Autoverlichting

Vertrouw niet (altijd) op automatische lichtregeling bij mist

Moderne auto's zijn vaak uitgerust met automatische lichtsystemen die de koplampen inschakelen bij duisternis of bij het binnenrijden van tunnels. Echter, in omstandigheden met diffuse verlichting, zoals mist, kunnen deze systemen tekortschieten. Experts adviseren daarom om in dergelijke situaties handmatig de dimlichten in te schakelen.

Vertrouw niet (altijd) op automatische lichtregeling bij mist
Moderne auto's zijn vaak uitgerust met automatische lichtsystemen die de koplampen inschakelen bij duisternis of bij het binnenrijden van tunnels

Handmatige bediening in specifieke situaties

Hoewel automatische verlichting het rijgemak verhoogt, is het belangrijk om alert te blijven. In mistige omstandigheden detecteren lichtsensoren mogelijk onvoldoende de verminderde zichtbaarheid, waardoor alleen de dagrijverlichting wordt geactiveerd. Deze verlichting is minder fel en de achterlichten blijven vaak uit, wat de zichtbaarheid van het voertuig voor andere weggebruikers vermindert. Het is daarom raadzaam om in dergelijke situaties zelf de dimlichten aan te zetten.

Gebruik van mistlichten

Mistlichten vooraan zijn niet verplicht, maar kunnen bij mist, sneeuwval of hevige regen bijdragen aan een betere zichtbaarheid. Ze mogen alleen in deze omstandigheden gebruikt worden, al dan niet in combinatie met de dimlichten. Het gebruik van grootlichten in mist is af te raden, aangezien het licht door de mistdeeltjes wordt gereflecteerd, wat kan leiden tot verblinding.

De Belgische wegcode schrijft voor dat het achterste mistlicht moet worden ingeschakeld wanneer de zichtbaarheid door mist of sneeuwval minder dan 100 meter bedraagt, of bij hevige regen. Het achterste mistlicht is verplicht en bestaat uit één of twee rode lampen. Het is belangrijk om deze verlichting uit te schakelen zodra de zichtbaarheid verbetert, om verblinding van achteropkomend verkeer te voorkomen.

Vertrouw niet (altijd) op automatische lichtregeling bij mist 2
Naast het correct gebruik van verlichting is het essentieel om bij mistig weer de snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en niet dicht achter een snel rijdend voertuig te blijven rijden

Wettelijke verplichtingen en veiligheidsaanbevelingen

Volgens de Belgische wetgeving moeten bestuurders hun verlichting inschakelen tussen zonsondergang en zonsopgang, en overdag wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is, bijvoorbeeld bij zware bewolking, regen, mist of sneeuw. Het niet correct gebruiken van de verlichting kan leiden tot boetes. Zo riskeert men een boete van 116 euro voor het onterecht gebruik van mistlichten.

Naast het correct gebruik van verlichting is het essentieel om bij mistig weer de snelheid aan te passen, voldoende afstand te houden en niet dicht achter een snel rijdend voertuig te blijven rijden. Dit vermindert het risico op kettingbotsingen, die vaak voorkomen bij dichte mist.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine