Welke hefbrug komt in uw werkplaats?
Verschillende hefbruggen voor verschillende taken

Een hefbrug is essentieel voor een garagist, maar het is op het eerste zicht best moeilijk om het geschikte exemplaar te kiezen. Er zijn namelijk veel types, met elk hun voor- en nadelen. Veel zal afhangen van het soort voertuigen en werkzaamheden waarvoor u de hefbrug nodig heeft.
Cruciale criteria
Zowel voor de gebruiker van de hefbrug als voor de zaakvoerder is het maken van de juiste keuze een belangrijke zaak. Efficiënt en comfortabel werken zorgt voor meer rendement, maar ook voor minder gezondheidsklachten bij de werknemers. Gelukkig is er voor elke soort garage en werkzaamheden een geschikte hefbrug.
Dé ideale hefbrug bestaat evenwel niet. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het kiezen van een model. Zo zijn er een aantal cruciale criteria die u zeker in gedachten moet houden bij de aanschaf van een hefbrug.


Soorten voertuigen
Wat voor voertuigen ontvangt u zoal? Er is namelijk een groot verschil tussen personenwagens en bestelwagens aan de ene kant en vrachtwagens en bussen aan de andere. Dit gaat in de eerste plaats over het te heffen gewicht, maar het gaat nog veel verder. In dit artikel focussen we op de eerste categorie, waarvoor er al heel wat variëteiten bestaan.
Binnen de brede categorie van personen- en bestelwagens is vooral het type aandrijving belangrijk. Zo vereisen hybrides en elektrische voertuigen een speciale behandeling. De batterijen bevinden zich namelijk vaak op de plaats waar een conventioneel voertuig wordt ondersteund door een hefbrug. Er is dus een aangepast type nodig, liefst met zwenkarmen. Bovendien zijn de richtlijnen voor het heffen van geëlektrificeerde voertuigen veel strikter, waardoor je als garagist minder flexibiliteit hebt.
Dergelijke richtlijnen gelden echter ook steeds meer voor de conventionele auto’s. Veel merken bepalen welk type hefbrug moet gebruikt worden voor welk voertuig of welk type onderhoud. De merken die u als garagist behandelt, kunnen dus van groot belang zijn.
Soorten onderhoud
Eveneens belangrijk is het soort werkzaamheden dat u uitvoert. Werkt u voornamelijk aan de wielen, het chassis of toch eerder onder de motorkap? Hoeveel vrije ruimte onder en naast het voertuig heeft u nodig? Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een hefbrug aan te schaffen die de wielen van de auto blokkeert indien u doorgaans banden wisselt.
Een hefbrug in de grond integreren, kan een oplossing zijn bij plaatsgebrek
Dit leidt ons tot het onderscheid tussen hefbruggen met rijbanen en wielvrije systemen. Voor elk type zijn er min of meer dezelfde varianten, maar het is dus cruciaal om ervoor te kiezen de wielen al dan niet volledig vrij te laten. Het is uiteraard niet mogelijk om een wieluitlijning te doen als de hefbrug geen rijbanen heeft. Aan de andere kant zijn rijbanen niet geschikt om banden te wisselen. Ook voor werken aan de aandrijving of ophanging is een wielvrije hefbrug vaak het handigst.

Beschikbare ruimte
Een volgende factor is de ruimte waarover u beschikt in de garage. Elk type heeft namelijk zijn eigen voetafdruk en neemt dus meer of minder plaats in. De hefbrug hangt dus af van de afmetingen van de ruimte, maar ook van het soort werken dat u plant uit te voeren. Er moet eveneens rekening gehouden worden met een veiligheidszone rond de hefbrug, die voor elk model anders kan zijn.
De plafondhoogte van de werkplaats speelt natuurlijk ook een rol. Bepaalde types reiken hoger dan andere, maar indien u een vrij laag plafond heeft, is het niet interessant om zo’n hoog model aan te schaffen. Uiteraard is het type voertuig hier van belang: voor een bestelwagen is veel meer plaats nodig dan voor een personenwagen.
Steeds belangrijker is de toegankelijkheid van de hefbrug. In het geval voor de directe receptie, zal eerder geopteerd worden voor een hefbrug waarbij de klant het voertuig zelf op de hefbrug kan rijden. Dit lukt uiteraard enkel indien de hefbrug geen hindernis vormt. De hefbrug moet dus makkelijk bereikbaar zijn.

Om deze toegankelijkheid te verzekeren – en om ruimte uit te sparen – kan er gekozen worden voor een ingebouwd systeem. Dit is veruit de populairste manier van installeren bij nieuwbouw of grondige renovaties. Ook hier zijn er verschillende soorten. Vooral het type met een volgsysteem is interessant: hierbij wordt de vrijgekomen holte bij het heffen opgevuld door een constructie die mee naar boven komt. Het resultaat is een vlakke vloer, wat veel mooier en vooral veiliger is.
Bij een ingebouwde hefbrug kan er ook in krappere ruimtes makkelijker opgereden worden, omdat er meer manoeuvreerruimte is. Inbouwen is echter duurder en niet altijd mogelijk. Zo zal een rotsachtige ondergrond of hoge waterstand dit onmogelijk maken.
Er bestaan ook mobiele hefbruggen, die dus vrij te verplaatsen zijn en waarbij de hefbrug onder het voertuig wordt gereden. Dit type wordt echter meestal gebruikt voor zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens. Voor garages die slechts sporadisch een hefbrug nodig hebben en dit op verschillende plaatsen, kan een mobiel exemplaar wel een oplossing bieden. Mobiele hefkolommen zijn te gebruiken in sets van 4, 6 en 8 met hefvermogens variërend van 5.500 tot 7.500 kg per kolom.
Soorten hefbruggen
Zoals gezegd speelt de aanwezigheid van rijbanen een grote rol, maar bestaan er voor beide types min of meer dezelfde varianten. Hier overlopen we elk type, samen met de voor- en nadelen.

Paalhefbruggen
Bij dit type zijn er twee of vier palen die verankerd worden in de grond en waarlangs de twee hefoppervlakken naar boven glijden. Deze soort hefbrug is erg massief en neemt veel plaats in, waardoor het vaak onhandiger werken is. Ook het uitstappen is moeilijker. Vroeger hadden deze hefbruggen vaak een vloerraam, maar nu wordt de verbinding vaker bovenaan gemaakt. De voordelen zijn vooral de kostprijs en het feit dat ze vrij makkelijk bij te plaatsen zijn zonder grote werken.
Nu elektrische voertuigen opkomen, moeten ook de hefbruggen worden aangepast
Paalhefbruggen komen zowel in een hydraulische als in een mechanische versie. Over het algemeen is het zo dat hydraulische systemen het minste onderhoud vergen; dit geldt ook voor andere types hefbruggen. Het is dus mogelijk om een paalhefbrug met of zonder rijbanen aan te schaffen, maar ook bij het type met rijbanen is het mogelijk om voor een geïntegreerd wielvrijsysteem te opteren. Dit is dan als het ware een kleinere hefbrug die ingebouwd zit in het opnamechassis en zo de wielen weer vrij maakt.
Over het algemeen kunnen we stellen dat dit type steeds minder gebruikt wordt, zeker voor herstellingen. Andere types laten meer ruimte vrij om te werken en nemen gewoon minder plaats in. Vierpalenhefbruggen met rijbanen worden wel nog frequent gebruikt voor wieluitlijning, alsook voor werken aan radar en allerlei veiligheidsuitrusting. Er zijn nu ook tweepaalhefbruggen die op de wielen heffen, in plaats van op het chassis. Dit type laat de onderkant van het voertuig volledig vrij en is dus uitermate geschikt voor elektrische auto's.

Schaarhefbruggen
Het volgende type is eveneens massief, maar is wel minder breed dan de paalhefbruggen. Schaarhefbruggen bestaan zowel in opbouw- als inbouwvarianten en vervullen min of meer dezelfde functies als de paalhefbruggen. Een belangrijk verschil is wel het gebrek aan ruimte onder het voertuig, aangezien het schaarmechanisme alle plaats inneemt.
Daarnaast vraagt dit type meer onderhoud en zit men met allerlei kabels die ofwel op de grond blijven liggen ofwel moeten weggewerkt worden in de vloer. De oprijhoogte is wel erg beperkt, met een maximum van 11 cm. Ook hier is een ingebouwd wielvrij systeem een optie indien er voor rijbanen wordt gekozen.
Schaarhefbruggen zitten in de lift, zeker ten opzichte van de paalhefbruggen. Dit komt vooral door het compacte design en het gebrek aan brede palen die de toegang tot het voertuig bemoeilijken.
Stempelhefbruggen
Binnen deze categorie is de tweestempelhefbrug de populairste, vooral deze met zwenkarmen. Dit type werkt hydraulisch en gaat in het algemeen lang mee, met vrij weinig onderhoud. Bovendien zijn deze hefbruggen steeds ingebouwd, soms met een volgsysteem.
Het is dan ook het makkelijkste type voor de klanten, maar ook voor zij die aan het voertuig werken, biedt het allerlei voordelen. Zo is er meer ruimte vrij onder en naast het voertuig, aangezien er geen vaste palen of dwarsbalken zijn. Door het volgsysteem zijn er geen holtes in de vloer waarover men kan struikelen.

Bovendien vereisen sommige voertuigen, zoals hybrides en elektrische, vaak dergelijke hefbruggen. Deze werken dan met een universeel H-opnamechassis en hebben doorgaans zwenkarmen die ervoor zorgen dat de batterijen toegankelijk blijven. Ook voor 4x4-voertuigen is dit type erg handig.
Stempelhefbruggen zijn relatief compact en zijn dan ook veruit de populairste optie bij nieuwbouw of grondige renovatie. Een nadeel is wel de hogere kostprijs, zeker voor vierstempelhefbruggen met rijbanen. Dit type zit evenwel in de lift, vaak door de specifieke vraag van bepaalde merken. Voor wieluitlijning gaat de voorkeur echter nog vaak uit naar de schaarhefbrug.
Onderhoud en keuring
De richtlijnen voor al deze hefbruggen zijn vrij simpel, steeds voorzien in de taal van de gebruiker. De meeste recente systemen zijn hydraulisch, wat beperkt onderhoud vraagt en weinig storingsgevoelig is. Bij de installatie moet er steeds een geschikte ruimte voorzien worden, met een vlakke en stabiele ondervloer en met voldoende veiligheidsmarge.
Regelmatig onderhoud van een hefbrug blijft evenwel noodzakelijk, al kan dit door het personeel van de garage gebeuren. De frequentie hangt af van het type. Om de levensduur van de hefbrug te verlengen, is het cruciaal om in de eerste plaats kwaliteit te kopen, maar ook om hem regelmatig en grondig te onderhouden.

Dit komt immers van pas bij de verplichte jaarlijkse keuring. Na een initiële keuring na de installatie, wordt de hefbrug elk jaar gecontroleerd. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk organisme en niet door de installateur. Een van de verplichte voorwaarden om door de keuring te geraken, is het aantonen van regelmatig onderhoud. Hierdoor worden mogelijke gebreken en gevaren vroegtijdig opgespoord.
Met medewerking van Autec, Metalced, PW Equipment, TAE en Vandenabeele