De zevende is een SUV met zeven zitplaatsen
Rijtest MB GLB 200 d 4Matic
Het zevende compactmodel van Mercedes, gebouwd op het MFA2-platform, biedt meer interieurruimte dan de als midsize-SUV gecatalogeerde GLC. Net als zijn kleinere GLA-broer rijdt die ‘zevende’ weliswaar op een verlengde versie van de platformarchitectuur die zowel de A-klasse hatchback als berline, als de B-klasse, de CLA-coupé en de CLA-shooting brake typeert. En zoals al deze compacte premiums van Mercedes krijgt ook de zevende een bijdetijdse en in eigen huis ontwikkelde dieselmotor in het vooronder. We maken kennis met de Mercedes GLB 200 d 4MATIC.
Een viercilinder diesel van de nieuwste generatie. Miskend, ondergewaardeerd, schaamteloos verketterd. Wegens zondigend tegen een elitair groen paradigma over de koolstofvrije samenleving. Ook met deze dieselmotor is aangetoond dat er een verschil bestaat tussen wetenschap en technologie en de misleidende, onbewezen hypothesen die het antidieselapostolaat al jaren mag rondbazuinen als vaststaande feiten.
Deze vierpitter is prestatierijk en brandstofzuinig, laag in gewicht, compact ontworpen. Hij beschikt verder over de modernste uitlaatgaszuivering waardoor hij aan de meest strenge emissienormen voldoet. Met minimale wrijvingsverliezen en dito interne fricties bovendien. Wat deze prestatierijke dieselmotor uitermate geluidsarm en trillingvrij doet acteren.
We hebben deze dieselmotor eerder al leren waarderen in de E- en C-Klasse. Achterwielaangedreven modellen uit de hogere marktsegmenten waarin deze met productnummer OM 654 gecatalogeerde dieselmotor in lengterichting een onderkomen krijgt. Intussen zoemt deze ijverige zelfontbrander al enkele maanden in het vooronder van de A-Klasse hatchback en berline, de B-klasse, de CLA coupé en shooting brake, de GLA en de GLB. Nu als OM 645q, met de Q van Quer, of bedoeld voor dwarsmontage in de krappere motorcompartimenten van de (initieel) voorwielaangedreven compactmodellen van Das Haus.

SUV of monovolume
Neen, de GLB is geen ‘opgeblazen‘ versie geworden van de B-klasse. Geen met royale binnenruimte gezegende monovolume. Wel een hoekig gevormde SUV die designtechnisch een kleiner broertje lijkt van de reuzegrote GLS. Dat hoekig gelijnde SUV-koetswerk, samen met de 10 cm langere MFA2-platformarchitectuur (zoals gebruikt voor de opbouw van de GLA) helpen de ontwerpers in het streven naar zoveel mogelijk interieurruimte. Waardoor de avontuurlijkere (dan de B-klasse) getekende GLB beslist geen toegeving hoeft te doen op het gebied van interieurruimte.
De GLB maakt dus dankbaar gebruik van de (initieel) voorwielaangedreven MFA2-architectuur (Modular Front-Wheel-Drive Architecture 2). Hij heeft een wielbasis van 2,83 meter en voorziet in een maximaal koffervolume van liefst 1.805 liter. Standaard biedt de GLB vijf zitplaatsen. Optioneel wordt een derde stoelrij gemonteerd en spreekt men van een ‘zevenzitter’. Zodat Mercedes-Benz de enige Duitse premiumconstructeur is die in dit compact marktsegment een SUV met zeven zitplaatsen voorrijdt. Al heeft BMW een Gran Tourer in zijn 2-serie. Een monovolume weliswaar en veeleer een concurrent voor de B-Klasse.

Degelijk afgewerkt
De GLB heeft een hoekigere vormgeving meegekregen dan het lijnenspel dat we intussen van Mercedes gewoon zijn geraakt. Gedrongen en met een langer uitvallende achterpartij. Niet iedereen neemt genoegen met het GLB-design dat wel beloond wordt met de grootste interieurdimensies in deze klasse. Immers, de bij het publiek met zijn golvend lijnenspel beter in de smaak vallende GLC moet het qua interieurruimte nipt afleggen tegen de hoekig gevormde GLB.
Wat het interieur betreft: zoals alle personenwagens van MB treffen we ook in de GLB een degelijk afgewerkt en mooi ontworpen passagiersverblijfplaats. Strak geassembleerd en met hoogwaardige materialen afgewerkt. Met – zoals we dat intussen van Mercedes gewoon zijn – ook hier een hedendaags ogend en user-friendly instrumentarium. Met de Mbux-multimediamodule uiteraard. Met spraakbediening evenzeer.

Dieselen in de premiumcompactklasse
De door Mercedes ontwikkelde viercilinder dieselmotor (OM 654q) uit onze testwagen is een 4-in-lijn met een zuigerverplaatsing van 1.950 cc. Die kan gekoppeld worden met een manuele zesbak (in de 180 d-modellen) of een automatische transmissie 8G-DCT. Die automaat is optioneel voor de 180 d, standaard in (ons testmodel) 200 d 4MATIC en 220 d 4MATIC. In de 180 d-modellen levert deze motor 85 kW/116 pk en 280 Nm. In de 200 d 4MATIC (ons testmodel) 110 kW/150 pk en 320 Nm. In de 220 d 4MATIC 140 kW/190 pk en 400 Nm.

Piëzo-injectoren & vierde generatie CR
De GLB is gezegend met een licht en compact motorblok. Want een alu-blok met een geringe onderlinge cilinderafstand. Met links en rechts van de gesmede krukas (niet eronder) Lanchester-balansassen. Met stalen en lichter wegende zuigers die – in vergelijking met alu-zuigers – minder uitzetten onder hoge thermische belasting en minder wrijving veroorzaken. Naast die geringe wrijving zorgen extreem harde contactzones in de cilinders voor een maximale slijtvastheid.
De voeding gebeurt met common rail directe inspuiting (4e generatie) en direct geregelde piëzo-injectoren. Bij een injectiedruk van 2.050 bar kunnen er per slag zeven injecties gecommandeerd worden. De ‘beademing’ wordt aangejaagd met turbo’s voorzien van verstelbare turbinebladen. Geoptimaliseerde luchtstroming aan zowel inlaat- als uitlaatzijde draagt bij tot een voor diesels bijzonder geluidsvriendelijke werking.

Uitlaatgaszuivering
Een oxidatiekatalysator, een dieselpartikelfilter en twee SCR-katalysatoren garanderen een optimale nabehandeling van uitlaatgassen. Voor een efficiënter verloop van de uitlaatgaszuivering zorgt de direct tegen de motor gemonteerde eerste SCR-katalysator met AdBlue®-injectie. Hierdoor verdampt de AdBlue®-oplossing efficiënter dankzij de kortst mogelijke weg om de uitlaatgassen bij de eerste katalysator te brengen. Een tweede SCR-katalysator reduceert daarna de resterende stikstofoxiden.
De meerwaarde van een lange wielbasis en een multilink
Het vierwielaangedreven GLB-platform draagt het zwaardere koetswerk voorbeeldig. Aanvankelijk voelt het stuurgedrag wat log aan maar na een poos wordt men tot toegeven gedwongen: deze Mercedes is een voorbeeldig rijdende en direct te sturen SUV die gedwee de hem opgelegde rijrichting volgt. De lange wielbasis in combinatie met de multilink wielgeleiding achter zorgt voor een evenwichtige gewichtsverdeling. Dat voelt men in snelle bochten omdat ook dan de neigingen tot overhellen van het nochtans hoge koetswerk perfect onderdrukt wordt.

Geluidcomfort
Van tractie- of motriciteitsproblemen heeft deze 360 Newtonmeter straffe GLB 2.0 d uiteraard geen hinder. Of hoe vierwielaandrijving zeker voor straffe en bij lage toeren in veel trekkracht voorziende diesels er ook hier voor zorgt dat de voorradige aandrijfkracht efficiënt en veilig op de straatstenen terechtkomt.
Na vele uren en kilometers testrijden met geëlektrificeerde mobielen hebben de geluidsvriendelijke interieurs hoge verwachtingspatronen gesteld. Maar laat het nu precies in deze discipline zijn dat de GLB 2.0 d ons aangenaam verraste. Met een interieur dat effectief geïsoleerd is van alle storende geluiden. Met de trillingvrije en – doorheen zijn complete werkzone – boterzacht zoemende dieselmotor.
Noteren we ook dat de in ons testmodel standaard geleverde 8G-DCT-automaat verschillende rijmodi toelaat. Waardoor die transmissie sneller reageert of – naargelang de rijstijl – vroeger een hogere versnelling aanspreekt en dus brandstofeconomisch meedenkt. Ons gemiddelde testverbruik toont hoe economisch dat dieselen vandaag wel kan zijn. Zeker indien het hoog in te schatten rijcomfort en de prestaties in rekening worden gehouden. Maar die plezierige motorervaringen mochten we eerder al ervaren. Eerst in de E-Klasse, vervolgens in de C-Klasse en intussen in de modellen van het uitgebreide gamma compacte premiums uit Stuttgart.

Besluit
Het design van deze SUV heeft iets avontuurlijk. En vraagt gewenning. Het lijnenspel is niet door eenieder geliefd. Weet dat met een hoekig design geen toegevingen worden gedaan op het vlak van gebruiksgemak en interieurvolume. Weet ook dat de GLB een praktische SUV is die naar het voorbeeld van een monovolume over een ruim en variabel interieur beschikt. Met verschuifbare achterbank en een optionele derde stoelrij.
Met de voortreffelijke diesel in combinatie met 4MATIC en de precies schakelende 8G-DCT-automaat wordt de GLB een bijster goed voor de dag komende Mercedes. Met sprekende prestaties, onberispelijke wegligging, comfortabel rijgedrag en brandstofzuinige eigenschappen. Met uitlaatgassen die minder schadelijk zijn dan door ecologisch obscurantisme gedreven doemdenkers ons altijd mochten voorliegen.