Tekort aan opleidingsaanbod voor verschillende knelpuntberoepen
Is er nog een toekomst voor de 7de jaren?
Elk jaar brengt de SERV een advies uit over de programmatieaanvragen voor volgend schooljaar in het beroepsgericht en technisch secundair onderwijs, duaal en niet-duaal. De SERV werkt voor dit advies samen met de sectorale opleidingsfondsen want zij hebben een goed zicht op het onderwijsaanbod en de noden op de werkvloer in hun sector.
Vinger aan de pols
De aanvragen voor duale opleidingen in de 2de en de 3de graad en voor de niet-duale opleidingen in de 3de graad krijgen in hoge mate een positief advies met enkele aandachtspunten. Op basis van de praktijkervaringen van sectoren signaleert de SERV opnieuw een tekort aan opleidingsaanbod naar veel gevraagde profielen. De SERV ook aandacht voor de toekomst van de 7de jaren.
Op basis van de praktijkervaringen van sectoren signaleert de SERV opnieuw een tekort aan opleidingsaanbod naar veel gevraagde profielen. Het antwoord blijft uit. Het is wachten op een inhaalbeweging in het initieel onderwijs en/of een assertieve uitbouw van een kwalificerend aanbod bij andere opleidingsverstrekkers.
Wat met de 7de jaren?
De SERV vraagt ook aandacht voor de toekomst van de 7de jaren. De verwachting is dat er (veel) minder leerlingen een 7de jaar zullen volgen. Dat komt omdat er minder onderwijsaanbod is en minstens een deel van de leerlingen die vroeger een 7de jaar zouden volgen, nu stoppen na een zesde jaar. Het opleidingsfonds van de bouw is bezorgd dat de uitstroom verder zal opdrogen uit opleidingen naar bouwberoepen die enkel in de 7de jaren worden gegeven. Het sectorfonds Elektrotechniek deed al een oproep aan de techniekscholen om de 7de jaren na OK3 te blijven aanbieden.
Advies programmatie beroepsgericht en technisch onderwijs 2025 - 2026
Bron: serv.be