je letten bij de plaatsing van een laadpaal?
Bij het uitvoeren van een installatie is het voor een goede en veilige werking belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan volgende punten:
- De spreidingsweerstand van de aarding moet lager zijn dan 30 ohm.
- Beschermingsgeleider en equipotentiale verbindingen zijn conform uit te voeren.
- Het hoofdbord moet beschikken over een algemene differentieelstroominrichting van minimaal 40 A, met een gevoeligheid van maximaal 300 mA. Deze differentieelstroominrichting is bovendien van het type 1 en verzegelbaar.
- De interne bekabeling en barenstellen in uw bord moeten correct gedimensioneerd zijn.
- De elektrische installatie is vingerveilig uit te voeren. Er mogen geen genaakbare delen zijn.
- Een elektrisch eendraadsschema en situatieschema van deze uitbreiding (van de teller tot het toestel) is voor te leggen.
- De kabel naar het Mode 3-laadpunt is te bevestigen met aangepaste middelen.
Hoe kies ik de juiste leverancier van laadpalen?
Hieronder vind je enkele belangrijke vragen die je kan stellen tijdens je zoektocht naar de juiste leverancier:
- Hoe uitgebreid is het productaanbod van de leverancier?
- Zijn de laadpalen van de leverancier geschikt voor elke elektrische wagen?
- Zijn de laadpalen te personaliseren naar mijn merkidentiteit?
- Krijg ik voldoende ondersteuning van de leverancier op vlak van:
- Technische training
- Verkooptraining
- Heeft de leverancier een laadbeheer software die aangepast kan worden naar de wensen van mijn klant?
- Kan de leverancier service bieden voor mijn klanten bij publieke laadpunten in het binnen- en buitenland?