Polestar 3 zet nieuwe standaard op vlak van kindveiligheid
In een tijd waarin SUV’s wereldwijd goed zijn voor meer dan de helft van de nieuw verkochte wagens, weet de Polestar 3 zich te onderscheiden met uitzonderlijke resultaten op het vlak van kindveiligheid. De elektrische SUV, het grootste model binnen het Polestar-gamma, behaalde een indrukwekkende score van 93% voor bescherming van kinderpassagiers bij Euro NCAP – de hoogste score in negen jaar, en dat onder het strengste testprotocol tot nu toe.
Vijfsterrenbeoordeling met nadruk op bescherming van kinderen
De Polestar 3, gepositioneerd als concurrent voor onder andere de Tesla Model Y, kreeg een algemene vijfsterrenbeoordeling van Euro NCAP. Die wordt toegekend op basis van prestaties in vier domeinen: bescherming van volwassen inzittenden, kinderen, kwetsbare weggebruikers en actieve veiligheidsvoorzieningen (Safety Assist).
In de tests voor kindveiligheid – waaronder een frontale offsetcrashtest en een zijdelingse botsproef – bood de Polestar 3 “goede bescherming” aan zowel de zesjarige als tienjarige dummy’s. Daarnaast zijn er geavanceerde systemen voorzien zoals een duidelijke aanduiding van de airbagstatus bij montage van een naar achter gerichte kinderstoel vooraan, én een kinddetectiesysteem dat voorkomt dat de wagen wordt vergrendeld wanneer er nog een kind aan boord is.
“De prestaties van de Polestar 3 in deze categorie benaderen de perfectie”, aldus dr. Aled Williams, programmacoördinator bij Euro NCAP. “Het toont aan dat een doorgedreven focus op veiligheid loont, zelfs in een marktsegment dat al hoge eisen stelt.”

Stijgend belang van onafhankelijke crashtests in SUV-segment
SUV’s blijven wereldwijd aan terrein winnen: in 2024 waren ze goed voor 54% van de globale autoverkoop, tegenover 51% in 2023. Gezien de populariteit van SUV’s onder gezinnen – omwille van de combinatie van ruimte en veiligheidsperceptie – neemt het belang van onafhankelijke veiligheidsevaluaties alleen maar toe.
De Polestar 3 werd samen met vijf andere nieuwe SUV-modellen getest. De Chinese BYD Sealion 7 evenaarde de kindveiligheidsscore van de Polestar, maar scoorde zwakker op andere testonderdelen. Ook de Cupra Terramar (getest in plug-inhybride-uitvoering) behaalde sterke resultaten en werd beloond met vijf sterren.
Toch vielen er ook enkele bedenkingen te noteren bij andere nieuwe modellen:
- GEELY EX5 behaalde weliswaar vijf sterren, maar kreeg een strafpunt wegens het niet voldoen van het kinddetectiesysteem aan Euro NCAP-criteria. Ook werden structurele zwakheden vastgesteld na een botsproef aan de A-stijl.
- Hongqi E-HS9, eveneens een elektrische SUV uit China, scoorde vijf sterren maar kreeg een aftrek omwille van een kleine scheur in de bestuurdersairbag na de crashtest.
- JAECOO 7 PHEV zag punten verloren gaan nadat de gordijnairbag achteraan niet correct uitklapte door een montagefout aan de C-stijl. Volgens de constructeur is de productielijn intussen aangepast.
Euro NCAP stelt vast dat Chinese fabrikanten steeds vaker topresultaten halen, maar waarschuwt tegelijk voor structurele tekortkomingen die aan het licht komen tijdens destructieve testen. “Om Europese veiligheidsnormen te blijven respecteren, moeten deze productieproblemen grondig worden aangepakt”, aldus secretaris-generaal Dr. Michiel van Ratingen.
Audi A6 ook opnieuw getest
Tot slot werd ook de nieuwste generatie van de Audi A6 onder de loep genomen. Deze grote gezinswagen, in Avant- of Sportback-uitvoering, ontving eveneens een vijfsterrenrating, met degelijke scores in alle subcategorieën.
