Het belang van de juiste bandenspanning
Veiligheid en efficiëntie op de weg
De juiste bandenspanning is vandaag de dag net zo cruciaal als honderd jaar geleden. Hoewel het controleren en aanpassen van de spanning eenvoudig is, wordt deze belangrijke handeling nog vaak over het hoofd gezien. Dit terwijl banden de enige verbinding vormen tussen het voertuig en de weg en enorme krachten moeten doorstaan bij versnellen, remmen en sturen.

DEKRA benadrukt het belang van correcte bandenspanning sinds 1927
Het belang van correcte bandenspanning is geen nieuw inzicht. Al in 1927 publiceerde DEKRA een artikel in het "DEKRA Magazine" over de gevolgen van verkeerd gebruik van autobanden. Destijds waarschuwde DEKRA voor de impact van een te lage spanning: “Een band met onvoldoende druk kan het gewicht van het voertuig niet goed dragen, waardoor de karkasstructuur overmatig wordt belast en vroegtijdige slijtage optreedt.” De problematiek die bijna een eeuw geleden werd benoemd, is vandaag de dag nog steeds actueel.
Gevolgen van een onjuiste bandenspanning
Een te lage bandenspanning leidt tot onstabiel rijgedrag, verhoogde slijtage en hoger brandstofverbruik. Bovendien kan bij langdurig gebruik of hoge snelheden het risico op een klapband toenemen. Bij moderne banden veroorzaakt een te lage druk ongelijkmatige slijtage aan de randen en verhoogde wrijving, wat oververhitting van het rubber tot gevolg kan hebben. In extreme gevallen kunnen de lagen loslaten of de band zelfs barsten.

Te hoge spanning is echter ook niet ideaal. “In extreme gevallen bolt het loopvlak op, waardoor het contactoppervlak verkleint. Dit resulteert in verminderde grip, langere remafstanden en een snellere slijtage van het loopvlak”, aldus DEKRA-bandenspecialist Christian Koch.

Tijdig controleren en aanpassen
Sinds 2014 zijn alle nieuwe voertuigen in de EU verplicht uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS). Dit systeem waarschuwt wanneer de spanning verandert, en sommige voertuigen tonen zelfs de exacte druk per band. Toch blijft het verstandig om handmatig te controleren, vooral bij een zware belading of lange ritten. De juiste spanning verschilt per voertuig en kan worden gevonden in de handleiding of op de sticker in de deurstijl, tankklep of het dashboardkastje.
Een algemene richtlijn is: hoe zwaarder de lading, hoe hoger de druk. Vooral de voorbanden, die het gewicht van de motor dragen, vereisen vaak iets meer spanning. Bij volle belading of lange ritten met hoge snelheid kan de spanning tot 1 bar worden verhoogd.
Eenvoudig en toegankelijk
Waar het controleren van bandenspanning een eeuw geleden nog een tijdrovende klus was met onbetrouwbare meetinstrumenten, is het tegenwoordig een snelle handeling bij vrijwel elk tankstation. Moderne digitale meters maken het instellen van de juiste druk eenvoudiger dan ooit.
Vijf tips voor een langere levensduur van uw banden
- Controleer regelmatig de bandenspanning en pas deze aan bij zware belading.
- Inspecteer banden op beschadigingen.
- Rij defensief om slijtage te beperken.
- Neem drempels en stoepranden langzaam en onder de juiste hoek. Voorkom dat de band gedeeltelijk op de stoeprand rust bij het parkeren.
- Wissel de banden regelmatig tussen de voor- en achteras voor gelijkmatige slijtage. Let hierbij op de voorgeschreven draairichting.
Met deze eenvoudige maatregelen blijven banden langer in optimale conditie en wordt de verkeersveiligheid verhoogd. DEKRA blijft zich, zoals al bijna een eeuw, inzetten voor veilig en verantwoord rijgedrag.