Duurzaamheid in schadeherstel

Duurzaamheid gaat over het streven naar een verantwoorde balans tussen winstgevendheid door productie aan de ene kant en de gerelateerde impact van die bedrijfsactiviteiten aan de andere kant. Verder gaat dit ook over het stimuleren van efficiëntie, het optimaliseren van het gebruik van hulpbronnen en het streven naar circulariteit. Hoe kunnen schadeherstelbedrijven hier verder op inzetten en welke voordelen levert dit hen op? We vroegen het aan Anurag Raj, duurzaamheidsexpert bij PPG.
Terminologie
Duurzaamheid wint steeds meer terrein in de schadeherstelsector. Deze verschuiving gaat gepaard met een golf van meerdere termen: VOS, CO2 en Scope 1, 2 en 3 emissies.
Scope 1, 2 en 3
Bedrijven over de hele wereld worden steeds vaker verplicht om hun emissies te rapporteren, meestal ingedeeld in verschillende scopes. Als we het hebben over 'uitstoot', bedoelen we de CO₂-voetafdruk van een bedrijf.
Deze emissies worden onderverdeeld in drie categorieën, afhankelijk van waar ze zich voordoen in de keten:
- Scope 1: Directe emissies van uw eigen activiteiten, zoals spuitcabines of vervangwagens.
- Scope 2: Indirecte emissies van ingekochte energie, zoals elektriciteit of warmtenet.
- Scope 3: Alle andere indirecte emissies, van leveranciers, productgebruik door klanten of afvalverwerking.
Voor schadeherstelbedrijven vormen Scopes 1 en 2 een groot deel van de emissies die gerelateerd zijn aan de eigenlijke bedrijfsactiviteiten. Emissies gerelateerd aan de aankopen van deze bedrijven (verf en andere benodigdheden) maken deel uit van Scope 3 upstream emissies. Door informatie in te winnen bij uw leveranciers over de CO2-uitstoot van uw verf- en andere producten, kunt u ook een beoordeling krijgen van uw Scope 3 upstream emissies.

VOS- en CO₂-emissies
Als het gaat om emissies van schadeherstelbedrijven, worden VOS (Vluchtige Organische Stoffen) en CO2 (koolstofdioxide) vaak samen genoemd, maar ze zijn niet hetzelfde.
CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering door warmte vast te houden in de atmosfeer. VOS daarentegen zijn chemische stoffen die in de lucht verdampen tijdens bv. het spuitproces, afhankelijk van het VOS-gehalte van de gebruikte verf. Niet alle verf bevat evenveel VOS en het gebruik wordt soms bepaald door plaatselijke voorschriften. Er zijn bijvoorbeeld verschillende VOS-arme verven en formules die alternatieve uithardingsmechanismen gebruiken. Hoewel VOS de aarde niet direct opwarmen zoals CO2, kunnen VOS wel bijdragen aan luchtvervuiling en smogvorming wanneer ze reageren met zonlicht.
Kortom: CO2 heeft invloed op het wereldwijde klimaat, terwijl VOS de lokale luchtkwaliteit en de gezondheid kunnen beïnvloeden. Beide termen zijn belangrijk en beide kunnen worden verminderd door weloverwogen productkeuzes, innovatieve technologieën en efficiënte processen, zoals alternatieve uithardingsmethoden. Door zowel CO2- als VOS-emissies aan te pakken, kunnen schadeherstelbedrijven hun milieuprestaties op meerdere niveaus verbeteren.
Emissies in de werkplaats verminderen
Bij ongeveer 80% van de reparaties aan carrosserieën wordt verf gebruikt. Dit leidt tot bijna 90% van de CO2-emissies van schadeherstelbedrijven. Daarbij gaat het niet alleen om de verf zelf (goed voor zo'n 9% van de CO2-emissies van schadeherstelbedrijven), maar ook om de energie die wordt gebruikt om de verf aan te brengen en te drogen.
"Duurzaamheid is niet langer optioneel, het biedt opportuniteiten"
Volgens PPG kan een verdere duurzaamheidswinst worden geboekt door een meer duurzaam product te gebruiken met lagere droogtemperaturen of kortere droogtijden, waardoor de efficiëntie van het hele spuitproces toeneemt en het energieverbruik daalt. Zelfs kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben – zowel op het gebied van duurzaamheid als op uw winstgevendheid.
Meer dan alleen voordelen voor het milieu

"Door de juiste processen te implementeren, digitale hulpmiddelen te gebruiken en met energiezuinige producten te werken, kunnen schadeherstelbedrijven hun duurzame impact vergroten en tegelijkertijd hun winstmarges verbeteren. Een lager energie- en materiaalverbruik heeft dus niet alleen ecologische voordelen, maar ook economische voordelen. En de voordelen gaan zelfs nog verder", benadrukt Raj.
Zo zijn het verhogen van de efficiëntie en het gebruiksgemak ook oplossingen voor het huidige tekort aan geschoold personeel, waarmee veel schadeherstelbedrijven te kampen hebben. Werkgevers die investeren in moderne apparatuur hebben namelijk een extra voordeel om de huidige werknemers bij hen te houden of nieuwe werknemers aan te trekken. Dit is ook een streven naar duurzaamheid, want het betekent dat je rekening houdt met de volgende generaties.
"Als coatingproducent streven wij niet alleen naar duurzame productieprocessen in onze eigen fabrieken, maar werken we ook samen met onze klanten om manieren te vinden waarop zij onze producten op een duurzame manier kunnen gebruiken. Met onze innovaties willen we ervoor zorgen dat klanten ook hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen bereiken. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid in de hele waardeketen, want samen met de leveranciers en klanten zijn ook de verschillende emissies aan elkaar gekoppeld", zegt Raj.
Duurzaamheid omarmen voor de toekomst
Een deel van de schadeherstelsector overweegt afwegingen tussen duurzaamheid en winstgevendheid, in de veronderstelling dat een duurzame aanpak duur zou zijn. Het tegenovergestelde is waar, want procesverbeteringen en kleine investeringen in het updaten of vernieuwen van apparatuur kunnen al grote winsten opleveren én bijdragen aan een meer duurzame aanpak.
Het erkennen van de langetermijnvoordelen van duurzame processen is niet alleen cruciaal voor de planeet, maar ook voor de winstgevendheid en reputatie van het bedrijf. Een verschuiving naar duurzame praktijken in de dagelijkse routines van schadeherstelbedrijven is essentieel voor de naleving van de regelgeving, het concurrentievermogen op de markt en kostenbesparingen.
"Duurzaamheid is niet langer optioneel, het biedt opportuniteiten", stelt Raj. "De sector zit vol beproefde oplossingen die klaar zijn om geïmplementeerd te worden. Of u nu een onafhankelijk schadeherstelbedrijf bent of deel uitmaakt van een groter netwerk, succes begint met een open blik en de bereidheid om te innoveren."