Energie-efficiëntie van persluchtinstallaties
Energievreters
Circa 8% van de totale jaarlijkse elektriciteitsafname in de industrie wordt gebruikt voor de productie van perslucht. Schattingen gaan uit dat tot 25% van die energie verloren gaat aan verkeerd gebruik en lekkages. Veel van de mogelijke maatregelen zijn laaghangend fruit met een directe return, waarvan een mens zich afvraagt waarom dit nog vermeld moet worden in een artikel. Helaas leert de praktijk dat er nog installaties bestaan die de trein met bestemming energie-efficiëntie ruimschoots gemist hebben.
Ecologisch denken
Ze bestaan echt, dit soort bedrijven: ze bezitten een dak vol zonnepanelen en binnen is de verlichting vervangen door energiezuinige leds. Bewegingsmelders schakelen de verlichting uit, zodra er een minuut geen beweging is. Laadpalen voor elektrische wagens krijgen een prominente plaats op de parking. Machines en motoren voorzien van de meest geavanceerde besparingsopties. Maar de persluchtinstallatie, die vreet al dertig jaar ongestraft energie. Een geldig excuus waarom perslucht maar in het verdomhoekje blijft zitten, is er niet. Zolang er perslucht in een min of meer aanvaardbaar volume tot bij de eindgebruiker raakte, was er geen vuiltje aan de lucht, zo leek het wel.
Samen met de energieprijzen steeg ook het ecologisch denken stilaan naar recordhoogtes. Dus werden, naast de verwarming, verlichting en machines, ook de persluchtinstallaties van bedrijven tegen het licht gehouden. Energiezuinige compressoren – al dan niet met frequentieregelaar – betere buizen met minder weerstand en meer aandacht voor de correcte plaatsing waren de terechte gevolgen. Dat leidde al tot ferme energiebesparingen. Toch zijn er nog mooie winsten te boeken door ook het onderhoud te optimaliseren.
Nog heel wat marge in energiebesparing
Met perslucht werken heeft de naam een verspillende manier te zijn om energie op te wekken en te verdelen. Dat vindt zijn oorzaak in diverse hoeken; zo is er de fysische reactie op de creatie van druk, waarbij 100% van de elektrische energie omgezet wordt naar warmte-energie. Daarnaast zijn heel wat energieverliezen te wijten aan een verkeerde dimensionering van de compressor, evenals door lekken, een te hoge einddruk na de compressor, of zelfs gewoon door verkeerde leidingen of slechte onderdelen (de kwaliteit of het onderhoud erop laat te wensen over). Daarenboven zijn er de klassieke mechanische defecten, zoals een oliedoorslag, een mechanische of elektrische breuk, sensorstoringen …
Alles begint met de kennis: ken de verbruikers, ken de werkdruk, ken de drukvallen, ken de productieplanning … Van daaruit kan men de correcte dimensionering vinden, drukvallen vermijden en energieverliezen terugwinnen.
Verkeerd gebruik
Ook nonchalant gedrag is een boosdoener. Er is op de werkvloer weinig besef over de kostprijs van perslucht. Zaken zoals de vloer schoonvegen met perslucht komen nog al te vaak voor. Enige sensibilisering over het omgaan met perslucht en het signaleren van lekken of drukproblemen kan al veel zoden aan de dijk brengen.