GaragePremium

Hoe zelf een autoband vervangen?

Een autoband verwisselen is een eenvoudige klus, maar het kan geen kwaad om het in te oefenen. Dan weet je hoe je het op een vlotte en veilige manier kan doen. Lees hier hoe je daarbij te werk gaat.

 

VEILIGHEID EERST

driehoek autoband vervangen

Een platte band? De eerste reflex is om je richtingaanwijzers aan te zetten en indien mogelijk de auto veilig langs de baan te plaatsen. Verder zet je ook de handrem op en de auto in eerste versnelling om de banden veilig te blokkeren. Voor extra veiligheid kan je ook altijd het tegenoverstaande wiel van de platte band blokkeren met een voorwerp.

Vergeet uiteraard je gevarendriehoek niet! Op de autosnelweg plaats je die op minstens 100 meter afstand, in de bebouwde kom is 30 meter voldoende. Draag ook een veiligheidsjasje, zodat je voldoende zichtbaar bent. Verder zijn handschoenen ook eerder een zegen, zodat je handen niet vuil worden.

 

RESERVEBAND LOSSEN

lossen autoband vervangen

Het materiaal om de band los te krikken, ligt in de kofferbak, meestal onder de bodemmat of (zoals bij sommige bestelwagens) opgeborgen achter een klein luikje. Het reservewiel zelf vind je ook in de koffer; bij sommige modellen zit die onderaan de auto bevestigd.

Om de reserveband te lossen, draai je een inbusmoer open en verwijder je de klauw. Mocht het wat spannen, gebruik dan wat kruipolie. Indien nodig, los je eerst de stalen kabel uit de veiligheidspin, zodat je de klauw uit de velg kan halen.

 

DE PLATTE BAND VERWIJDEREN

platte band autoband vervangen

Verwijder vervolgens het wieldop. Met een beetje kracht is dat vlug gedaan. Draai vervolgens de bouten van je wiel een slagje los (naar links). Krijg je écht geen beweging in de bouten? Gebruik dan een heel klein beetje kruipolie. Het zal wonderen doen. Maar kuis nadien zeker goed af met een vod, zodat je de bouten nadien ook nog stevig genoeg kan doen aanspannen.

Haal de krik erbij, maar plaats hem niet om het even waar. Onderaan je auto zijn er verstevigde contactpunten voorzien waar je de auto mag opkrikken. Je ziet het aan de hand van een kleine inkeping. Raadpleeg indien nodig je instructieboekje om te weten op welke plek je mag opkrikken.

markering krik autoband vervangen

Krik dan de wagen op tot het wiel van de grond los komt. Controleer nog eens of de band wel van de grond is, maar doe dit nooit met je handen. Neem er de kriksleutel bij en kijk of je hem onder de band kan schuiven. Lukt dit, dan is de auto voldoende omhoog gekrikt.

De bouten waren al een slagje los gemaakt, maar nu kan je ze volledig losdraaien. Leg ze ergens in het zicht, zodat je ze niet verliest. De lekke band mag er dan af. Gegarandeerd zal het je nooit lukken om die zomaar in één beweging van de wielnaaf te trekken. Een goede schop doet wonderen (maar met zo'n stevige veiligheidsschoen is dat natuurlijk wel makkelijk praten).

 

BANDEN WISSELEN

wissel autoband vervangen

Eenmaal de lekke band eraf is, leg je hem onder de auto en wissel je die met de nieuwe band. Dit is puur uit veiligheid: mocht er iets gebeuren, dan valt de auto op de band en niet op zijn velg.

 

NIEUWE BAND BEVESTIGEN

nieuwe band autoband vervangen

Het nieuwe wiel bevestigen is een beetje prutsen. Mik één boutgat op de hoogte van een bout en dan valt hij al veel makkelijker op zijn plaats. Misschien moet je de wagen een klein beetje hoger krikken, omdat het nieuwe wiel hoger komt dan het wiel met de lekke band.

Monteer vervolgens de bouten en span ze eerst een beetje handmatig aan. Draai alles voorlopig vast met de sleutel.

Berg dan het reservewiel op. Is dat gebeurd? Dan mogen de bouten nu nog wat steviger worden aangedraaid. Doe dit wel kruislings, zodat het wiel goed op het wielnaaf wordt bevestigd. En draai uiteraard opnieuw met de klok mee. Vergeet daarbij uiteraard niet het wieldop opnieuw te bevestigen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB

Meer weten over

Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Van vervangonderdeel tot upgrade voor het voertuig

Hoe de auto van de toekomst er ook zal uitzien: een wiellager zal altijd een cruciaal onderdeel blijven voor de veiligheid van de wagen. het is dus van groot belang om dit wiellager ook steeds in goede staat te houden. met het oog op de aftermarket zijn er vandaag de dag vooral volledige reparatiekits op de markt. hierbij is onder meer het gebruiksgemak er met grote stappen op vooruitgegaan. daarnaast zijn de wiellagers steeds geavanceerder geworden. voor verschillende toepassingen zijn er aangepaste lagers op de markt, die onder meer leiden tot een betere veiligheid en minder slijtage.

Schaeffler e-wheel drive conceptcar

Binnen de systeemdivisie e-mobiliteit bundelt schaeffler al zijn activiteiten met betrekking tot toekomstige alternatieve aandrijvingen en brengt het alle kennis op het gebied van elektromobiliteit samen. onderzoeksprojecten zijn onder meer de hybridemodule 48 volt, de hoogvoltage-e-as en de wielnaafaandrijving e-wheel drive. uw vakblad carfix had niet enkel het voorrecht om de e-wheel drive conceptcar met de derde generatie e-wheel drive aan een rijtest te onderwerpen, ook kregen we de tijd om hierover van gedachten te wisselen met dr. raphael fischer, directeur van de e-wheel drive en mechatronics product group binnen schaeffler.

Meer dan 50% wagens niet correct uitgelijnd

Uitlijnen wordt onterecht weleens in het verdomhoekje geduwd. nochtans bieden de hedendaagse uitlijnsystemen de mogelijkheid om zeer snel een wagen te controleren. zo wordt het zelfs mogelijk om proactief klanten te wijzen op een verkeerde uitlijning van hun wagen. op die manier betaalt een investering zichzelf snel terug.

Banden voor bestelwagens

De rolweerstand van een autoband moet beperkt blijven om de brandstofzuinigheid van het voertuig niet te benadelen. anderzijds moeten die banden - naast grip- en slijtvastheid op zowel droog als nat wegdek - voldoende rijcomfort en remvermogen demonstreren. met banden voor bestelwagens is dat in principe niet anders maar - in vergelijking met de gemiddelde autoband - moeten dergelijke rubberschoeisels een groter draagvermogen aankunnen en zullen ze meetstal een lagere snelheidsindex hebben.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine