Aanbrengen van smeermiddelen
Smering is cruciaal om voertuigen draaiende te houden, op voorwaarde tenminste dat men het juiste vet uitkiest voor de taak en omgeving in kwestie. Door te variëren met de basisolie, het verdikkingsmiddel of de additieven ontstaan namelijk diverse smeervetten voor een brede reeks toepassingen.
Belang van juiste smeermiddel
Stroefheid en corrosie vermijden
Een voertuig zal pas naar behoren functioneren als alle onderdelen afzonderlijk kwalitatief opgebouwd en onderhouden worden. Daar hebben de – vaak kleine – draaiende onderdelen een groot aandeel in. Om de scharnierende delen soepel te laten bewegen, worden ze voorzien van vet. Deze onderdelen zijn namelijk onderhevig aan een bepaalde hoeveelheid druk, waardoor ze zonder smeermiddel of vet stroef lopen en na verloop van tijd blokkeren. Bovendien wordt smeervet gebruikt voor het beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals water, stof, stoom of andere vuildeeltjes – de gekende vijanden dus. Wiellagers, chassisverbindingen, kogelgewrichten en universele verbindingen stellen allemaal hun eigen eisen en hebben elk hun eigen soort smeermiddel nodig.
Falen van lagers onder de loep
Wanneer we specifiek het falen van lagers onder de loep nemen, blijken belangrijke oorzaken te maken te hebben met het smeermiddel. Niet aangepast smeermiddel (20%), veroudering van het smeermiddel (20%) en onvoldoende smering (15%) zijn samen goed voor meer dan de helft van de breuken. Het spreekt voor zich dat voldoende aandacht voor een juiste smering cruciaal is en dat inadequate smering zorgt voor slijtage, uitval en hoge kosten.
Het juiste smeervet kiezen
Bij het kiezen van het juiste smeermiddel moet rekening worden gehouden met diverse factoren. Zoals eerder besproken zijn het type basisolie en de verdikker van belang, maar ook de viscositeit en de NLGI-klasse moeten in rekening worden gebracht.

Vastheid/stijfheid
De NLGI-indeling is de maat van consistentie van het vet, gebaseerd op de indringdiepte van een metalen kegel na verloop van een gestandaardiseerde tijd. De indeling kent 9 penetratieklassen, startend bij het zeer vloeibare 000 en lopend tot 6, een extreem vast vet bij kamertemperatuur. Vetten die gebruikt worden in de automotive vallen in de meeste gevallen onder klasse 2 en 3, zeer zelden in klasse 4, 5 of 6. In de tabel hiernaast vindt u meer informatie over de indringing en consistentie.
Viscositeit
Bij het kiezen van het juiste smeermiddel moet u letten op de viscositeitswaarde van de basisolie. De waarde geeft aan hoe goed de olie functioneert bij een bepaalde snelheid, belasting en temperatuur. Zo moet de viscositeit hoger zijn bij hoge temperaturen, hoge belasting en lage rotatiesnelheid. De basisolieviscositeit bepaalt samen met de consistentie de verpompbaarheid van het vet.
automatisch of manueel aanbrengen
Kwasten, vetpompen of automatisch?
De goed bereikbare en relatief grotere wrijvingsoppervlakken kunnen met vet worden gesmeerd. Dit kan op de klassieke methode, door het smeermiddel met de hand aan te brengen, of u kunt gebruikmaken van een vetspuit, waarbij vooraf aangebrachte smeernippels met frequente intervallen worden doorgesmeerd. Denk maar aan de bewegende onderdelen die niet onderhevig zijn aan hoge temperaturen, zoals scharnierpunten van veersystemen.
We horen een heel ander verhaal bij de opleggers, aanhangwagens of vrachtwagens. Daar verloopt de vetsmering automatisch, middels een op luchtdruk werkend vetsmeersysteem met voorraadreservoir en filter. Op basis van een tijdschakelaar of gerelateerd aan een aantal beremmingen van het voertuig, worden de intervallen bepaald. De onderdelen worden tijdens het gebruik gesmeerd, wat een aanzienlijk verschil is in vergelijking met de handmatige smering.
Algemene tip: de hoeveelheid smeervet is van essentieel belang voor een optimale werking, want zowel te weinig als te veel kan ongunstige gevolgen hebben.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Kwaliteitsvolle uitvoering in de werkplaats is enkel mogelijk als het personeel goed kan functioneren. Hiervoor zijn de geavanceerde applicatietechnieken van belang, maar ook het garanderen van de eigen veiligheid en het beschermen van de werkkrachten moet hoog op de prioriteitenlijst staan. De huidige smeervetten zijn minder gevaarlijk dan vroeger, maar nog steeds kunnen huidproblemen zoals irritatie of een droogte opduiken na veelvuldig gebruik. Voorkomen is beter dan genezen wordt altijd gezegd; dankzij het dragen van flinterdunne handschoenen – die tevens precieze voeling met de onderdelen garanderen en glibberigheid bij ingevette of geoliede onderdelen vermijden – hoeft u zich nooit zorgen te maken.