Carosserie reiniging & ontvettingPremium

PROPERE AUTO AFLEVEREN TOVERT GLIMLACH BIJ KLANT

DIVERSE OPLOSSINGEN VOOR INTERIEUR- EN EXTERIEURREINIGING

Een auto van een klant proper afleveren is een blijk van professionaliteit, of het nu een nieuwe of tweedehandsauto betreft. Vandaag zijn er tientallen oplossingen om zowel het interieur als het exterieur van voertuigen de oorspronkelijke glans terug te geven. Een overzicht.

NIEUW VOERTUIG: BESCHERMLAAG EN LIJMRESTEN

Beschermlaag verwijderen

We beginnen dit artikel bij het prille begin van de levensloop van uw relatie met de klant: de aankoop van een nieuwe wagen. Voor velen een moment waar ze lang naar uitgekeken (en vaak ook voor gespaard) hebben, dus dat wil u niet verpesten.

paraffine
Fabrikanten voorzien voertuigen van een beschermende paraffine- of copolymeerlaag. De resten daarvan worden weggepoetst 

Fabrikanten voorzien hun voertuigen van een beschermende paraffine- of copolymeerlaag, ter bescherming tijdens het transport. Dit beschermt de voertuigen tijdens lange - vaak overzeese - transporten tegen o.a. de invloed van zout en stof op de carrosserie. Vandaag wordt ter vervanging ook vaak folie gebruikt om de voertuigen te beschermen tegen transportschade. In de havens worden de voertuigen in theorie ontdaan van deze beschermende laag, maar er is altijd wel nog kans op restanten in de talrijke kieren tussen de carrosseriedelen. Er worden vaak honderden wagens per dag behandeld in deze centra, dus de vraag is altijd in hoeverre dat werkje echt adequaat verloopt. Bovendien kan ook in het transport daarna nog beschadiging van de lak optreden en is het ook moeilijk in te schatten hoe lang de wagen al van zijn beschermende laag ontdaan is.

 

Soms duurt het weken voor het voertuig van de haven tot aan uw garage raakt, waarbij de wagen onbeschermd op een trein, in een haven of in een ander depot staat te wachten. Die industriële regio's hebben een grotere kans op contaminatie die de lak kan beschadigen of bevuilen. Het strekt dus tot aanbeveling om de wagen te onderwerpen aan een behandeling om de beschermlaag volledig weg te poetsen. Even vlug opblinken met een vod zal hierbij zeker onvoldoende zijn, want de waxresten zullen op warme dagen uitlopen en resten nalaten op de lak.

Paraffine- of copolymeerresten kunnen verwijderd worden met een ontvettende mengeling die alle waxresten en vuil op de lak losweekt. Er kan hierbij gebruik gemaakt worden van meerdere producten:

  • Koude ontvetter is een vloeibaar product op basis van alifatische koolwaterstoffen. Via aangepaste toevoeging van zogenaamde tensiden kunnen ze specifiek gericht worden op het verwijderen van paraffine op nieuwe auto's. Koude ontvetter kan in combinatie met hogedrukapparatuur ingezet worden. Let er wel op dat de maximale verdunning niet overschreden wordt, anders loopt u risico op aantasting van aluminium en rubber. Let er ook op dat het product niet opdroogt op het te reinigen oppervlak. Paraffine verliest omwille van het milieu-aspect wel steeds meer terrein op copolymeer als beschermingswijze.
  • Warme ontvetter is een vloeibaar, alkalisch hoogwaardig concentraat voor het verwijderen van de lastigste verontreinigingen. Let er in deze op dat de concentratie van het reinigingsmiddel niet hoger is dan de waarde aangegeven door de fabrikant, anders zou er beschadiging kunnen optreden aan aluminium onderdelen. Zorg er ook voor dat de temperatuur correct is. Een te warme temperatuur zal er voor zorgen dat het middel te snel opdroogt, te koud zal de werking deels tenietdoen.
  • Anticopolymeer is eveneens een reinigingsmiddel, maar specifiek voor het verwijderen van copolymeerwassen op nieuwe wagens. Om o.a. de emissie van oplosmiddelen te beperken is gezocht naar wateroplosbare beschermlagen. Deze zijn gevonden in de zogenaamde copolymeerlagen. Die hebben het voordeel dat ze ook met producten op waterbasis verwijderd kunnen worden. Na een bepaalde inwerktijd wordt de auto afgespoeld. Ze bevatten hoogwaardige inhibitoren ter bescherming van zachte metalen die soms gebruikt worden in de auto-industrie.

Lijmresten

Een andere hinderpaal zijn de restanten van stickers die de fabrikant aanbracht op de carrosserie voor productiedoeleinden. De stickers zelf zijn in de meeste gevallen al weggehaald, maar vaak blijven er lijmresten over. Lijmrestverwijderaar in spuitbus kan deze resten eenvoudig oplossen. Het proces is eenvoudig: enkele minuten laten inwerken en vervolgens de resten afwrijven met een zachte doek.

Ontvettingsmiddelen

TIENTALLEN AANSLAGEN PER DAG

In theorie kan elke bewerking die u in uw garage uitvoert aanleiding geven tot vervuiling van de wagens in uw atelier of showroom, al dan niet via dampen. Een kleine oplijsting van mogelijke boosdoeners:

  • minerale oliën en vetten, vaak met toevoegingen, zoals inhibitoren (roestwerende stoffen) en kleine hoeveelheden plantaardige oliën en vetten;
  • minerale olie-emulsies, die als bewerkingsvloeistoffen zijn gebruikt;
  • plantaardige oliën, die als boor- en snij-olie zijn gebruikt, meestal gemengd met minerale oliën;
  • trek- en smeervetten voor plaatbewerking;
  • menselijk vet, vaak vingerafdrukken;
  • vet en olie met stof erop (bij langdurige opslag);
  • slijp- en polijstpasta, waarin slijpmiddelen, polijstmiddelen en metaalslijpsel voorkomen;
  • vervuilde motorolie;
  • hydraulische olie;
  • diverse andere typen smeerolie en -vet;
  • olienevel uit perslucht;
  • algemeen vuil, zoals aarde en klei.

Het is dan ook meteen duidelijk waarom fabrikanten vaak tientallen types reinigingsmiddelen aanbieden. De uitdaging voor hen is om steeds producten te ontwikkelen die effectief zijn, zonder daarbij de milieubelasting uit het oog te verliezen. De Europese regels die aan reinigingsmiddelen gesteld worden, zijn de laatste decennia erg verstrengd.

EXTERIEUR

Ook bij een herstelling of bij een tweedehandsverkoop is de buitenkant het eerste wat de klant te zien krijgt bij het ophalen van zijn voertuig. Ook hier geldt dat een eerste impressie de belangrijkste is. De types oppervlaktes hier zijn zeer divers: ramen, plastic, aluminium, banden en velgen.

Voor banden kan er gebruikgemaakt worden van bandenglansmiddel. Dat reinigt, verzorgt en beschermt niet alleen het rubber, het geeft ook de oorspronkelijke glanzende en diepzwarte kleur terug. Om de degradatie van het rubber tegen te gaan, is er ook een uv-werende werking.

remstof
Heet remstof brandt zich in de velgen en zorgt voor een beschadigde oppervlakte. De oplossing: velgenreiniger

Voor velgen is het verwijderen van remstof een belangrijk aandachtspunt. Dit verbrande remslijpsel, dat bij iedere rembeurt van de remschijf en de remblokken wordt geslepen, is enorm heet en brandt zich vast in het oppervlak van de velgen. Om dit en ander vuil te verwijderen kan best gebruikgemaakt worden van speciale velgenreiniger in combinatie met een velgborstel. Let hier op, want er zijn soms uitvoeringen die enkel geschikt zijn voor ofwel chroom, ofwel aluminium.

Als de velg zeer vuil is, wordt best vooraf even de hogedrukspuit bovengehaald. Achteraf kan ook nog velgenwax aangebracht worden, waarbij een preventieve barrière tegen remstof gecreëerd wordt.

Op de lak kunnen grove resten zoals insecten, roest, vetten en waxen eerst in de voorwas verwijderd worden, al dan niet met een chemische reiniger indien dit vereist is door de staat van de verontreiniging. Er zijn specifieke producten op de markt voor de verwijdering van insecten, voor vliegroest, teervlekken …

grof vuil
Grof vuil kan weggepoetst worden met een borsteltje

Na een grondige was- en droogbeurt met autoshampoo kan er vervolgens gekleid worden om het resterend vuil en teer op de carrosserie en andere delen te verwijderen. Ook eventuele achtergebleven resten van glansmiddelen, (spray)waxen en cosmetische lagen worden zo mee verwijderd.

Als laatste stap in de carrosseriebehandeling kunnen krassen, hologrammen en verweringen aangepakt worden met een polijstmachine en bijpassend polijstmiddel. Zo worden kleine krasjes verwijderd en de lak weer op glans gebracht.

 De ramen kan u schoonmaken met een speciale ruitenreiniger. Deze verwijdert streeploos vuil en vet en zorgt dat ze minder snel beslaan. Neem na het aanbrengen van de reiniger de ruiten af met een microvezel glasdoek. Wrijf voor een mooie, langdurige glans na met een droge doek of papier.

INTERIEUR

Ook het interieur kent meerdere diverse oppervlaktes: glas, stof, leer, plastic, tapijt. Starten doet u best met het uitnemen van die laatste, waarna met de stofzuiger al het grootste vuil kan opgenomen worden.

De stoffen oppervlaktes (kofferbak, onderdak …) kunnen met een sproei-extractiemachine aangepakt worden. Het warme water vermengd met reinigingsmiddel zorgt onder druk dat het vuil oplost en wordt afgezogen in de vuilwatertank.

De leren bekleding kan u schoonmaken met leerverzorger, dat de leren oppervlaktes zijn grip, elasticiteit en structuur zal teruggeven. Ook kleurvervaging en degradatie door uv-straling wordt er mee tegengegaan. Voor textieloppervlaktes kan schuimreiniger mooie resultaten geven. Olie en vet kunnen er mee uit de zetels verwijderd worden.

Voor het dashboard en andere kunststoffen wordt best gewerkt met een interieurreiniger met een antistatische werking, opdat geen nieuw stof wordt aangetrokken. Het aanbrengen verloopt eenvoudig met een vochtige microvezeldoek.

Let er wel op dat u het stuur, de versnellingspook en de pedalen niet behandelt met cockpitspray, want de behandelde oppervlaktes worden zeer glad. Een droge doek volstaat hiervoor.

Last but not least kunnen vieze geurtjes - van huisdieren of sigaretten - verwijderd worden met geurverwijderaar. Bij hardnekkige geuren kan ook de airco aangepakt worden met aircocleaner, wat een langdurig resultaat oplevert. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sammy Soetaert
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Hoe onze sector inspeelt op de nieuwe mobiliteitsuitdagingen...

Op 16 oktober verwelkomde la seine musicale in parijs the extra mile by equip auto, een nieuw europees zakelijk evenement voor de automotivesector, met rondetafelgesprekken en onthulling van het programma voor equip auto paris 2025.

De toekomst is aan de autonoom rijdende auto

Terwijl media en politiek weinig bereidheid tonen om het huidige, ‘consensus-wetenschappelijk’ gevoerde energie-, milieu- en mobiliteits­beleid oprecht onder de loep te nemen, zochten we professor mark pecqueur, docent en onder­zoeksleider autowetenschappen aan de thomas more hogeschool én lid van de europese adviescommissie (sae – society of automotive engineers), opnieuw op. pecqueur is overtuigd dat de zelfrijdende voertuigen realiteit zijn en neemt ook in dit domein geen blad voor de mond. “het debat rond autonome voer­tuigen verdraagt de technologische realiteit blijkbaar niet. het wordt tijd dat de media ook hierin hun opiniërend ‘influencing’-geklets door op feiten steunende onderzoeksjournalistiek vervangen.”

Hoe milieuvriendelijk is de e-auto werkelijk?

De eerste wltp/rde-praktijktests relativeren de uit klimaatgekte ontsproten dwalingen. bij ‘realistisch’ autogebruik immers worden naar nedc-normen propere en zuinige auto’s kordaat gediskwalificeerd. wltp/rde-tests maken duidelijk dat de autoconsument milieutechnisch op meer dan één vlak misleid werd en nog steeds wordt. met vals nieuws brengende (diesel)tragedies, belazerende downsize-ideologie en ‘geprofessionaliseerde’ co2-bedotterij. of, de laatste tijd alsmaar meer, met e-auto’s die zogezegd co2-neutraal zijn en oprecht milieu­vriendelijk.

Hoe correct je auto wassen?

Je auto was je bij voorkeur één keer in de maand. dan zal het vuil zich minder hard aan het koetswerk hechten, wat beter is voor je lak. maar hoe doe je dat nu precies op de juiste manier? we geven enkele tips mee in dit artikel.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine