ElektromobiliteitPremium

Elektrische bestelwagens: voordelen, aandachtspunten en toekomstperspectief

INNOVATIEVE TECHNOLOGIEËN ZORGEN VOOR AANGENAAM EN EFFICIËNT RIJDEN

IVECO eDaily elektrische bestelwagen
 Tegen 2030 zullen er in België naar schatting anderhalf miljoen elektrische auto’s rijden (IVECO)

Elektrische voertuigen krijgen steeds meer aandacht doordat ze minder CO2 uitstoten en zo de ecologische voetafdruk van de transportsector helpen verkleinen. Tegen 2030 zullen er in België naar schatting anderhalf miljoen elektrische auto’s rijden. Met name voor groendiensten is de overgang naar elektrische bestelwagens zeer interessant. Wat zijn de voordelen van deze ecologische transitie, welke vooroordelen bestaan er nog, en hoe kunnen groendiensten de stap zetten naar 'e-vans'?

Verwachtingen en uitdagingen

Opkomst van emissievrije voertuigen

Door de groeiende populariteit van elektrische auto's investeren fabrikanten van bestelwagens volop in emissievrije of -arme voertuigen. Voor lichte bestelwagens – de categorie die zich het best leent voor de activiteiten van groendiensten – wordt er verwacht dat de elektrische overgang sneller zal gaan dan voor zware voertuigen, omdat het ecosysteem daar al een pak matuurder is (bv. op het vlak van laadinfrastructuur) door de vele overeenkomsten met de personenautosector.

Hoe kiest u de perfecte dieplader op maat van uw activiteiten?
10 artikels
Alles over bouwvoertuigenOntdek ons digitaal magazine over bouwvoertuigen
Lees magazinechevron_right
Iveco eDaily plug-in
Voor lichte bestelwagens verwacht men dat de elektrische transitie sneller zal gaan dan voor zware voertuigen (IVECO)

Veranderingsangst overwinnen

In deze vroege fase van elektrificatie in de lichte bedrijfsvoertuigenindustrie ervaren de fabrikanten nog veel terughoudendheid, vooral over het rijbereik en de beladingsmogelijkheid van de bestelwagens. Ze beschouwen dit echter als een zeer normale stap in het proces. Door de producteigenschappen en -voordelen duidelijk toe te lichten aan de klant/gebruiker, proberen ze deze ‘veranderingsangst’ stapsgewijs te overwinnen.

ELEKTRISCHE BESTELWAGENS: TAL VAN VOORDELEN

Nulemissie en geluidsarm

Er zijn verschillende redenen waarom elektrische bestelwagens interessant kunnen zijn voor groendiensten.

Ten eerste dragen ze bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk en zijn ze zeer stil. Die twee voordelen mogen zeker niet onderschat worden. In de toekomst kunnen nulemissie en geluidsarm rijden namelijk bindende vereisten worden om stadscentra te mogen binnenrijden, aangezien steeds meer steden (vooral in de Benelux) zich ertoe verbinden om de komende jaren nulemissiezones te creëren.

Omdat groendiensten hoofdzakelijk actief zijn in stads- en dorpskernen, hebben zij veel te winnen bij de overstap naar elektrische bestelwagens. Op die manier zijn ze zeker dat ze zonder problemen de stad zullen mogen blijven inrijden en zo hun werkzaamheden vlot kunnen blijven uitvoeren.

Nulemissiezone Maxus
Steeds meer steden leggen nulemissie en geluidsarm rijden op als bindende vereisten om het stadscentrum te mogen binnenrijden (Maxus)

Financieel aantrekkelijk

De voordelen van elektrische bestelwagens zijn niet enkel gelinkt aan duurzaamheid. Een factor die bijdraagt aan de eerder vermelde veranderingsangst is de vrees dat een elektrisch voertuig veel duurder is dan een vergelijkbaar traditioneel model.

Het klopt dat de aankoopprijs van een elektrische auto nog altijd wat hoger ligt, maar dat prijsverschil wordt steeds kleiner. En als we alle kosten die bij elektrisch rijden komen kijken in rekening brengen – verschillende subsidies en goedkopere leningen, een lager verbruik, minder onderhoud – komen elektrische bestelwagens voordeliger uit.

Bij de overstap naar elektrisch rijden is het dan ook cruciaal om niet enkel te focussen op de aankoopprijs maar te kijken naar de Total Cost of Ownership (TCO), ofwel de kostprijs van een voertuig over een bepaalde periode. Die is namelijk goedkoper voor elektrische bestelwagens.

Voldoende rijbereik

Een andere factor die tot veranderingsangst leidt, is de kleinere actieradius van elektrische bestelwagens. Net zoals elektrische personenwagens halen die een gemiddeld rijbereik van 250 tot 300 kilometer. Uiteraard neemt deze actieradius wel af naargelang de bestelwagen zwaarder geladen is.

Elektrische bestelwagens zijn interessant voor bedrijven die dagelijks relatief korte afstanden afleggen, zoals groendiensten

In de praktijk leggen veel bestelwagens echter niet meer dan 200 kilometer per dag af. Dat geldt zeker voor bedrijven die hun bestelwagens voornamelijk op en rond hun bedrijfsterrein gebruiken, voor stads- en koeriersdiensten en ook voor groendiensten, die geen enorme afstanden afleggen. Voor hen zijn elektrische bestelwagens uitermate geschikt om tegenhangers met een conventionele motor te vervangen.

Maxus elektrische wagen
Door elektrische voertuigen te gebruiken, stralen groendiensten een ecologisch imago uit (Maxus)

Duurzaam imago

Dat medewerkers met een elektrische bedrijfswagen rondrijden, is goed voor het duurzame imago van bedrijven en het kan helpen bij de aanwerving van talent. Bestelwagens bieden op dit vlak nog een extra voordeel. Doorgaans dragen zij de naam en/of het logo van het bedrijf, waardoor ze een soort rijdend (duurzaam) uithangbord van de zaak zijn. Voor groendiensten, die dagelijks actief zijn in de natuur, is zo’n ecologische uitstraling natuurlijk des te belangrijker.

Aangenaam rijden

Ook voor de bestuurders van de bestelwagens is een elektrisch model ten slotte een aantrekkelijke keuze. De wagens zijn bijzonder stil en rijden zeer comfortabel. En als er overdag toch eens moet geladen worden, is dat de ideale kans voor de bestuurder (en de inzittenden) om even te pauzeren. Dat is goed voor het welzijn op het werk, wat toch ook niet onbelangrijk is in tijden van hoge werkdruk en toenemend aantal burnouts en langdurige afwezigheden.

Aandachtspunten bij overstap naar elektrische bestelwagens

Bepaal het ritprofiel

Bij de overstap naar elektrische bestelwagens is het ten eerste belangrijk dat u inzicht krijgt in welk type voertuig het best past bij uw behoeften. Hier moet u verschillende factoren in overweging nemen.

Zo is het belangrijk dat u weet hoeveel kilometers het voertuig dagelijks zal afleggen en welk laadvermogen er nodig is. Dit is cruciaal om te bepalen of er moet geïnvesteerd worden in een configuratie met één of meerdere batterijen. Eens u het ritprofiel (d.w.z. actieradius en laadsnelheid) bepaald hebt voor uw groendienst, laat u zich het best adviseren door een ervaren autoverkoper om de bestelwagen(s) te kiezen die hierbij passen.

Schat het laadgedrag in

Daarnaast is het belangrijk dat u inschat hoe het laadgedrag eruit zal zien. Dit stelt u in staat om te bepalen welk soort laadinfrastructuur het meest geschikt is voor uw elektrische bestelwagen(s).

Renault Trafic Van Master Kangoo Van
Investeren in een depotoplossing levert een aanzienlijke besparing op, aangezien openbaar opladen duurder is (Renault)

Investeren in een depotoplossing levert een aanzienlijke besparing op, aangezien openbaar opladen duurder is. Zorg ook dat u weet hoeveel laadvermogen u maximaal nodig zult hebben in uw depot, om zeker te zijn dat de energievoorziening eraan kan voldoen. Als u er bijvoorbeeld zeker van bent dat alle voertuigen ‘s nachts kunnen worden opgeladen, kan een laag vermogen voldoende zijn om er elke ochtend volledig opgeladen en gebruiksklaar mee aan de slag te gaan.

Informeer uw medewerkers

Elektrisch rijden vergt aanpassingen van elke chauffeur. Zeker voor groendienstmedewerkers, die veel op de baan zijn, brengt dit meer veranderingen teweeg in hoe ze hun werk uitvoeren. Communiceer duidelijk over de voordelen (en de beperkingen) van elektrische bestelwagens en informeer over waar en hoe ze die kunnen opladen.

Als iedereen ‘mee’ is, verloopt de overgang des te vlotter. Wat ook handig kan zijn, is een korte cursus organiseren voor medewerkers over hoe ze efficiënt met een elektrische wagen rijden en hoe ze die correct kunnen opladen.

TOEKOMSTPERSPECTIEVEN

Exponentiële groei

Als we kijken naar de beschikbaarheid en de ontwikkeling van elektrische bestelwagens, zien we dat er een exponentiële groei aan de gang is. Verwacht wordt dat die groei de komende jaren zal aanhouden en dat de technologie verder zal evolueren, waardoor 70 tot 90% van de bestelwagens elektrisch zal zijn tegen 2035. Door de verdere ontwikkelingen op het vlak van batterijtechnologie zullen de prijzen van de batterijen wellicht ook dalen.

Wel moeten we hierbij rekening houden met de mogelijke invloed van externe factoren. Denk aan de evolutie van het regelgevend kader op zowel Europees als nationaal niveau, dat een impact heeft op subsidies, verkeersbeperkingen etc. Dit alles vraagt om een constante flexibiliteit van de fabrikanten om hun strategie indien nodig aan te passen.

Elektrische bestelwagens (Citroën, Opel, Peugeot, Fiat)
Er is een exponentiële groei in het aantal elektrische bestelwagens – tegen 2035 zou 70 tot 90% van de bestelwagens elektrisch zijn (hier afgebeeld enkele modellen van – met de klok: Citroën, Opel, Peugeot, Fiat)

Innovatieve technologieën

Steeds meer elektrische bestelwagens zijn voorzien van innovatieve technologieën. Denk aan een snellaadbatterij, een extra krachtige motor en een ecomodus om energie te besparen. Dankzij uitgebreide opties voor ePTO (electric power take-off) is het mogelijk om elektrische apparatuur of gereedschap aan te sluiten en te gebruiken, waardoor het voertuig veelzijdig inzetbaar is voor verschillende toepassingen. 

Het is uiterst belangrijk om eerst de rijgewoonten en laadbehoeften zorgvuldig in kaart te brengen

Veel modellen bieden ook 'smart routing'-functies aan. Hiermee kan de bestuurder de actieradius monitoren en adviseert het systeem wanneer er tussentijds moet opgeladen worden, rekening houdend met de route en de geschatte actieradius via artificiële intelligentie. In vele gevallen kunnen bestuurders en wagenparkbeheerders de instellingen en status van het voertuig ook vanop afstand beheren via een app en/of webportaal. Al deze vernieuwende functionaliteiten maken een aangename en efficiënte rij-ervaring voor de bestuurder mogelijk, en zorgen er mee voor dat groendiensten zich kunnen profileren als duurzame pioniers.

Kiezen voor elektrische bestelwagens kan voor veel groendiensten een slimme keuze zijn, vooral met het oog op kostenbesparingen, milieuvoordelen en een handigere en aangenamere rijervaring. Het is hierbij wel uiterst belangrijk om eerst de rijgewoonten en laadbehoeften zorgvuldig in kaart te brengen, zodat u samen met de autoverkoper kan bepalen welke elektrische bestelwagen en laadinfrastructuur aan uw behoeften voldoet.

 Met medewerking van Citroën, Fiat, Ford, IVECO, Maxus, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot en Renault

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Josefien De Bock

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine