AUTOMOTIVESHIFT NOOPT SCHADEHERSTELMERKEN TOT AANPASSING
SCHADEHERSTELWERKPLAATS GESTEUND IN WOELIGE TIJDEN
Naarmate auto's complexer worden en rijhulpsystemen de norm vormen, daalt het aantal schades. Een omzetdaling die deels wordt opgevangen door duurdere onderdelen en een hoger aantal werkplaatsuren, maar ook een oplossing kent in energiebesparende en universele autoreparatielakken. Nu de overtreffende snel-sneller-snelst-trap ook zijn intrede heeft gedaan op de schademarkt, bieden ook one-day- en spotrepair immers uitkomst. Schadeherstelmerken spelen in hun streven naar optimale, efficiënte en snelle reparaties alvast in op de veranderende markt en bieden zo houvast in woelige tijden.
KAMELEON IN VERANDERENDE CONTEXT
Het is niet altijd even gemakkelijk om zich in de transformerende automotivebranche gericht aan te passen aan snel veranderende zekerheden. Terwijl autofabrikanten zich terecht bekommeren om milieu en veiligheid, is het voor herstellers voorlopig voorzichtig afwachten wat de gevolgen van dergelijke ontwikkelingen voor hen impliceren. De schademarkt blijft evenwel niet op de lauweren rusten en manifesteert zich dankzij zijn adaptieve technieken als een kameleon in veranderende context.
ADAPTIEF PRODUCTGAMMA

De nieuwe droogapparatuur is veiliger voor de gebruiker en verkort de droogtijden aanzienlijk
Teneinde een antwoord te kunnen formuleren op de automotiveshift en herstellers zekerheid te bieden, realiseren heel wat schadeherstelmerken producten die tegemoetkomen aan de hedendaagse eisen. Niet zelden gaat het hierbij om producten die de productiviteit ten goede komen en energiebesparing hoog in het vaandel dragen. Bovendien wordt hierbij ook plaatsgemaakt voor duurzaamheid in al zijn facetten.
Van klein tot groot spuitwerk
Universeel, zo mag je de nieuwste vernissen in de schademarkt wel noemen. Gebaseerd op toekomstgerichte technologieën, bieden de nieuwste vernissen een goede vloeiing en hoge glans en kunnen ze dankzij de lage spuitviscositeit eenvoudig worden aangebracht in twee spuitgangen met een korte uitdamptijd als gevolg. Dergelijke eigenschappen zorgen er vaak voor dat de vernis geschikt is voor zowel kleine oppervlakken als voor het volledig overspuiten van een wagen. De korte uitdamptijden van deze vernissen maken aanpassing aan de individuele verwerkingsprocedures van de carrosserie mogelijk en dit terwijl de vaak lage droogtemperaturen besparingen op operationele energiekosten met zich meebrengen. Ook een hogere algemene efficiëntie is vaak het gevolg bij gebruik van de nieuwste vernissen. Polijsten en montage van voertuigonderdelen kan meteen na het drogen worden uitgevoerd, waardoor een volledige reparatie in één dag, het zogenaamde one-day-repair, mogelijk is. Carrosserieën die one-day-repair aanbieden, hoeven zich als gevolg ook niet enkel en alleen te richten op eigenaren van privévoertuigen, maar kunnen zich onder de belofte van bijzonder snelle reparaties, ook richten tot wagenparkbeheerders en leasemaatschappijen.
Verhoogde productiviteiten lager energieverbruik
De perfecte balans tussen topsnel werken en energiebesparing vinden? Wie wil dit nu niet? Met behulp van recente revolutionaire technologie beschikken carrossiers tegenwoordig evenwel over de flexibiliteit om hun werkaanbod te koppelen aan de juiste producten. Door het vinden van de balans tussen snelheid en energieverbruik, en tegelijkertijd uitstekende resultaten te garanderen, bekomt men een in deze tijden bovendien gegeerde productiviteitsverhoging. Dergelijke technologie kent in de meeste gevallen toepassing in nat-in-nat non sanding surfacers en kan verwerkingstijden tot wel 50% verkorten. De speciale samenstelling van deze producten biedt een hoge stabiliteit op verticale oppervlakken, zijn eenvoudig te gebruiken en snel aan te brengen in slechts een of twee lagen. Met een verkorte uitdamptijd kunnen stofdeeltjes bovendien makkelijk worden verwijderd van de gespoten onderdelen of kunnen ze vrijwel onmiddellijk overspoten worden zonder geforceerd luchtdrogen of met gebruik van IR-technologie. Met een besparing op de energiekosten tot 70% wordt er daarenboven geen afbreuk gedaan aan de kwaliteit of snelheid van het proces.
Goed voor het milieu

Recente revolutionaire technologie leidt tot verhoogde productiviteit en lager energieverbruik
Wat goed is voor de wagen, hoeft niet per se slecht te zijn voor het milieu. Heel wat schadeherstelmerken investeren de laatste tijd dan ook in de duurzaamheid van hun producten. Door in het begin van het productieproces het gebruik van fossiele brandstoffen in de lakken te vervangen door materialen zoals bionafta en biogas, wordt de uitstoot van CO2 gereduceerd en wordt bijgedragen aan de bescherming van het milieu. Dit alles gebeurt telkens zonder kwaliteitsverschil ten opzichte van de klassieke tegenhanger. De keuze voor duurzame producten wordt door de schadeherstellakken meestal ook ondersteund door een heus marketingprogramma. Dit zodanig dat ook de klanten op de hoogte zijn van een milieuvriendelijke keuze.
NIEUWE STANDAARDVOOR DROOGSNELHEDEN
Naast aandacht aan adaptieve producten schenken schadeherstelmerken tegenwoordig ook aandacht aan doorgedreven apparatuuroplossingen. Zo ook bij de uv-droogapparatuur met HID- of ledlampen. Doordat de nieuwe droogapparatuur alleen drogingsenergie in de UVA-golflengte produceert, is het gebruik veel veiliger voor de gebruiker en verkorten de droogtijden aanzienlijk. Omdat deze nieuwe apparatuur ook veel minder energie verbruikt, kan er ook hier kosteneffectiever worden gewerkt. Bovendien beschikken de apparaten over een herlaadbare batterij waardoor deze op het einde van de dag eenvoudig op het net kunnen worden aangesloten. De nieuwe snelle droogtechnologie is het resultaat van een doorbraak in het ontwerp van de optische led-microchiplens en innovatieve plc UVA-golflengtecontrollers. Daarenboven kan de nieuwe droogapparatuur ook op grote oppervlakken worden gebruikt.
TWEESPALT
In het (economisch) streven naar optimale efficiëntie en snelle reparaties zijn een minimale droogtijd, verminderd energiegebruik en een universeel aanbod ondertussen zo goed als de norm geworden. Een trend die de schadeherstelwerkplaats met open armen ontvangt en het licht aan het einde van de tunnel binnen handbereik brengt. De steeds duurder wordende en ruim aanwezige veiligheidsdelen in de wagen brengen echter ook steeds geavanceerdere reparatietechnieken met zich mee waardoor de investeringen voor de herstelbranche ook steeds hoger worden. Herstellers moeten zich daarom ook afvragen of ze alle modellen willen en kunnen blijven herstellen teneinde stand te houden in woelige tijden.
Met dank aan: Axalta, AkzoNobel en PPG Coatings