"Discussie rond autonomie moet nu gevoerd worden"
In Orlando, Florida (VS) vond eind april 2022 AUVSI Xponential plaats. Met automotive research developer Mark Pecqueur was er wel een heel deskundige 'vinger aan de pols' op de beurs rond autonome technologieën aanwezig. Hij deelt zijn vaststellingen met CarFix: "AUVSI Xponential is voor de autonome technologiesector wat Equip Auto is voor de automotivesector. Het is het beste bewijs dat de autonome technologie al bestaat, en zelfs al voor de 'aftermarket' beschikbaar is. De technologie is rijp, maar de 'geesten' – en zeker ook de wetgeving – zijn dat in België nog verre van ..."

Autonomy meets society
Xponential – een organisatie van de Association for Uncrewed Vehicle Systems International (AUVSI) – biedt met de beurs in het Amerikaanse Orlando directe toegang tot de recentste technologie op het vlak van autonomie. Het event gelooft erin dat de toekomst gebouwd wordt door samenwerking, innovatie en integratie. Daarom wil het de opportuniteit bieden om tussen domeinen de muren te slopen, onder het motto 'Autonomy Meets Society'.
"De demo's van voorheen zijn vandaag gewoon bestelbare producten"
technologie is er
"Normaliter bezoek ik de 'Connected & Autonomous Vehicles'-beurs in Santa Clara, Californië (VS). Dit jaar koos ik voor Xponential, dat voor de autonome technologiesector betekent wat Equip Auto is voor de automotivesector", begint Mark Pecqueur met het beschrijven van zijn ervaringen.
"De demo's van voorheen zijn vandaag producten die men gewoon kan bestellen. Er kan 'aftermarket' al heel veel autonome technologie aangekocht én geïntegreerd worden. Bij de eindproducten die te zien waren, vielen vooral de drones hard op. Zo zijn er al toepassingen die gebruikt worden in de Australische outback om pakketten tot ruim 280 kg te leveren.
Ook in Zwitserland wordt er al gebruikgemaakt van dronetechnologie om bijvoorbeeld bloedstalen snel richting ziekenhuizen en labo's te vervoeren. Op het demoterrein was er ook al een autonome vrachtwagen – level 4 – aan het werk te zien. Alles wijst erop dat de technologie er is, en dat ze werkt!"

Bovenlaag
"Op de conferentie kwamen voornamelijk sprekers van de technologiebedrijven bevestigen dat hun product en evolutie effectief matuur geworden is. Ook bleek dat de integratie al een volgend stadium ingaat. De bovenlaag wordt gevormd, waarbij mobiele applicaties de connectie met autonoom vervoer maken."
Autonomie heeft een impact op de maatschappij

impact op diverse domeinen
Autonome technologie ontmoette op de beurs de maatschappij, maar houdt voor het maatschappelijke leven ook heel wat consequenties in. Dat gaat veel ruimer dan enkel de auto. Autonomie heeft een impact op de maatschappij, van het inzetten van drones bij veiligheidsdiensten over zelfrijdende vrachtwagens tot het heffen van tol op de wegen.
(BEST) PRACTICES
"In mijn gesprekken met lokale (Amerikaanse) bezoekers van de beurs kon ik al opmaken dat drones vandaag al heel actief aan het leven deelnemen. Zo sprak ik met 'sky cops', politieagenten gespecialiseerd in het omgaan met drones die in gevaarlijke situaties een overzicht op de situatie bieden en zelfs in woningen binnendringen om bijvoorbeeld met een verschanste, gewapende persoon te praten en te onderhandelen.
Ook de brandweer zet drones in. Die worden uitgerust met 'blusbommen': die wegen minder dan het equivalent aan brandbestrijding in water en kunnen door de drones gebracht worden tot op de plekken waar ze nodig zijn."

Arbeidsmarkt
"Een groot probleem stelt zich wanneer vrachtwagens autonoom zouden kunnen rijden. Die zouden dat in principe 24/7 kunnen doen, met automatisch docken en zonder ongelukken. Dan kan een transportbedrijf niet anders dan die in te zetten, waardoor er meteen een heel contingent aan vrachtwagenchauffeurs op straat komt te staan.
Dat zorgt toch voor een extra toename van de nu al zo hoge werkloosheid. Bovendien staan de klassieke transportbedrijven voor de uitdaging dat de services die zij vroeger al aanboden nu stilaan overgenomen worden door applicaties."
"Een extra toename van de nu al zo hoge werkloosheid"
"Ook de logistiekbedrijven zullen de impact voelen. Vandaag zijn kleinere, gerobotiseerde transportvoertuigen al aan de slag en met autonoom rijdende vorkheftrucks worden ook heel wat magazijniers en heftruckbedieners overbodig. Om die hoge werkloosheidscijfers op te lossen mogen dan 'radicale' ideeën, zoals het toelaten van een maximale onbelaste winst per werknemer in dienst, geen taboe zijn."
Files
"Met de inzet van autonoom rijdend transport zouden ook meteen de files kunnen worden aangepakt. Als er bijvoorbeeld rijtaks wordt geheven naargelang van de locatie en het tijdstip, zouden transporteurs al snel economisch gedwongen worden om de verstandige keuzes te maken. Op piekmomenten zouden die taksen bijvoorbeeld zodanig hoog kunnen zijn, dat het fileprobleem op die momenten opgelost wordt. Dat zou wegentransport al een stuk efficiënter maken."

belgisch getreuzel
"Wat heel erg opmerkelijk was, is dat men in de Verenigde Staten al volop doordrongen is van het besef dat autonoom rijden er op korte tijd aankomt. Ze werken dan ook al volop aan de ethische-maatschappelijke functies die noodzakelijk zijn.
Zo zijn ze bijvoorbeeld bezig met het bepalen van een kaart waarop de geschikte wegen voor autonoom rijden komen te liggen. Het criterium bij uitstek daarbij zou zijn dat het mag en kan waar er geen direct contact is met fietsers en voetgangers. De aanwezigheid van een berm zou dan met andere woorden al veel wegen geschikt maken."
"Autonome technologie is er en de eerste autonome voertuigen
zullen weldra rondrijden"
"Die discussies worden in Europa hier en daar gevoerd. Duitsland heeft sinds juli 2021 zelfs een wet in voege om autonome voertuigen te kunnen inschrijven. In België blijven we echter heel ver achter op dat vlak. Wanneer Mercedes-Benz mikt op 2025 om een autonome truck op de markt te hebben die 24/7 kan rijden, zonder ongelukken en zonder bestuurder ... dan moet de wetgeving en de infrastructuur toch aangepast worden.
Wanneer politici mij in die discussie lachend vertellen dat ze dat niet meer zullen meemaken, zeg ik geschrokken te zijn dat ze zo snel zullen te komen overlijden. Het is geen ver-van-mijn-bedshow meer. Autonome technologie is er en de eerste autonome voertuigen zullen weldra rondrijden. Aan de politiek om ervoor te zorgen dat de publieke opinie, wetgeving en infrastructuur er ook klaar voor zijn."
MARK PECQUEUR
Expert Mark Pecqueur is sinds 2013 docent en onderzoeker op Campus De Nayer van Thomas More te Sint-Katelijne-Waver. Hij maakt er een erezaak van zijn automotivestudenten klaar te stomen voor de veranderende toekomst binnen autotechnologie. In het bedrijfsleven is Mark als trainer en keynotespreker bij Fabriek Kramiek een veelgevraagde gast, omwille van zijn wetenschappelijke achtergrond én zijn grote kennis over automotive, mobiliteit, energie en waterstoftechnologie.