AutobatterijenPremium

Waarom en wanneer gebruik je professionele acculaders?

Alles over de eigenschappen, trends en tips & tricks

Waarom en wanneer professionele acculaders?1
Het gebruik van de juiste acculader kan een groot verschil maken wat betreft de prestaties en levensduur van een voertuig (foto: Bosch)

Door de blijvende vraag naar elektrische voertuigen, neemt ook de populariteit van acculaders toe. Het gebruik van de juiste acculader kan een groot verschil maken wat betreft de prestaties en levensduur van een voertuig. Maar niet alle typen laders zijn altijd even geschikt. Professionele laders verschillen niet alleen van standaardladers, maar ook van elkaar. Bijvoorbeeld, bij zware voertuigen of voertuigen die niet dagelijks gebruikt worden, maakt het gebruik van de juiste acculader een groot verschil. 

Het belang van acculaders

Acculaders spelen een essentiële rol in het behouden van de prestaties en het verlengen van de levensduur van accu's.  Professionele acculaders zorgen ervoor dat de accu altijd optimaal geladen is. Dit vermindert de kans op diepontlading, overlading en beschadiging, en behoudt de capaciteit van de accu. 

Een efficiënte acculader kenmerkt zich door de combinatie van kracht en intelligentie. Concreet betekent dit dat er voldoende stroomsterkte beschikbaar is die op de juiste manier wordt afgegeven. De laadcurve is microprocessor-gestuurd en aangepast aan het type en de capaciteit van de accu. Een goed onderhouden accu helpt in voertuigen bij het verbeteren van de betrouwbaarheid van het elektrische systeem. Dat is belangrijk voor de werking van moderne voertuigelektronica. Hierdoor dragen acculaders bij aan lagere onderhoudskosten en een langere gebruiksduur van zowel de accu als het voertuig.

Hoe veilig werken aan hybride- en elektrische voertuigen
26 artikels
Alles over garage werkplaatsinrichtingOntdek ons digitaal magazine over garage werkplaatsinrichting
Lees magazinechevron_right
Waarom en wanneer professionele acculaders2
Een goed onderhouden accu helpt in voertuigen bij het verbeteren van de betrouwbaarheid van het elektrische systeem (foto: TecMate)

Wanneer de acculader gebruiken?

Professionele acculaders zijn het meest geschikt in de volgende situaties:

  • Bij grote of intensief gebruikte voertuigen: bij commerciële voertuigen, werkvoertuigen of zware machines is een professionele acculader essentieel om snel en efficiënt te kunnen laden zonder schade aan de accu.
  • Bij het onderhoud van accu’s: wanneer voertuigen of machines langere tijd stilstaan, kunnen professionele acculaders de accu in topconditie houden.
  • Bij accu’s met een hoge capaciteit: voor grotere accu’s, zoals die van elektrische voertuigen of voertuigen met complexe elektrische systemen, zijn professionele acculaders nodig om aan de hogere laadbehoeften te kunnen voldoen.
  • Bij diagnose en herstel: professionele acculaders kunnen ook worden gebruikt om accu's te diagnosticeren en defecte accu’s te herstellen met speciale herstelprogramma's.
  • Voor de veiligheid en betrouwbaarheid: in situaties waar veiligheid en betrouwbaarheid essentieel zijn, zoals in de automotive- of maritieme sector, zijn professionele acculaders de beste keuze door hun ingebouwde bescherming tegen overladen en kortsluiting.
Waarom en wanneer professionele acculaders?3
Professionele acculaders kunnen ook worden gebruikt voor de diagnose van accu's (foto: Snap-on)

Eigenschappen professionele acculaders

Professionele acculaders kunnen verschillende eigenschappen en intelligente functies bevatten. Hoe geavanceerder de technologie, hoe meer en beter de functies zijn. Dit kunnen we in het algemeen zeggen over de belangrijkste kenmerken en specificaties: 

  • Laadcapaciteit: de professionele lader is geschikt voor een hoge capaciteit, van 6 V tot 48 V én boven 100 Ah.
  • Laadtechnologie: de meer geavanceerde acculader onderscheidt zich door multistage oplaadprogramma’s, zoals bulk, absorptie of druppelladen.
  • Laadefficiëntie: denk hierbij aan tools zoals snelladen en energiebesparing.
  • Veiligheidsvoorzieningen: belangrijk is natuurlijk dat er voldoende bescherming is tegen overladen, kortsluiting, omgekeerde polariteit en overspanning.
  • Compatibiliteit: er is voldoende ondersteuning voor verschillende accutypes, denk bijvoorbeeld aan loodzuur, AGM, gel en lithium-ion.
Waarom en wanneer professionele acculaders?4
De professionele lader is geschikt voor een hoge capaciteit, van 6 V tot 48 V én boven 100 Ah (foto: Bosch)
  • Beveiliging tegen temperatuur: de lader is voorzien van een automatische aanpassing bij hoge of lage temperaturen.
  • Diagnosemogelijkheden: in de diagnosemodus kan de uitgangsspanning van de lader nauwkeurig worden ingesteld en worden gestabiliseerd. Zodra de voeding is ingeschakeld, kan de boordcomputer van het voertuig worden getest en geherprogrammeerd in een veilige en stabiele omgeving, zelfs voor moderne voertuigen met gevoelige en dure boordelektronica. Deze modus kan ook worden gebruikt om het voertuig van stroom te voorzien wanneer de batterij wordt vervangen.
  • Showroommodi: de lader voorziet het voertuig van alle energie die het nodig heeft wanneer het wordt gedemonstreerd bij een dealer. Hierdoor kunnen koplampen, elektronische systemen en andere elektrische verbruikers continu branden terwijl het voertuig wordt gedemonstreerd aan potentiële klanten, zonder de startaccu van het voertuig te ontladen of te beschadigen.
  • Testmodi: de acculader kan zowel de accu als het startsysteem van het voertuig testen.

Verschillende soorten acculaders

Niet alle professionele acculaders bevatten de hierboven genoemde eigenschappen. Elke lader heeft specifieke eigenschappen, kosten en toepassingen. Welke lader het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van het beoogde gebruiksdoel. Alle laders vallen onder de reglementering van TÜV SÜD en dienen te voldoen aan de meest recente normeringen, zoals CE, RoHS en Grüne Punkt. 

Standaard of professioneel?

Waarom en wanneer professionele acculaders?5
Professionele acculaders bieden betere prestaties (foto: Snap-on)

De standaard acculader functioneert in de eerste plaats prima bij dagelijks gebruik van het voertuig, is relatief betaalbaar, maar is ook een eenvoudig model zonder intelligente functies. Professionele acculaders bieden betere prestaties, een betere veiligheid en een beter accubehoud dan standaardladers. Zo is de standaardlader ongeschikt voor voertuigen die niet dagelijks tot zelden worden gebruikt. In dit geval is de druppellader aanbevolen. Dit type voorkomt namelijk overladen bij een accu die te lang aan de lader hangt.

Bij een accu die vanwege een beperkt gebruik van het voertuig juist te weinig geladen wordt, kan overigens sulfatatie optreden. Dit zorgt ervoor dat de accu niet meer in staat is om de elektrische lading op te nemen en vast te houden. Een desulfatatieprogramma kan dit probleem verhelpen. Door middel van een tijdelijke hoge spanning die door de lader geleverd wordt, kan het chemische proces van kristallisatie in de accu omgekeerd worden en kan de accu hersteld worden. Bij accu’s die een half jaar of langer volledig ontladen zijn geweest, is de kans op herstel door desulfatatie gering.

De snellader – de naam verklapt de onderscheidende eigenschap al – is extra interessant voor garages en commerciële toepassingen. Moderne snelladers kunnen hogere stroomsterktes en spanningen leveren, wat resulteert in veel kortere oplaadtijden. Het nadeel van dit type is het doorgaans hogere slijtagegehalte. Daarnaast is de draagbare jumpstarter een goede optie voor mogelijke noodgevallen onderweg. De industriële acculader is relatief krachtig en geschikt voor zware industriële toepassingen, zoals vorkheftrucks.

Professionele acculaders bieden betere prestaties, een betere veiligheid en een beter accubehoud dan standaardladers

Steeds meer in opkomst is de intelligente acculader. Deze laders zijn uitgerust met microprocessors die de laadstatus en de conditie van de batterij continu monitoren. Ze beschikken over een automatische reset en passen het laadproces aan om de batterij te beschermen tegen onderspanning, overspanning, kortsluiting, oververhitting en omgekeerde polariteit. Deze slimme lader verlengt de levensduur van batterijen, verhoogt de veiligheid, en optimaliseert de laadcyclus. Een bijkomend voordeel is dat deze multifunctionele lader geschikt is voor verschillende accutypes, zoals loodzuur- en lithium-ion.

Waarom en wanneer professionele acculaders?6
De druppellader voorkomt overladen bij een accu die te lang aan de lader hangt (foto: TecMate)

Trends en tendensen

Nu elektrificatie in het algemeen volop in de schijnwerpers staat, zijn ook acculaders een hot topic. Er zijn diverse ontwikkelingen gaande die met name gericht zijn op het verbeteren van de efficiëntie, het gebruiksgemak en de  duurzaamheid van de lader. Zo zorgt de toename van de vraag naar elektrische en (plug-in)hybridevoertuigen ook voor een sterke stijging van de vraag naar geavanceerde acculaders. 

Zoals hierboven al vermeld, valt daarbij vooral de vraag naar intelligente acculaders op. Een in het oog springende eigenschap is de mogelijkheid om te connecteren met andere apparaten, evenals de mogelijkheid om op afstand te kunnen besturen. Bovendien zijn multifunctionele laders in trek, omdat ze geschikt zijn voor diverse typen batterijen: van accu’s van personenauto’s tot trucks en heavy duty voertuigen. Zoals bij motors al langer het geval is, vraagt de consument vandaag de dag meer en meer naar acculaders die zowel loodzuur- als LFP-accu’s kunnen laden en onderhouden.

Waarom en wanneer professionele acculaders?7
Hanteer de juiste laadsnelheid per accutype (foto: Snap-on)

De duurzame en milieuvriendelijke zonne-energie acculader is een relatief nieuwe toepassing. Deze laders gebruiken zonnepanelen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit voor het opladen van batterijen. Dit is vooral handig voor gebruik in afgelegen gebieden zonder toegang tot het elektriciteitsnet. Ook is de temperatuurcompensatie een eigenschap die op waardering kan rekenen. 

Tips & tricks

Voor een duurzame werking: 

  • Hanteer de juiste laadsnelheid per accutype.
  • Voer op regelmatige basis onderhoudsladingen uit. 
  • Reinig de accu altijd voor het opladen. Als de accu niet oplaadt, kan het zijn dat er corrosie zit op de aansluitpunten. Het gevolg is dat er geen stroomtoevoer is, dat kan opgelost worden door de aansluitpunten te reinigen. 

Voor een veilig gebruik: 

  • Laad in geventileerde ruimtes.
  • Sluit eerst de accukabels aan, dan pas de lader.
  • Het is essentieel om het belang van veiligheidsfuncties zoals automatische uitschakeling, temperatuurbewaking en kortsluitingsbeveiliging te benadrukken. Dit helpt om brandgevaar en andere veiligheidsrisico’s te minimaliseren.
  • Controleer de gebruiksaanwijzing voor compatibiliteit.

Met medewerking van Bosch, Ecobat Battery, DHT-Parts, Snap-on en TecMate

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rick van de Lustgraaf

Gerelateerde artikels

Nooit meer stilstaan dankzij startboosters en intelligente acculaders

Wanneer een auto een langere periode niet rijdt, kan de accu ontladen. hierdoor wil de auto niet meer starten. om dit te voorkomen, zijn er acculaders op de markt die ervoor zorgen dat de accu zichzelf onderhoudend laadt. zeker bij wat oudere autoaccu’s en bij lagere temperaturen is een acculader geen overbodige luxe. wanneer een accu dan toch leeg of ontladen is, kan een startbooster soelaas bieden en het voertuig herstarten. zowel acculaders als startboosters zijn allerminst nieuwe uitvindingen, maar beide toestellen hebben de laatste jaren een hele evolutie doorgemaakt. een overzicht.

Van li-ion naar mythedoorbrekende batterijtechnologie

In volle coronacrisis kregen we tijdens een digitale rondetafel ruimer inzicht in de ontwikkelings- en onderzoeksdoelstellingen die daimler verricht op het gebied van elektrische energieopslag. de man die daarbij tekst en uitleg verschafte: prof dr. dr. med. andreas hintennach.

Nieuwe generatie acculaders houdt rekening met laadcyclus

De acculader, een instrument voor elke garage, is het laatste decennia sterk geëvolueerd. dit in de eerste plaats door het enorme aanbod van verschillende accutypes. garages dienen meer rekening te houden met de elektronica van moderne wagens. accu's uit moderne wagens hebben dan ook een zwaar leven. zelfs wanneer de wagen in rust is, moet de accu actief blijven, want diverse componenten dienen onder stroom te blijven staan. de nieuwste generatie van acculaders heeft intelligente interfaces die gebruiksvriendelijk en multifunctioneel zijn. zo zijn er veel verschillende modellen op de markt, elk met een specifiek gebruiksdoel. in dit artikel gaan we dieper in op deze intelligente acculaders en hun techniek.

Acculaders essentieel voor diagnosewerkzaamheden, onderhoud en reparaties aan voertuigen

Laders die accu's ondersteunen tijdens diagnose-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden verhelpen talloze spanningsproblemen. maar kan je elk toestel zomaar overal inzetten?

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine