Moderner en nog mooier
Rijtest Peugeot 3008 GT HYbrid 225 FWD
Na een minimale opfrisbeurt werd de sierlijk vormgegeven 3008 nog fraaier. De interieurs van deze populaire Peugeot werden gemoderniseerd, de technologie opgewaardeerd. We zien een nieuw, volledig digitaal, naar wens te configureren instrumentarium en een groter breedbeeldscherm. De deels geëlektrificeerde aandrijflijn, gebouwd rond de soepel acterende 1.6 PureTech turbobenzinemotor en gekend om de stevige gecumuleerde systeemvermogens en het nederig brandstofverbruik, bleef behouden.
De benaming 3008 HYbrid schept technologische verwarring. Het is trouwens geen zelfladende hybride, wel een stekkervariant. Peugeot behoort tot de grote Stellantis-familie en maakt voor de 3008 ook gebruik van de door PSA ontwikkelde – in deze lijnen bij herhaling gelauwerde – deeltijds elektrische aandrijftechnologie. Ook de 3008 HYbrid-basis bestaat uit het frequent gebruikte PSA/EMP2-platform.
HYbrid & GT HYbrid4
Naast de twee PHEV-benzineversies wordt de gemoderniseerde 3008 ook met de keuze uit een diesel (130 pk) of twee benzinemotoren (130 of 180 pk) aangeboden. In onze testwagen – de op de voorwielen aangedreven 3008 HYbrid – zoemt de 180 pk sterke 1.6 PureTech turbobenzine, geruggensteund door een e-motor van 110 pk. Het gecumuleerde vermogen van 225 pk wordt via een natte, meervoudige plaatkoppeling en een automatische e-EAT8-achttrap op de voorwielen losgelaten.
In de vierwielaangedreven HYbrid4-uitvoeringen ontwikkelt de 1.6 PureTech 200 pk. Een voor deze wagenklasse al aanzienlijk vermogen dat zowel op de voor- als op de achteras wordt aangedikt met e-motoren van 110 pk elk. De 3008 HYbrid4 is dus een vierwielaangedreven crossover met een gecumuleerd vermogen van 300 pk. Weliswaar zonder mechanische connectie tussen voor- en achteras.

Waarschuwend advies
Het marktaanbod in dit segment neemt onmetelijke proporties aan. Maar de gemoderniseerde 3008 PHEV is alvast niet kansloos. Weet: de frequent en met succes toegepaste, compleet gerijpte en ervaren PHEV-aandrijving van PSA (Stellantis). Voeg daarbij die unieke – en aan de verkoopcijfers te zien – gewaardeerde 3008-vormgeving. Geslaagd design dat na de recente, minimale faceliftinterventies van deze Peugeot een nog fraaiere verschijning maakte. De concurrentie – hoe uitgebreid en gevarieerd ook – is dus verwittigd. Nu het 3008-succes niet meer te ontkennen valt, lijkt dat waarschuwend advies stilaan overbodig.
Bevallige snoet
Veel bleek niet nodig om de sierlijk gevormde 3008 nog aantrekkelijker te maken en sterker te doen opvallen. Het frame rond het radiatorrooster verdween en aan weerszijden loopt de grille nu door tot in de bumpers. Naar voorbeeld van andere recente Peugeots vervullen smalle, naar beneden duikende lichtstroken voortaan de rol van dagrij(led)lichten en richtingaanwijzers. Verder wordt de mistverlichting geïntegreerd in de koplampen. In lichtunits die zich bij mistige omstandigheden automatisch aanpassen (lichtjes dimmen). Het zijn kleine detailaanpassingen die de gemoderniseerde 3008 een nieuw gezicht bezorgen. Achteraan bleef alles bij het oude. De met extra donkergetint rookglas bedachte lichtafdekkingen uitgezonderd.

Met extra moderniteit gekruid
De nog mooiere snoet, een ongewijzigde maar nog steeds altijd fraaie achterkant en …. een gemoderniseerd interieur. Met inbreng van een breedbeeldscherm en een digitaal, goed afleesbaar en naar wens instelbaar instrumentarium. Het 3008-interieur met extra moderniteit gekruid. Zie de transmissiebediening die mag meedingen voor een designprijs.
Voor de infotainmentbediening laat men fysieke knoppen samenspelen met digitale en via het aanraakscherm te selecteren commando’s. Niet iedereen is daar happy mee. Wij blijven er voorstander van. Jammer is wel dat de klimaatregeling enkel digitaal of via touchscreen is te bedienen. Het infotainment functioneert met Apple CarPlay of Android Auto en TomTom verwittigt bij te snel naderende flitspalen en geeft up-to-date verkeersinfo.

Klein, laag geplaatst stuurwiel
Het laag geplaatste kleinere stuurwiel maakt – een weliswaar in aantal afnemend – criticasters minder blij. Wij zijn en blijven voorstanders. Naast de sportievere en cassantere rijervaring zorgt dit stuurwieltje voor ongehinderd overzicht van het instrumentarium. We begrijpen dat ervaren SUV-rijders zich even moeten aanpassen aan de positie van dit compact aanvoelend stuurwiel. Maar dat went snel. Ook en vooral omdat die onwennigheid eerder wordt gevoed door een – naar SUV-normen – vrij lage zitpositie.
De 3008 biedt ruim voldoende interieurruimte. Slechts één bedenking: de stevige en ver naar achter uitlopende middenconsole zorgt ervoor dat passagiers op de centrale zitplaats achteraan minder voetruimte krijgen. De kofferruimte van de HYbrid-modellen (zowel voor HYbrid als HYbrid4) bedraagt 395 liter. Minder dus dan de 520 liter waarmee niet-elektrisch geassisteerde diesels en benzineversies de baan op kunnen.

Onmiddellijk voorradige trekkracht
SUV’s uit dit marktsegment die 225 pk onder de krent hebben, rijden niet dik. Tijdens de test hebben we dat pk-arsenaal evenwel moeilijk kunnen vinden. Niet dat we teleurgesteld zijn wat de werkwilligheid van betreffende ‘hybridepaarden’ betreft. We konden ons echter moeilijk van de indruk ontdoen dat de prestaties van deze dik 1.700 kg wegende SUV in hoofdzaak te danken zijn aan het 360 Nm systeemkoppel waarvan het overgrote deel (e-motor) vrijwel onmiddellijk beschikbaar is.
Een sprint van 0 tot 100 km/u duurt net geen 9 seconden. Bevredigend, dat wel. Maar we kennen (weliswaar minder zwaar wegende en beter dan een SUV of crossover gestroomlijnde) 200 pk-auto’s die sneller uit de startblokken gaan. Anderzijds scoort de 3008 HYbrid wel beter in de tussenacceleraties. Maar ook dat is veeleer te danken aan de royale en onmiddellijk voorradige trekkracht (Nm), dan wel aan dat gecumuleerde 225 pk systeemvermogen. Wie echt sneller wil en bovendien de meerwaarde van vierwielaandrijving weet te appreciëren, zie dan de 300 pk sterke 3008 GT HYbrid4.
Plezierig is dat de verbrandingsmotor fluisterzacht acteert en de overgangen van elektrisch naar hybride geruisloos en schokvrij verlopen. Anders gezegd: de samenwerking tussen ICE- en e-motor verloopt voorbeeldig. Zo geruisloos en schokvrij dat men niet altijd beseft welke “aandrijver” actief is.
We wisten al dat deze PHEV-aandrijflijn ook met uitgeputte batterij de brandstofgulzigheid niet meteen doet toenemen. Iets wat niet van alle benzine-hybrideauto’s kan gezegd worden. Zoals de technische fiche verklapt, is ook de 3008 GT HYbrid een behoorlijk brandstofzuinige auto. Een werkwillige en 1.700 kg wegende crossover met onder de kofferlaadvloer een 13,2 kWh accu. Meer dan eens noteerden we een elektrische actieradius van iets minder dan 50 km. Dicht in de buurt van wat de constructeur opgeeft.

Wat we een beetje missen
De rijeigenschappen van de Peugeot 3008 bevallen ons zeer. Zelfs de meest verwende autogebruiker vindt er zijn gading in. Al blijven Peugeot-klanten moeite hebben met een alsmaar stugger afgestelde vering op de modellen van hun lievelingsmerk. Zo ook op de 3008. Stugger dan wat we van “De Leeuw” vele jaren gewoon zijn geweest. Ook voor ons mag het opnieuw zoals voorheen … Lekker op zijn Peugeots, zachter en comfortabeler. Niet stugger om à la Verstappen door een bocht te kunnen snellen.
Leuk is dan weer dat het extra gewicht van batterij en e-motor in de HYbrid-modellen geen (negatieve) invloed heeft op de gunstige 3008-rijeigenschappen. Wat bewijst dat al in de prille ontwikkelingsfase van het EMP2-platform rekening is gehouden met het door elektrificatie veroorzaakte extra gewicht.

Besluit
Naast de originele, sierlijke vormgeving blijft de 3008 ook als plug-inhybride die rijeigenschappen demonstreren die van deze auto een succesnummer maakten. Voortreffelijk dus en toe te juichen omdat het meergewicht van batterij en e-motor geen negatieve impact op het rijgedrag hebben. De Peugeot 3008 HYbrid dankt zijn gunstig brandstofverbruik aan een prima werkende – in een toenemend aantal Stellantis-merken en -modellen gemonteerde – PHEV-aandrijving. Wat echter niet verhinderen kan dat die brandstofzuinigheid ook in de 3008 GT HYbrid sterk afhankelijk blijft van een stipt laadgedrag. “Stekkeren, stekkeren, stekkeren” blijft de boodschap wil men de brandstofrekening reduceren. Naleven van die boodschap zal dan wel het elektriciteitsverbruik de hoogte injagen en confronteren met een gepeperde elektriciteitsfactuur ...