MOBILITEIT EN TRANSPORT
IN EEN HYPERGEURBANISEERDE WERELD
KEY TAKEAWAYS VAN DE HYPERMOTION-BEURS
De Hypermotion-beurs in Messe Frankfurt, dat is drie dagen lang stilstaan bij mobiliteit en transport in een hypergeürbaniseerde wereld waar digitalisering de standaard is. De beurs ging door van 26 tot en met 28 november, en vormt met zijn mix van klassieke beursstanden, een start-uparea en talrijke inspiratiesessies, de place to be voor wie een blik wil werpen op de toekomst. Wij bezochten de beurs, en delen graag onze key takeaways.
UBER VERANDERT HET GEWEER VAN SCHOUDER
Dat er bij Uber, sinds de wisseling aan de top, een andere wind waait, werd nog maar eens extra in de verf gezet. Op onze vraag waarom Uber deelneemt aan deze beurs antwoordde Dennis Heusser, verantwoordelijk voor public policy Germany, het volgende: “Wij zijn hier vooral aanwezig om het vertrouwen te winnen van de lokale autoriteiten, en om contacten te leggen met zij die actief zijn in de mobiliteitssector."
Dit staat absoluut in schril contrast met de piraatachtige manier waarop Uber in het verleden steden inpalmde. Ze namen als het ware gewoon waar ze dachten recht op te hebben, zonder rekening te houden met enige regelgeving. Vandaag is dat helemaal anders, en dienen Uber-chauffeurs in Duitsland zelfs een soort licentie te behalen waarvoor ze aan een aantal minimale voorwaarden moeten voldoen, zoals het bezitten van een geldig rijbewijs en het kunnen voorleggen van een attest van goed gedrag en zeden. Op deze manier kan men het aantal Uber-chauffeurs binnen de perken houden.
FIETSKOERIERS, DE TOEKOMST VAN URBAN TRANSPORT
Dat vervoersmiddelen met verbrandingsmotoren straks de dichtbevolkte stad niet meer in mogen en kunnen, staat als een paal boven water. Maar aan de andere kant bestelt de steeds groter wordende groep aan gedigitaliseerde urban citizens ook steeds meer online. Hoe gaan al deze pakjes dan in godsnaam tijdig en op een klimaatneutrale manier op hun bestemming geraken? Juist ja, de fietskoerier!
Deze, steeds talrijker wordende, elektrische cargobikes pikken de pakketjes op aan de rand van de stad om ze vervolgens op een efficiënte en haast geruisloze manier tot in het hart van de stad af te leveren. In de nabije toekomst zullen we ze ook in België steeds vaker tegenkomen. Het is dan ook meer dan terecht dat deze urban vehicles een prominente plaats op deze beurs innemen.
SWAPPABLE BATTERIES, HET BESTE VAN TWEE WERELDEN
Niet alleen de elektrische cargobikes worden talrijker in de stad, maar ook het volume aan elektrische micromobiliteit neemt zienderogen toe. Haast geen enkele, zichzelf respecterende stad, ontsnapt nog aan een serieus aanbod van gedeelde e-steps, e-scooters en e-bikes. Maar deze hippe, fel gesmaakte vervoersmiddelen moeten uiteraard ook wel eens geladen worden, en dan zijn het vaak de juicers die tijdens de nachtelijke uurtjes in actie komen. Zij verzamelen, vaak met luidruchtige, vervuilende dieselbestelwagens, deze mobiliteitsoplossingen, om ze thuis te laden en achteraf terug te plaatsen. Van een serieuze domper op de zero-emission feestvreugde gesproken! Maar geen nood, businessmodellen zijn er om aangepast te worden, en technologie helpt een handje.
Hier komt de swappable battery, en bijhorende charge-tower. Op de beurs spraken we zowel met Circ, een aanbieder van gedeelde e-steps die met de introductie van haar nieuwste model overschakelt op swappable batteries, als met Swappee, een start-up die laadkasten (charge-towers) produceert voor diverse accutypes. Op deze manier creëren ze alleen maar voordelen. De e-steps, e-bikes en e-scooters verruimen hun actieradius door de accu te wisselen i.p.v. een grotere te monteren. Dit resulteert in minder kosten, minder gewicht, en minder zeldzame grondstoffen. En voor de juicers blijft er bestaansrecht, want iemand moet natuurlijk de batterijen gaan verwisselen en in de laadkast deponeren. Alleen hebben ze hiervoor geen bestelwagens meer nodig, maar kan dit perfect met, jawel, e-cargobikes!
SIEMENS, KEY PLAYER OP HET VLAK VAN DUURZAME MOBILITEIT
Siemens is niet alleen officiële partner van deze Hypermotion-beurs, maar is bij uitstek het bedrijf met de meest diverse activiteiten in het speelveld van mobiliteit en transport van alle standhouders op deze beurs. Siemens heeft ons echt verbaasd. Tijdens een gesprek met een van hun standhouders komen we te weten dat ze zowel toeleverancier zijn van diverse sensoren en actuatoren voor elektrische en autonome mobiliteits- en transportoplossingen én voor connected car- en connected infrastructuurtoepassingen, alsook volledige mobiliteits- en transportoplossingen leveren.
Zo bouwen ze o.a. treinen met waterstof en batterijen aan boord, dewelke dan kunnen ingezet worden in meer afgelegen gebieden waar er geen elektrische bovenleiding beschikbaar is. De waterstoftanks worden vervolgens bij aankomst in het station weer bijgevuld. Vandaag worden er ook reeds treinen ingezet op trajecten zonder bovenleiding, maar dan beschikken ze over zware dieselmotoren, en is de impact op het klimaat navenant.
AVY, VLIEGENDE NOODHULP
Op het start-upplein ontmoeten we AVY, een Amsterdamse start-up in het domein van EVTOL's. EVTOL staat voor Electric Vertical Take Off and Landing. AVY is simpelweg afkomstig van Aviation, lekker rechttoe rechtaan én simpel. Op hun stand hangt er een schaalmodel van hun toestel, en er vallen ons twee dingen op: deze EVTOL is voorzien van vleugels en dat maakt van hem een 'wing drone', én dit toestel is absoluut niet voor personentransport.
Het eerste kenmerk is duidelijk, en hoeven we dus niet te vragen. EVTOL's met vleugels of zogenaamde wing drones, zijn toestellen voor de lange afstand. Ze combineren de voordelen van een drone met die van een vliegtuig: opstijgen en landen gaat als een drone, maar voortbewegen als een vliegtuig, en dat zorgt voor een betere energie-efficiëntie. Over het tweede kenmerk moeten we bij de standhouders te rade gaan. Waarom geen personen vervoeren? En wat is hun businessmodel? Hun focus, zo wordt duidelijk, ligt op medisch transport, medicijnen of organen, in steden en achtergestelde gebieden. De reden hiervoor ligt voor de hand, in stedelijke gebieden zijn de mobiliteitsproblemen zo groot dat er geen doorkomen meer aan is, waardoor medische hulp vaak te laat komt, en in achtergestelde of onontgonnen gebieden zijn er gewoonweg geen wegen. Op deze manier hebben ze bij AVY meteen een businessmodel met mondiale toepasbaarheid te pakken, en hebben wij weer een mooi voorbeeld van een EVTOL-toepassing op het vlak van transport.
AUTONOMOUS DRIVING TECHNOLOGIE IS NOG GEEN OPLOSSING
Tijdens de diverse inspiratiesessies en keynotes op de beurs is autonomous driving een van de onderwerpen die het meest de revue passeert. Wat ons het meeste bijblijft? Dat een nieuwe technologie niet noodzakelijk een oplossing is, laat staan een businessmodel. Autonomous driving, de technologie dus, kan wel een katalysator zijn voor een oplossing, of een deel van een goed businessplan, maar is dat nooit zelf. Het is een 'enabler', en meer niet. Om tot de geknipte oplossing te komen, en het gouden businessmodel te bedenken, moeten we vooral de mens en de behoefte centraal zetten. Deze stelling kwam meermaals aan bod bij diverse sprekers over verschillende onderwerpen. Of het nu ging over autonomous driving, smart city of urban transport, 'human centric design' is key! En dat vinden we meteen ook een mooie afsluiter van een beursbezoek waar technologie en digitalisering hoogtij vieren: mens boven machine!