"De regelgeving verandert in snel tempo"
TRAXIO Construct ziet diverse uitdagingen voor carrosseriebouwers

Weinigen staan er bij stil, maar het gros van de vrachtwagens, betonmixers, takelwagens of brandweerwagens passeerde langs een carrosseriebouwer die het voertuig op maat van de klant heeft afgeleverd. Deze beroepsgroep heeft zich verenigd onder de vleugels van TRAXIO Construct. Luc Schets is binnen TRAXIO verantwoordelijk voor de divisie Carrosseriebouw. Een sector die veel meer blijkt te bevatten dan we ons kunnen voorstellen.
Wie vertegenwoordigt de divisie Carrosseriebouw binnen TRAXIO?
Luc Schets: "Carrosseriebouw omvat zoveel meer dan louter het carrosseriewerk, zoals herstellingen. We hebben het hier over alle bedrijven die voertuigen ombouwen of opbouwen. Dit segment wordt verder uitgebreid met de constructeurs van aanhangwagens, waardoor we binnen TRAXIO de enige afdeling zijn die zich richt op de maakindustrie. In ons land zijn ongeveer 300 bedrijven actief die carrosseriebouw als hun belangrijkste activiteit hebben aangegeven. Het merendeel daarvan is ook officieel door de overheid erkend."
Hebben deze bedrijven zo’n erkenning effectief nodig?
"Enkele kleine aanpassingen kunnen door een niet-erkende technische dienst worden uitgevoerd, maar voor een aantal activiteiten is daadwerkelijk een overheidserkenning nodig. Als een bedrijf zonder erkenning bepaalde activiteiten wil uitvoeren, moet het steevast een samenwerking aangaan met een erkende onderneming, onder wiens verantwoordelijkheid de om- of opbouw dan zal vallen."
"Erkende ondernemingen mogen bijvoorbeeld niet optreden als louter het secretariaat van niet-erkende firma’s. Wie erkend is, moet daadwerkelijk bouwen. Niet-erkende ondernemingen kunnen dan weer wel worden ingeschakeld als leverancier of productie-eenheid."

Hoe groot is de markt van carrosseriebouwers?
"Die markt mag zeker niet onderschat worden. Iedereen kent wel de grote constructeurs, zoals Volvo, Scania, Renault, Mercedes, Iveco, MAN of DAF. Maar wat weinigen weten, is dat de meeste van die vrachtwagens ook bij een van onze leden zijn gepasseerd. Kasten, citernes, kipbakken of betonmolens worden immers allemaal door onze leden opgebouwd. Maar evengoed hebben we het in onze sector over brandweerwagens, ambulances, vervoer van mensen met een beperking, enzovoort."
Over TRAXIO
TRAXIO is een Belgische federatie voor de mobiliteitssector, die ondernemers ondersteunt met professioneel advies en diensten. Ze bieden hulp op juridisch, fiscaal, sociaal en technisch vlak aan bedrijven in de auto-, fiets- en motorbranche, evenals in de land- en tuinbouwsector. TRAXIO ondersteunt bedrijven door belangenbehartiging, sectornieuws, netwerkmogelijkheden en kortingen bij partners aan te bieden.
De federatie vertegenwoordigt zo'n 10.000 werkgevers die actief zijn in de mobiliteitssector. De visie wordt gevormd door de meningen, standpunten en belangen van de leden. TRAXIO beschikt over een team van professionals dat gespecialiseerd is in onder andere garantie, fiscaliteit en milieu, maar ook in juridische, technische of sociale zaken.
De intensieve communicatie wordt gevoerd via een maandelijks infobulletin, een elektronische nieuwsbrief, het TRAXIO Magazine, de website en sociale media, en tal van publicaties.
Wat betekent TRAXIO concreet voor die leden?
"Los van de sociale onderhandelingen die we voor de sector voeren, proberen we onze leden te vertegenwoordigen bij allerlei overheden en ze te begeleiden in de steeds complexer wordende reglementering. Daarvoor hebben we verschillende specialisten in huis."
"Ikzelf ben gespecialiseerd in homologatie. Een bijzonder complexe materie in ons land, temeer omdat de bevoegdheid is gesplitst over de drie gewesten. We proberen duidelijkheid te creëren over trajecten die moeten worden afgelegd met het oog op erkenning en homologatie. Sommige op- of ombouwen kunnen immers niet zomaar standaard gehomologeerd worden. Soms is er een specifiek traject nodig en dat wordt dan door ons begeleid."

"Ondanks de regionale bevoegdheden zijn we er met TRAXIO in geslaagd om er een vrij nationaal verhaal van te maken, dankzij nauw overleg en intense samenwerking. Zo zitten de drie regio’s én de keuringsstations maandelijks rond de tafel met ons, om duidelijkheid te creëren. Dat kan over een heel complex remsysteem gaan, maar evengoed om eenvoudige zaken. Uiteraard gebeurt alles met het grootste respect voor de regelgeving, die voor heel Europa hetzelfde is en ook zo moet blijven."
Hoe positioneren Belgische carrosseriebouwers zich ten opzichte van andere Europese spelers?
"Uniforme Europese regelgeving geeft Belgische bedrijven de mogelijkheid om gemakkelijker naar het buitenland te gaan, hoewel de omgekeerde beweging natuurlijk ook mogelijk is. Dat hebben we gemerkt bij het faillissement van Van Hool; toch een van onze grotere carrosseriebouwers. De Duitsers zijn daar bovenop gesprongen en hanteerden zeer lage marges, onder meer wegens de massaproductie."
"De exportmogelijkheden binnen Europa zijn nodig. De concurrentie in de sector is bikkelhard"
"Wij Belgen zijn dan weer meer gespecialiseerd in maatwerk. België is een kmo-land en heeft dus specifieke vereisten. Onze klanten kopen per voertuig en bestellen er meestal geen vijftig tegelijk. Een ander sterk punt van onze Belgische carrosseriebouwers is hun service. Als er iets mankeert aan een bepaald voertuig waardoor het niet meer op de weg mag, kan men altijd terecht op de voorziene servicepunten. Het herstellen van een omgebouwd voertuig is immers niet voor de eerste de beste garagist weggelegd."
Welke steen in de rivier heeft TRAXIO Construct al concreet verlegd?
"In België geldt dat je met een nieuw ingeschreven bedrijfsvoertuig eerst naar de keuring moet. Bij TRAXIO vinden we dat merkwaardig. De regelgeving is volgens ons te streng op dat vlak en ook de keuringscentra delen die mening. Bovendien bestaat die eerste keuring niet in de landen om ons heen. Daarom bekijken we met de overheden en keuringscentra hoe we die verplichte eerste keuring stapsgewijs kunnen afschaffen."
"Dat proces loopt momenteel en we boeken daar merkbare vooruitgang. We hopen hiermee te landen in de loop van het najaar. In een eerste fase zouden we de twee systemen naast elkaar willen laten bestaan. Wie wil instappen, kan die eerste keuring overslaan. Wie dat niet wil, blijft in het huidige systeem. We kunnen die periode gebruiken om te bepalen welke zaken nog moeten worden aangepast."
Een algemene uitdaging voor bijna elke beroepsgroep in ons land is de krapte op de arbeidsmarkt. Is die in een gespecialiseerde markt als de carrosseriebouw extra voelbaar?

"Ik hoor van veel van onze leden dat men in onze richting kijkt om daar iets aan te doen. Maar in alle eerlijkheid moet ik stellen dat we dat probleem niet binnen de kortste keren opgelost zullen krijgen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat onze nieuwe regeringen drastische maatregelen zullen moeten treffen op het vlak van arbeidsorganisatie en arbeidsmarkt. Daar is zowat iedereen het over eens."
"Dat neemt niet weg dat we als federatie wel degelijk een belangrijke rol te spelen hebben; al minstens op het gebied van bekendmaking van ons vak, maar evengoed qua opleidingen."
Hoe zien die opleidingen er dan concreet uit?
"Momenteel zijn we bezig met het opstellen van een opleiding 'Welkom in de wereld van de carrosseriebouw'. Het is een training waarin de deelnemers kennis opdoen die ze onmiddellijk op de werkvloer kunnen toepassen. De focus ligt daarbij op de kennis die ze elke dag nodig hebben op het werk. Er is geen voorkennis vereist en de training is toegankelijk voor iedereen uit de sector; zowel technische als niet-technische werknemers."
"Merken willen meer impact. Is dat nu een bedreiging of een uitdaging?"
"Vanzelfsprekend komen ook de richtlijnen van de constructeurs aan bod. De constructeurs hanteren elk hun specifieke richtlijnen die verplicht gevolgd moeten worden bij het ombouwen en voltooien van hun basisvoertuigen. Eveneens wordt er stilgestaan bij de specifieke richtlijnen die men moet volgen bij elektrische aandrijvingen."
"Met dit initiatief wil TRAXIO Construct de stiel van carrosserie- of koetswerkbouwer in het daglicht stellen en zich op de arbeidsmarkt profileren. Het is immers een mooi en boeiend beroep met heel wat impact op de dagelijkse verkeersveiligheid, maar dit is dus nog iets te weinig gekend."
Welke andere belangrijke uitdaging ziet u voor de sector?

"Zonder twijfel de enorm snel wijzigende regelgeving, sinds 7 juli zijn er opnieuw heel wat wijzigingen op ons afgekomen. Voor een kleine onderneming is het bijhouden en toepassen van die regelgeving een zware uitdaging. De tijd dat de receptioniste al het papierwerk voor haar rekening kon nemen, ligt definitief achter ons."
Welke evoluties staan de carrosseriebouw te wachten, of zijn we over vijf jaar nog altijd bezig zoals vandaag?
"De ervaring leert mij dat alles heel snel verandert. Een van de evoluties die op ons afkomt, is de impact van de merken. Bij de personenwagens is dat al veel langer het geval, maar nu duikt een en ander ook op bij de vrachtwagens."
"De zeven grote merken proberen steeds vaker reeds omgebouwde vrachtwagens in de showrooms van hun dealers te krijgen. Dit vormt een serieuze bedreiging voor het maatwerk waar onze leden zo goed in zijn. Of het die merken effectief zal lukken om op die manier meer impact te genereren, valt nu moeilijk in te schatten. Maar het is in elk geval een evolutie die we nauwgezet in het oog moeten houden."