CompressorenPremium

Stikstoftoepassingen in de procesindustrie

Gas Assisted Injection Molding: gelijktijdig met de kunststof wordt stikstofgas geïnjecteerd in de mal (paarse inlaat) (Bron: Atlas Copco)
Gas Assisted Injection Molding: gelijktijdig met de kunststof wordt stikstofgas geïnjecteerd in de mal (paarse inlaat) (Bron: Atlas Copco)

 

In de procesindustrie wordt stikstof voor uiteenlopende doeleinden ingezet, zowel in gasvorm als in vloeibare vorm.

Stikstofgas

  • Blanketen: hierbij wordt vochtige lucht in de vrije ruimte vervangen door hoogzuiver, droog stikstof, ter bescherming tegen oxidatie. Bij volumeveranderingen wordt de stikstofhoeveelheid automatisch gecompenseerd.
  • Bluswerkzaamheden: een argon-stikstofmengsel zorgt ervoor dat de zuurstof wordt verdreven, waardoor het vuur dooft.
  • Brandpreventie: door compressorsystemen, pijpleidingen en reactoren te spoelen met stikstofgas (inertiseren), kunnen explosies en/of branden worden voorkomen.
  • Corrosiepreventie: stikstofgas verdringt de omgevingslucht, met als gevolg dat de daarin afwezige O2-, H2O- en/of CO2-moleculen het materiaal niet (langer) kunnen aantasten.
  • Drogen: onder meer van procesapparatuur, leidingsystemen, warmtewisselaars, reactoren en moleculaire zeefbedden.
  • Hulp-/beschermgas bij de kunststofproductie: door oxidatie van de kunststof te voorkomen, komt deze perfect schoon uit de matrijs. Ook wordt vaak gelijktijdig met de kunststof stikstofgas in de mal geïnjecteerd. Door de ontstane luchtkanalen is er minder kunststof nodig, zonder dat dit ten koste gaat van sterkte.
  • Tankafdekking: stikstofgas met een zuiverheid variërend van 95 tot 99,9% wordt boven het vloeistofniveau gepompt, zowel om contact tussen verschillende reactieve stoffen en zuurstof als de opbouw van vluchtige dampen te voorkomen.

Vloeibare stikstof

  • Cryotemperen: het veranderen van de moleculestructuur van een materiaal ter verbetering van eigenschappen als hardheid en slijtvastheid.
  • Koelen: van onder meer katalytische reactoren en cryogene apparatuur, maar bijvoorbeeld ook van beton.
  • Koudkrimpen: het met extreme kou krimpen van bijvoorbeeld assen, kogellagers, bussen en/of bouten, zodat deze zonder verdere structuurverandering gemakkelijk(er) in machines kunnen worden gemonteerd. Bij de normale temperaturen zetten de onderdelen weer uit en ontstaat er een zeer sterke verbinding.
  • Koudscheiden: hierbij wordt stikstof ingezet om temperatuurverschillen tussen materialen te creëren, waardoor deze van elkaar kunnen worden gescheiden. Zo breekt bij kabels ondergedompeld in vloeibare stikstof het plastic als eerste en komt het onderliggende metaal vrij te liggen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Wouter Oude Groothuis

Meer weten over

Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

16-jarigen mogen werken in de procesindustrie

Jongeren mogen reeds vanaf 16 jaar werken in de procesindustrie, onder bepaalde voorwaarden. bedrijven in de sector vroegen de nederlandse arbeidsinspectie om de voorwaarden in het wetsartikel 4.105 te verduidelijken.

Op weg naar chemische analyse 4.0

In de procestechnologie is datagedreven industriële productie nauw verbonden met analytische chemie. het is daarom niet verwonderlijk dat ispt en coast elkaar hebben gevonden op het onderwerp industry 4.0. een eerste samenwerkingsproject op het gebied van ...

Restwarmte winnen uit corrosief rookgas

De procesindustrie kent veel energie-intensieve processen. ongeveer 10% van de primaire energie gaat verloren via de schoorsteen als restwarmte. tot nu toe werden deze warmteverliezen door rookgas als onoverkomelijk beschouwd, aangezien verdere warmte­terug­winning zou leiden tot zuurcorrosie en alle operationele problemen die daarmee gepaard gaan. heatmatrix group ontwikkelde een innovatieve op polymeer gebaseerde warmte-uitwisselings­technologie die warmteterugwinning uit corrosieve of vervuilende rook- en uitlaatgassen mogelijk maakt. in dit artikel worden eerst de uitdagingen besproken om vervolgens in te gaan op deze innovatie die energieterugwinning tot temperaturen onder het zuurdauwpunt mogelijk maakt.

Duurzame energie in vloeibare ammoniak

In de komende jaren zal het aanbod van elektriciteit van zonnepanelen en windturbines flink toenemen. in de zomer zal er af en toe een groot aanbod van zonne- en windenergie zijn en in de winter soms een veel geringer aanbod. daarom is er behoefte aan grootschalige opslag van duurzame elektriciteit. een nederlands consortium van bedrijven, universiteiten en onderzoeksorganisaties naar de mogelijkheden van opslag van duurzame energie in de vorm van vloeibare ammoniak. in dit dossier vertellen verschillende partners van het 'power to ammonia'-project over hun oplossingen.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine