NOOIT MEER STILSTAAN DANKZIJ
STARTBOOSTERS EN INTELLIGENTE ACCULADERS
DE LAATSTE TRENDS EN EVOLUTIES
Wanneer een auto een langere periode niet rijdt, kan de accu ontladen. Hierdoor wil de auto niet meer starten. Om dit te voorkomen, zijn er acculaders op de markt die ervoor zorgen dat de accu zichzelf onderhoudend laadt. Zeker bij wat oudere autoaccu's en bij lagere temperaturen is een acculader geen overbodige luxe. Wanneer een accu dan toch leeg of ontladen is, kan een startbooster soelaas bieden en het voertuig herstarten. Zowel acculaders als startboosters zijn allerminst nieuwe uitvindingen, maar beide toestellen hebben de laatste jaren een hele evolutie doorgemaakt. Een overzicht.

ACCULADERS
Moderne acculaders bieden tal van voordelen en nemen heel wat werk uit handen van de gebruiker. Zo kunnen ze gebruikt worden als diagnosetool én beschermen ze de auto-elektronica door te voorkomen dat deze ontregeld en dus beschadigd wordt. Zelfs het verkeerd aansluiten van de klemmen is geen probleem. Daarnaast houden ze de accu's steeds op de door de fabrikant voorgeschreven spanning. Deze spanning is af te lezen op een display, waarop u ook ziet hoeveel procent capaciteit de interne accu nog heeft. Ze bieden tot slot eveneens de mogelijkheid tot het aangeven van een reservecapaciteit van de accu. Dat is vandaag extra relevant, want een accu moet tegenwoordig heel wat elektronica ondersteunen, om het comfort te verbeteren of de veiligheid te verhogen. Dat vergt extra capaciteit van de accu over een langere periode.
STARTBOOSTERS
Startboosters worden ook wel 'jumpstarters' genoemd. Ze worden gebruikt om een auto te starten wanneer de accu leeg of ontladen is, bv. na een lange periode van inactiviteit of een te hoge of te lage omgevingstemperatuur. Dat doen ze door de lege batterij een 'boost' te geven. Veel startboosters beschikken over een interne accu. Deze toestellen zijn vaak vrij compact en dus ideaal om gestrande klanten onderweg weer op weg te helpen. Bovendien beschikken veel startboosters over een USB-laadpoort waarmee u onderweg ook een telefoon of een laptop kunt opladen. Veel professionele startboosters moeten echter worden aangesloten op netstroom, maar bieden zo heel wat meer vermogen.
EVOLUTIES ACCULADERS
Dubbele technologie
Welke acculader het best past voor welke situatie, hangt af van enkele factoren. Zo zijn er acculaders verkrijgbaar met voltages van 6, 12 of 24 volt. 12V-laders zijn het meest courant, maar voor vrachtwagens is bijvoorbeeld meer voltage aangeraden. De capaciteit van de acculader is ook van belang (meestal uitgedrukt in ampère-uur), net als het type accu. Zo vereisen AGM-accu's en calciumaccu's soms andere voltages dan standaardaccu's. Bij twijfel raadpleegt u het best de instructies van de accu of neemt u contact op met de leverancier van de lader. Zoals in elk aspect van de technologie staat ook hier de tijd niet stil. Acculaders zijn bv. steeds slimmer geworden. Zo zijn er intussen toestellen op de markt met een 'dubbele technologie', meer bepaald twee afzonderlijke laadmodules voor lood- en lithiumaccu's. Ze herkennen de specifieke technologie van elke accu en verzekeren de prestaties ervan.
Zonne-energie
Het laden zelf gebeurt ook steeds efficiënter. Een temperatuursensor is bv. aanwezig in veel acculaders. Deze meet de omgevingstemperatuur en regelt op basis daarvan nauwkeurig de laadinstellingen. In de winter kunnen de zogenaamde onderhoudsladers voor lange tijd aan de accu aangesloten blijven, dankzij het geoptimaliseerde druppelladen. De capaciteit van de acculaders is er de laatste jaren stevig op vooruitgegaan. Waar de laders vroeger slechts enkele minuten op volle kracht stroom konden leveren, is deze tijdspanne vandaag amper nog een aandachtspunt. Daarnaast zijn er sinds kort acculaders op zonne-energie verkrijgbaar. Deze combineren een zonnepaneel met een slimme controller die een batterij van 12 V oplaadt. Het paneel kan zowel binnen tegen het raam als buiten in de zon worden gebruikt. Momenteel is een dergelijk pakket te verkrijgen met zonnepanelen van 10 tot zelfs 80 W.
Verhoogde veiligheid
Waar acculaders vroeger niet zonder risico's waren, bv. op het vlak van brandgevaar, zijn deze toestellen steeds veiliger geworden in gebruik. Zo zijn moderne acculaders beveiligd tegen kortsluiting, polariteitsomwisseling en overladen. Veel types beschikken ook over een geïntegreerde temperatuursensor die het voertuig beschermt tegen oververhitting van de interne elektronica. Waar het vroeger nodig was om de acculader uit te schakelen om overladen of oververhitten te voorkomen, werken de moderne toestellen met een aangepaste laadcyclus: de laadstroom neemt hierbij geleidelijk af. Wanneer de accu wordt afgekoppeld, schakelen veel acculaders over op stand-by. De laders zijn bovendien steeds eenvoudiger geworden in gebruik. Vaak beschikken ze over een display dat u assisteert, een melding geeft bij een verkeerde aansluiting en procentueel aangeeft over hoeveel 'juice' de lader nog beschikt. Interessant voor professionele autodealers is het feit dat veel acculaders beschikken over een modus specifiek voor in de showroom. Veel wagens in de toonzaal hebben immers voortdurend hun verlichting aan en ook de elektronica (denk maar aan de gps, radio en zetelverwarming) moet altijd functioneel zijn ter demonstratie. Normaal gezien zou een lader dan te veel stroom leveren, maar dankzij de 'showroommodus' leveren moderne acculaders enkel de noodzakelijke energie.
EVOLUTIES STARTBOOSTERS
Intelligente startboosters
De startboosters hebben op hun beurt ook een evolutie doorgemaakt en zijn onder meer intelligenter geworden. Zo kunnen ze vandaag de dag accu's met een minimum aan spanning (tot zelfs minder dan 1,5 volt) opnieuw tot leven wekken. Het verkeerd aansluiten van de accupolen houdt bij veel moderne startboosters ook geen risico meer in: veel modellen beschikken over een ingebouwde beveiliging die dit herkent, waarna de booster zichzelf uitschakelt. Ook de startboosters zijn verkrijgbaar met verschillende spanningen. Startboosters hebben op zich weinig onderhoud nodig. Bij een startbooster met een interne accu is het uiteraard van belang om er zeker van te zijn dat het toestel opgeladen is. De compacte, mobiele startboosters kunnen overigens worden opgeladen via de sigarettenaansteker van een voertuig. De zelfontlading van de meeste startboosters gebeurt traag, maar valt zeker niet te negeren. Veel starters beschikken niet over een interne accu, maar maken gebruik van de restspanning van de accu om zich op te laden en de motor binnen enkele seconden op te starten. Zelfs na jaren opslag blijven deze startboosters operationeel.
Altijd klaar voor gebruik
Net als bij de acculaders is ook de veiligheid van de startboosters er de jongste jaren sterk op vooruitgegaan. Moderne startboosters zijn elektronisch beveiligd tegen kortsluiting, polariteitsomwisseling en diepe ontlading. Bovendien herkennen ze automatisch de spanning van de accu en bieden ze bescherming tegen stroompieken. Startboosters met een ingebouwde accu kunnen tegenwoordig ook voortdurend aan de oplader worden gelaten, zonder risico op over- of onderbelading van de booster. Dat is te danken aan de automatische zender aan de laadingang van de control box: deze schakelt de booster uit wanneer de accu volgeladen is en schakelt het toestel opnieuw in wanneer nodig. Hierdoor is de booster altijd klaar voor gebruik. In tegenstelling tot vroeger kunnen moderne startboosters ook te diep ontladen accu's opstarten. In het geval van dieselmotoren is er soms een periode van voorverwarming nodig. Tegenwoordig hebben de startboosters ook een langere levensduur, veel modellen kunnen 10.000 keer of zelfs nog meer gebruikt worden zonder dat de prestaties merkbaar afnemen. Ook veel startboosters beschikken vandaag de dag vaak over een leddisplay. Hierop kan bv. worden afgelezen of de startbooster klaar is voor gebruik, dan wel of er temperatuur- of veiligheidsproblemen zijn.
BATTERIJTESTERS

We kunnen het tot slot niet over acculaders en startboosters hebben zonder ook even de batterijtesters te vernoemen. Deze toestellen zijn tegenwoordig bijna standaard uitgerust met een aanraakscherm waarop steeds meer uiteenlopende gegevens kunnen worden afgelezen. De toestellen kunnen hun data makkelijk transfereren naar een pc en sommige testers beschikken over een geïntegreerde printer.
Met dank aan: DCM Tools, Midtronics,SBD Inc., Snap-on Tools en Tecmate