Oproep tot technologie-openheid in wegvervoer
Het Netwerk voor Duurzame Mobiliteit* neemt kennis van het opkomende politieke debat over de decarbonisatie van het wegvervoer en constateert met bezorgdheid dat het gebrek aan technologie-openheid in zowel de regelgeving voor lichte als zware voertuigen de keuze van levensvatbare technologieën beperkt om de CO2-reductiedoelstellingen te halen.
Het rapport van Mario Draghi over concurrentievermogen bevestigt dat de EU in de automobielsector heeft nagelaten vast te houden aan de technologieneutrale benadering - een overkoepelend, leidend beginsel van de EU-wetgeving. Er wordt opgeroepen om de lang bestaande aanname te heroverwegen waarbij slechts een beperkte lijst van technologische oplossingen geschikt is om klimaatneutraliteit in het wegvervoer te bereiken. Een herziening van de CO2-standaardregelgeving voor voertuigen wordt voorgesteld, waarbij de noodzaak van een technologie-open benadering erkend wordt, inclusief de bijdrage van duurzame, hernieuwbare brandstoffen zoals biobrandstoffen, e-brandstoffen en andere brandstoffen in lijn met de Richtlijn Hernieuwbare Energie. Dit om de CO2-reductiedoelstellingen van fabrikanten van originele apparatuur (OEM's) te ondersteunen.
Alle baanbrekende technologieën met potentieel voor CO2-emissiereductie zouden moeten worden toegestaan om bij te dragen aan de aanvulling op elektrificatie bij de decarbonisatie van het wegtransportsysteem. Het doel is om de markt en de consument de keuze te geven uit de meest geschikte en kosteneffectieve opties. Een wettelijke erkenning van deze aanpak zou een duidelijk politiek signaal zijn om de succesvolle marktintroductie van duurzame, hernieuwbare brandstoffen te bevorderen.
Er wordt sterk geloofd dat Europa's klimaatambities en industriële kracht hand in hand gaan. De voortzetting van de dialoog over het industriële actieplan van de EU voor de automobielsector, zoals uiteengezet in het Draghi-rapport en de opdrachtbrief aan de commissaris-designaat voor Transport, Apostolos Tzitzikostas, wordt met grote belangstelling tegemoet gezien. De opdrachtbrief aan de commissaris-designaat voor Klimaat, Wopke Hoekstra, wordt ook verwelkomd als een stap richting technologieneutraliteit. Het benadrukt echter dat een gerichte wijziging alle RED-compatibele brandstoffen moet omvatten om de transformatie van de waardeketen te bevorderen. Het Netwerk ondersteunt een gezamenlijk plan dat zich inzet voor zowel decarbonisatie als concurrentievermogen door gebruik te maken van het volledige spectrum aan koolstofarme technologieën.
*Over het Netwerk voor Duurzame Mobiliteit:
Het Netwerk voor Duurzame Mobiliteit is een vrijwillige en informele bijeenkomst van belanghebbenden langs de waardeketen die de transport-, engineering-, brandstofproductie- en energiesectoren vertegenwoordigen en die de rol van duurzame, hernieuwbare brandstoffen ondersteunen in een klimaatneutraal wegtransportsysteem.