Defecte Volkswagen Virtual Cockpit? Revisie biedt de oplossing

Moderne auto's zijn steeds vaker uitgerust met grote digitale displays, zo ook voor instrumentenpanelen. Flexibiliteit, personalisatie en een verbeterde rijervaring zijn enkele van de belangrijkste voordelen. Een goed voorbeeld hiervan is de Virtual Cockpit van Volkswagen. Maar wat als dit digitale instrumentenpaneel kuren vertoont? Een nieuwe unit kost al snel meer dan 1.000 euro en een tweedehands exemplaar is vaak een risico. Wat is ermee gebeurd? Hoe lang blijft het goed werken? In zulke gevallen kan revisie een slimme en kosteneffectieve oplossing zijn.
Snelle ontwikkeling
Bij digitale displays in auto’s wordt vaak gedacht aan Tesla, maar Volkswagen haakte in 2014 ook al in op deze trend met het 'Active Info Display', nu beter bekend als Digital Cockpit of Virtual Cockpit. Dit 12,3-inch digitale instrumentenpaneel verving de traditionele wijzers in de meer luxeuze versies van de Passat en werd later standaard in andere versies en andere modellen, zoals de Golf en de Tiguan. Ook Audi, Skoda en andere VAG-merken maken gebruik van deze techniek.
Een groot voordeel van deze digitale tellers is de afwezigheid van mechanische componenten, zoals stappenmotoren die in analoge instrumentenpanelen de wijzers aansturen. Dankzij slimme software kunnen bestuurders eenvoudig schakelen tussen verschillende weergaven. Denk maar aan een prominente navigatiekaart met snelheidsmeter en toerenteller, subtiel aan de zijkant. Hierbij wordt alle informatie haarscherp en uiterst nauwkeurig weergegeven.
Revisie biedt oplossing voor een breed scala aan problemen
Zoals bij elke nieuwe technologie kunnen ook digitale instrumentenpanelen te maken krijgen met kinderziektes, wat tot storingen kan leiden. Bij ACTRONICS, specialist in de revisie van auto-elektronica, kennen ze de problemen met de Virtual Cockpit inmiddels door en door.
Marco Pili, productmanager bij ACTRONICS, licht toe: "We zien de vraag naar revisie van Virtual Cockpits sterk toenemen. Dat is logisch, want zodra auto’s uit de garantie raken, wordt revisie een bijzonder aantrekkelijke optie. De hoogwaardige elektronica drijft de nieuwprijs al snel boven de 1.000 euro, waardoor deze digitale tellers aanzienlijk duurder zijn dan hun analoge voorgangers. Revisie biedt in dat geval een kostenefficiënt alternatief, met een besparing van ruim 70% ten opzichte van nieuw. Onze R&D-engineers en revisiespecialisten hebben dan ook veel tijd gestoken in het grondig analyseren en oplossen van deze complexe storingen. We streven ernaar elk onderdeel van A tot Z te begrijpen en ontwikkelen op basis daarvan onze tooling, voordat we een revisieoplossing op de markt brengen."
Een blik op de lijst met storingen laat zien dat defecten bij digitale tellers aanzienlijk verschillen van die bij traditionele, analoge instrumentenpanelen. Een storing in de Virtual Cockpit kan bijvoorbeeld rijhulpsystemen zoals Front Assist, Lane Assist, Cruise Control en de afstandsradar beïnvloeden. Ook foutcode B2000-41, die verband houdt met een probleem in de dagteller, komt regelmatig voor. Daarnaast zijn volledige uitval en schade aan het displayscherm bekende problemen.
Een gereviseerde unit is overigens niet alleen voordeliger, maar ook duurzamer. "Onze revisie is volledig Plug & Play en wordt geleverd met twee jaar garantie", vervolgt Pili. "Dat scheelt een hoop gedoe, geld én is beter voor het milieu. Een win-winsituatie."
Meer informatie over de revisiediensten die ACTRONICS voor autobedrijven aanbiedt?
Ga naar www.actronics.be voor oplossingen voor ruim 80.000 origineelnummers.
