Steeds meer werknemers kiezen voor het federale mobiliteitsbudget
Verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, met Brussel als koploper
Het aantal werknemers dat zijn bedrijfswagen inruilt voor het federale mobiliteitsbudget is in 2024 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit een analyse van SD Worx op basis van gegevens van meer dan 37.000 werkgevers en ruim 1,1 miljoen werknemers. Hoewel de toename significant is, blijft het totale aandeel werknemers in de privésector met een mobiliteitsbudget beperkt tot 0,85%.
Groei in alle leeftijdscategorieën
De stijging doet zich voor bij alle leeftijdsgroepen, met de grootste groei in de categorie 30-35 jaar. In totaal koos 5,2% van de werknemers met een bedrijfswagen in 2024 voor een mobiliteitsbudget, tegenover de helft daarvan in 2023. Het mobiliteitsbudget biedt werknemers de mogelijkheid om hun mobiliteit op een duurzame manier in te vullen in plaats van een bedrijfswagen te gebruiken.
Regionale verschillen
Brussel loopt voorop in de adoptie van het mobiliteitsbudget: 13,5% van de werknemers met een bedrijfswagen kiest daar voor deze optie. In Vlaanderen ligt dit percentage op 3,7%, terwijl in Wallonië 2,5% van de werknemers met een bedrijfswagen overstapt naar het mobiliteitsbudget.
Een belangrijke factor in deze groei is de verdubbeling van het aantal werkgevers dat het mobiliteitsbudget aanbiedt. In Brussel heeft inmiddels 5% van de werkgevers het systeem geïmplementeerd, terwijl dit twee jaar geleden nog 2,6% was. In Vlaanderen en Wallonië blijft het aandeel werkgevers dat het mobiliteitsbudget aanbiedt beperkter, met respectievelijk 1,6% en 1,2%.
Sectoren en bedrijfsomvang
De implementatiegraad van het mobiliteitsbudget verschilt sterk per sector. Werkgevers in de ICT-sector lopen voorop met een adoptiepercentage van 9%, gevolgd door de sectoren reclame en marktonderzoek (7%), hoofdkantoren en administratieve diensten (6%) en architecten en ingenieurs (4%).
Hoewel 85% van de werkgevers met een mobiliteitsbudget kmo’s zijn, blijkt uit de gegevens dat grotere organisaties een hogere kans hebben om het mobiliteitsbudget in te voeren. In bedrijven met 100 tot 250 werknemers biedt 10% van de werkgevers het mobiliteitsbudget aan, terwijl dit in bedrijven met meer dan 1.000 werknemers oploopt tot 25%.
Toekomstige ontwikkelingen
Volgens SD Worx-expert Veerle Michiels is het mobiliteitsbudget nog steeds een niche-oplossing, maar de groei zet zich gestaag door. De nieuwe regering wil de invoering ervan verder stimuleren door werkgevers te verplichten om het budget aan te bieden aan alle werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen. Dit zou kunnen bijdragen aan een bredere acceptatie, al blijft het voor kleinere kmo’s uitdagend vanwege de administratieve complexiteit en het relatief hoge aandeel functiewagens binnen deze bedrijven.
Met verdere optimalisaties, zoals een automatische aanpassing van het mobiliteitsbudget aan wijzigingen in het bedrijfswagenbudget, kan de aantrekkelijkheid van het systeem toenemen. De komende jaren zullen uitwijzen in hoeverre deze evolutie zich doorzet en of het mobiliteitsbudget een vaste waarde wordt in het Belgische mobiliteitslandschap.