Keuze voor juiste E-tyre nog niet zo evident
Banden voor elektrische voertuigen
Ook de Belgische automarkt lijkt stilaan te elektrificeren. Bandenfabrikanten spelen hier op in door nieuwe banden op de markt te brengen die specifiek inspelen op de eigenheden van elektrische voertuigen. Stabiliteit, een lagere rolweerstand, een hoog draagvermogen en een geluidsstille werking lijken de sleutelwoorden voor de banden van de toekomst, welke energiebron er ook onder de motorkap schuilt.

Hoewel klassieke banden perfect dienst kunnen doen onder elektrische voertuigen, zijn er toch specifieke eigenheden die vragen om een nieuwe band. Een band is immers goed voor zo’n 20% van de energiebehoefte van een wagen
Waarom andere banden?
Tegen 2030 zou 60 à 70% van de voertuigen die wereldwijd verkocht worden een elektromotor onder de kap hebben. Hoewel klassieke banden perfect dienst kunnen doen onder elektrische voertuigen, zijn er toch specifieke eigenheden die vragen om een nieuwe band. Een band is immers goed voor zo’n 20% van de energiebehoefte van een wagen. Maar waarom is dat nu eigenlijk nodig? Waarin verschillen elektrische voertuigen met betrekking tot de banden?

Onder zware druk
Elektrische wagens plaatsen een hogere druk op banden. Dat komt in de eerste plaats omdat ze gemiddeld 30% zwaarder zijn. De schuldige van dat overgewicht? De tractiebatterij of accu. De extra kilo’s die elektrische voertuigen meeslepen, zorgen ervoor dat de autobanden die eronder zitten sneller zullen slijten.

Elektrische wagens plaatsen een hogere druk op banden. Dat komt in de eerste plaats omdat ze gemiddeld 30% zwaarder zijn. De schuldige van dat overgewicht? De tractiebatterij of accu
Tegelijk zorgt de plaatsing van die accu voor een andere gewichtsverdeling dan degene die wagens met een klassieke verbrandingsmotor kennen. Het meeste gewicht situeert zich nu onder de stoelen. De voor- en achterkant van een elektrische wagen hebben het minder zwaar te verduren. Een tweede extra belasting heeft te maken met het hogere koppel van elektromotoren. Ze kunnen veel sneller accelereren, waardoor de banden die onder de wagen zitten 20 tot 30% sneller slijten dan bij conventionele voertuigen.
Minder weerstand
Een volgend aandachtspunt heeft onrechtstreeks ook te maken met die batterij en vooral de limieten op het vlak van actieradius waar elektrische voertuigen vandaag nog tegenaan lopen. De verschillende autoconstructeurs voeren momenteel een wedren naar wie het verste kan geraken met zijn elektrische voertuigen. Ook banden spelen een rol in dat verhaal, zij het een beperkte. Hoe lager de rolweerstand, hoe meer kilometers er uit de spreekwoordelijke tank zullen komen.
De extra kilo’s die elektrische voertuigen meeslepen, zorgen ervoor dat de autobanden die eronder zitten sneller zullen slijten
Dit mag echter niet ten koste gaan van de stabiliteit en de veiligheid van de band. Het is zaak een goed evenwicht te vinden. Tegelijk zal de weerstand die banden tijdens het rijden ondervinden een impact hebben op het aantal decibel dat ze produceren. Gezien de geluidsarme werking van elektromotoren zijn banden nu verantwoordelijk voor het gros van het geluid dat uit een elektrisch voertuig komt. ‘Stillere’ banden oftewel banden met een lager afrolgeluid staan dan ook hoog op het verlanglijstje van constructeurs.

Hoe lager de rolweerstand, hoe meer kilometers er uit de spreekwoordelijke tank zullen komen. Dit mag echter niet ten koste gaan van de stabiliteit en de veiligheid van de band
Hoe moet een e-tyre er dan uitzien?
Sterkere materialen en aangepast profiel
Voor fabrikanten reden genoeg om weer naar de tekentafel te gaan en banden te ontwikkelen die hier rekening mee kunnen houden, zodat de veiligheid te allen tijde gegarandeerd blijft. Hun gamma helemaal omver gooien, hoefden ze nu ook weer niet te doen. Heel wat banden kunnen immers reeds tegemoet komen aan de specificaties die fabrikanten van elektrische voertuigen stellen. De cijfers die tellen zijn de afmetingen, de lastindex en de snelheidsaanduiding.
Bandenconstructeurs komen vooral met een lager profiel op de proppen om het afrolgeluid te verlagen
Waar er de voorbije jaren dan wel aan geschaafd werd, is een aangepast ontwerp dat in de eerste plaats meer gewicht kan torsen. Dat kan op twee manieren. Door een grotere diameter van band te gaan toepassen of door de dimensie van banden te behouden maar ze een groter draagvermogen mee te geven. Daartoe werd de zijwand van de band verstevigd met harder materiaal om het extra gewicht te kunnen dragen, maar wel op een manier dat de luchtweerstand optimaal blijft. Ook de structuur en loopvlakcompound werden onder de loep genomen om beter tegemoet te komen aan de nieuwe eisen.

De keuze voor de juiste e-tyre onder een welbepaald elektrisch voertuig is vandaag nog niet zo evident. De verschillen tussen de meest populaire elektrische voertuigen zijn nog dermate groot dat het zaak is de juiste e-tyre met het juiste voertuig te matchen
Ander profiel voor minder rolweerstand en afrolgeluid
Om de balans tussen voldoende grip en een lagere rolweerstand op punt te krijgen, wordt gekeken naar het profiel van banden. Fabrikanten moeten details zoals de individuele blokken en groeven analyseren om het perfecte compromis te vinden. We zien dat de profieldiepte van banden daarom terugloopt.

Bandenconstructeurs komen vooral met een lager profiel op de proppen om het afrolgeluid te verlagen ten opzichte van vergelijkbare banden van hetzelfde merk en type
Daarnaast wordt er gewerkt met dunnere lamellen in het loopvlak voor een groter contactvlak met het wegdek dan traditionele groeven. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met de snelle acceleratie van elektromotoren, waar de maximale trekkracht meteen ter beschikking staat. Om die reden wordt ook gekozen voor zachtere banden, die beter tegen de slijtage die dit met zich meebrengt bestand zijn. Speciaal voor elektrische voertuigen ontworpen banden kunnen het bereik van de auto uitbreiden met maar liefst 5 à 10%. Al blijven het rijgedrag van de chauffeur en de gebruikte bandenspanning hier vandaag nog veel bepalender in.

Speciaal voor elektrische voertuigen ontworpen banden kunnen het bereik van de auto uitbreiden met maar liefst 5 à 10%. Al blijven het rijgedrag van de chauffeur en de gebruikte bandenspanning hier vandaag nog veel bepalender in
Het profiel is tegelijk de plaats waar moet worden gezocht naar verbeteringen in de geluidsproductie van banden. Bandenconstructeurs komen vooral met een lager profiel op de proppen om het afrolgeluid te verlagen ten opzichte van vergelijkbare banden van hetzelfde merk en type. Andere fabrikanten voegen een schuimring toe binnenin de band dat als het ware vibratie- en geluiddempend kan werken.
Moeilijk kiezen

De keuze voor de juiste e-tyre onder een welbepaald elektrisch voertuig is vandaag echter nog niet zo evident. Er is nog weinig standaardisering merkbaar in deze markt; de verschillen tussen de meest populaire elektrische voertuigen zijn nog dermate groot dat het zaak is de juiste e-tyre met het juiste voertuig te matchen. En in principe komen ook nog altijd de ‘klassieke banden’ in aanmerking die de juiste snelheids- en laadindex kunnen voorleggen.
Toch kunnen die in bepaalde gevallen resulteren in een teleurstellend resultaat qua weggedrag en algehele rijervaring, net omdat ze niet voldoende rekening houden met de eigenheden van elektrische voertuigen. Bepaalde autoconstructeurs nemen dan ook het voortouw om te adviseren welke banden het beste onder hun specifieke elektrische voertuigen passen.
Waar iedereen het wel over eens is, is de richting waarin banden de komende jaren zullen evolueren. De vier topics waarrond gewerkt wordt, zijn de stabiliteit, de rolweerstand, het draagvermogen en het afrolgeluid. Het is in deze arena dat banden, voor welke motor ze ook werken, het verschil zullen moeten maken.
Met dank aan Hankook, Inter-Sprint Banden, Michelin, Nokian Tyres, Vredestein