AkzoNobel installeert waterstofaangedreven spuitcabine in nieuw opleidingscentrum
Een van de eerste waterstofaangedreven spuitcabines in de automotive-industrie is geïnstalleerd door AkzoNobel in een nieuw opleidingscentrum in België. Het innovatieve centrum, gelegen nabij Brussel, maakt deel uit van een meerjarig programma om het netwerk van meer dan 40 Automotive Training Centers (ATC's) van het bedrijf uit te breiden en te upgraden, verspreid over de hele wereld.
Ontworpen om verder te gaan dan lokale en wettelijke vereisten, benadrukt de nieuwe spuitcabine hoe het omarmen van de nieuwste technologieën kan bijdragen aan meer duurzame operaties. De locatie zelf - die 30% groter is dan de vorige - is gebouwd om BREEAM-gecertificeerd te zijn, wat AkzoNobel's toewijding toont om tegen 2030 de uitstoot van koolstof over de hele waardeketen te verminderen.
"De industrie van de toekomst vereist spuiters van de toekomst die volledig op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën en technieken", zegt Patrick Bourguignon, directeur van de tak Automotive en Specialty Coatings van het bedrijf. "Door de grootte van onze Belgische faciliteit met bijna een derde te vergroten, kunnen we meer technologieën - zoals de nieuwe spuitcabine - opnemen en meer mensen opleiden."
"We kunnen het carrosseriepersoneel laten zien hoe de nieuwste technologieën de koolstofemissies kunnen verminderen, de droogtijden kunnen verkorten en minder energie kunnen verbruiken, waardoor we de industrie een duurzamere richting in sturen."
De waterstofaangedreven combispuitcabine is volledig uitgerust voor traditionele reparaties en omvat een all-in-one reparatiewerkstation. Het heeft ook een speciaal luchtfiltratiesysteem dat 'actieve kool' gebruikt om alle vluchtige organische stoffen (VOS) op te vangen die tijdens het verfproces worden gegenereerd. Een extra hoogrendementsparticulair luchtfiltersysteem (HEPA) produceert schone lucht (tot 99%), die terug in de atmosfeer wordt gefilterd.
Bij de ATC's wordt een breed scala aan trainingsprogramma's aangeboden, waaronder toepassingstraining, product- en systeemtraining, en training in nieuwe digitale kleurprocessen. Er wordt met name nadruk gelegd op kwaliteitsverbetering, procesverbetering en reparaties aan voertuigen die radar kunnen detecteren en aan de nieuwe generatie elektrische voertuigen.
"Door spuiters, carrosseriemanagers en OEM-ingenieurs verder te bijscholen over een nieuwe generatie coatings en technologieën, kunnen we hen helpen de operationele efficiëntie te verbeteren en hun eigen koolstofemissies te verminderen", voegt Bourguignon toe. "De investeringen die we doen in onze ATC's zullen daarom een groeiend wereldwijd tekort aan vaardigheden aanpakken, terwijl ze ons ook helpen om een nieuwe maatstaf te zetten voor duurzame praktijken in onze industrie."
De ATC's van het bedrijf maken deel uit van een breder wereldwijd netwerk van trainingsfaciliteiten dat AkzoNobel exploiteert in al haar bedrijfstakken. Ze ondersteunen klanten en partners in belangrijke sectoren zoals ruimtevaartcoatings, decoratieve verven en jachtcoatings.