CompressorenPremium

Energie-efficiëntie van persluchtinstallaties

Energievreters

Circa 8% van de totale jaarlijkse elektriciteitsafname in de industrie wordt gebruikt voor de productie van perslucht. Schattingen gaan uit dat tot 25% van die energie verloren gaat aan verkeerd gebruik en lekkages. Veel van de mogelijke maatregelen zijn laaghangend fruit met een directe return, waarvan een mens zich afvraagt waarom dit nog vermeld moet worden in een artikel. Helaas leert de praktijk dat er nog installaties bestaan die de trein met bestemming energie-efficiëntie ruimschoots gemist hebben.

Ecologisch denken

Ze bestaan echt, dit soort bedrijven: ze bezitten een dak vol zonnepanelen en binnen is de verlichting vervangen door energiezuinige leds. Bewegingsmelders schakelen de verlichting uit, zodra er een minuut geen beweging is. Laadpalen voor elektrische wagens krijgen een prominente plaats op de parking. Machines en motoren voorzien van de meest geavanceerde besparingsopties. Maar de pers­luchtinstallatie, die vreet al dertig jaar ongestraft energie. Een geldig excuus waarom perslucht maar in het verdomhoekje blijft zitten, is er niet. Zolang er perslucht in een min of meer aanvaardbaar volume tot bij de eindgebruiker raakte, was er geen vuiltje aan de lucht, zo leek het wel.

Samen met de energieprijzen steeg ook het ecologisch denken stilaan naar recordhoogtes. Dus werden, naast de verwarming, verlichting en machines, ook de persluchtinstallaties van bedrijven tegen het licht gehouden. Energiezuinige compressoren – al dan niet met frequentieregelaar – betere buizen met minder weerstand en meer aandacht voor de correcte plaatsing waren de terechte gevolgen. Dat leidde al tot ferme energiebesparingen. Toch zijn er nog mooie winsten te boeken door ook het onderhoud te optimaliseren.

Nog heel wat marge in energiebesparing

Met perslucht werken heeft de naam een verspillende manier te zijn om energie op te wekken en te verdelen. Dat vindt zijn oorzaak in diverse hoeken; zo is er de fysische reactie op de creatie van druk, waarbij 100% van de elektrische energie omgezet wordt naar warmte-energie. Daarnaast zijn heel wat energieverliezen te wijten aan een verkeerde dimensionering van de compressor, evenals door lekken, een te hoge einddruk na de compressor, of zelfs gewoon door verkeerde leidingen of slechte onderdelen (de kwaliteit of het onderhoud erop laat te wensen over). Daarenboven zijn er de klassieke mechanische defecten, zoals een oliedoorslag, een mechanische of elektrische breuk, sensorstoringen …

Alles begint met de kennis: ken de verbruikers, ken de werkdruk, ken de drukvallen, ken de productieplanning … Van daaruit kan men de correcte dimensionering vinden, drukvallen vermijden en energieverliezen terugwinnen.

Verkeerd gebruik

Ook nonchalant gedrag is een boosdoener. Er is op de werkvloer weinig besef over de kostprijs van perslucht. Zaken zoals de vloer schoonvegen met perslucht komen nog al te vaak voor. Enige sensibilisering over het omgaan met perslucht en het signaleren van lekken of drukproblemen kan al veel zoden aan de dijk brengen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Lucht recycleren met persluchtretoursystemen

Het wordt ons van alle kanten voorgehouden: perslucht is duur - niet duurzaam. perslucht is milieu- en klimaatonvriendelijk en verspilt onevenredige hoeveelheden kostbare energie. perslucht drukt dus zwaar op de beperkte middelen die een lean and mean productiebedrijf tegenwoordig ter beschikking heeft. daar schuilt veel waarheid in, en het loont dan ook de moeite om een persluchtsysteem zo efficiënt mogelijk te maken. bovendien biedt de pneumatiek tegenwoordig ook onverwachte besparingsmogelijkheden.

Besparen op perslucht via onderhoud

Een goed en tijdig onderhoud van de compressoren en het leidingsysteem mag niet onderschat worden. sommige installaties hebben een lekpercentage van 20 tot 30% van de totale persluchtproductie­capaciteit. in goed onderhouden systemen kan dit verlies worden gereduceerd tot minder dan 10%. interne drukvallen door vervuilde filters veroorzaken al snel een verlies van duizenden euro's per jaar.

Zo pak je persluchtlekken aan

Er gaat enorm veel energie verloren aan lekken. dat kan snel oplopen tot 30% van het totale persluchtverbruik, maar helaas zijn er makkelijk voorbeelden te vinden waarbij het verlies naar 60% gaat. hier ligt dan ook een grote opportuniteit om energie te besparen. door op zijn minst één keer per jaar op zoek te gaan naar de lekken en die te repareren, zal het kostenplaatje al snel heel wat zakken.

Besparen op perslucht via warmterecuperatie

Bij het creëren van druk is de logische fysische reactie dat de temperatuur stijgt. de recuperatie van warmte-energie is vrij eenvoudig. het is enkel zaak om de warmte zo goed mogelijk af te voeren via bv. koelwater of ventilatiekanalen.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine