En plots staan de chinezen in de living...
Column Mark Pecqueur - automotive docent, onderzoeker en spreker

Het lijkt gisteren, maar het is al van 2019 geleden. Meer bepaald van oktober 2019. Nog voor een vermoedelijke covidcrisis trokken we met de studenten Autotechnologie van Thomas More naar China, met als doel de temperatuur te meten binnen de Chinese automotivewereld.
BYD dat nu ook op het Autosalon te vinden was, was ook toen al een belangrijke te bezoeken speler voor ons. Zelfs al bij het eerste bezoek en na een kort gesprek was de ambitie duidelijk: BYD wou de wereld, en dan al zeker Europa veroveren. Op enkele opmerkingen over de kwaliteit kwam dadelijk het antwoord dat ze wagens bouwen volgens de kwaliteit die de klant verwacht. Voor Europa zouden ze wel beter doen als dat moest.
Eenzelfde beeld bij Nio, met dat verschil dat ze er daar zelf direct over begonnen. Nio zou de wereld van elektrische voertuigen veroveren. Ze stelden zichzelf voor als de grote concurrent van Audi met de e-tron. En ze wilden dit niet alleen op prijs doen. Elektronische snufjes zijn helemaal hun ding om net dat beetje extra te doen wat de klant leuk vindt.
"China is een enorme bedreiging voor de Europese automobielindustrie"
Wat zowat alle Chinese constructeurs gemeen hebben, is hun manier hoe ze de klant centraal stellen. Je koopt geen auto, je koopt een beleving. Om je maar een idee te geven: Nio heeft in Shanghai een belevingscentrum waar de klanten kunnen komen om te werken, af te spreken met vrienden en een koffie te drinken, en ja, als ze willen zelfs hun meest kostbare goed, hun kind, even te "parkeren" als ze naar het shoppingcentrum gaan.
Daarnaast heeft Nio ook een netwerk van batterijwisselstations. Als je eens wat verder wilt rijden met je met een kleine batterij uitgerust wagen, rij je het Nio-batterijwisselstation binnen om na 2 minuten terug buiten te rijden met een volgeladen grote(re) batterij. En als je terugkomt, wissel je de batterij gewoon terug in voor een kleiner model. Zo simpel kan het leven zijn in China.
Wat de Chinese technologie betreft, moeten we niet flauw doen. Zowat iedere elektrische auto ter wereld heeft wel een deel Chinese technologie aan boord. Zijn het niet de batterijcellen, dan zijn het wel de zeldzame materialen nodig voor de bouw van die cellen. China heeft het allemaal. We moeten hen niet meer leren wat de technologie achter de elektrische wagen is.
Waar ik me wel zorgen over maak, is de prijs. Als ik de prijzen zie die nu op het Salon in Brussel worden gevraagd en deze vergelijk met de prijzen in China, stel ik vast dat deze bijna het dubbele zijn van de prijzen in China. Wat betekent dat ze nog een enorme marge hebben naar beneden toe.
Wie nu een Chinese wagen koopt van € 60.000, moet niet verwonderd zijn dat dezelfde wagen binnen afzienbare tijd aan een veel lagere prijs aangeboden zou worden in hun digitale showroom. Met andere woorden, wie nu koopt zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen als men de wagen binnen enkele jaren wil aanbieden op de tweedehandsmarkt.
Voor zij die denken dat het allemaal zijn tijd wel zal duren, denk maar snel iets anders. De Japanners hebben er 20 jaar over gedaan om iets te betekenen op de Europese markt. De Koreanen een jaar of tien en de Chinezen zullen het misschien in tien maanden doen. De snelheid van China kent geen grenzen.
Net zoals ze ziekenhuizen voor covidpatiënten konden bouwen in weken, bouwen ze ook fabrieken om wagens te produceren voor de Europese markt. Of het dan allemaal die kwaliteit is die wij verwachten, is nog een andere zaak. Net nu de wereld bijna verlost is van covid bezwijken miljoenen Chinezen aan een ziekte die Europa al een hele tijd onder controle heeft.
Ik kan dan ook de Stellantis-CEO Carlos Tavares alleen maar bijtreden. China is een enorme bedreiging voor de Europese automobielindustrie. Als wij onze deuren wagenwijd openzetten voor hun producten, wij geen vrije toegang krijgen tot hun markt en op de koop toe nog afhankelijk zijn van de Chinese grondstoffen voor onze elektrische voertuigen, spelen we een gevaarlijk spel.
Ik kijk er dan ook met gemengde gevoelens naar. De Chinezen zouden de elektrische wagen wel eens heel snel betaalbaar kunnen maken en dat voor ieders budget in Europa. Van de kleinste Wuling Hongguang Mini EV tot de Hongqio E-HS9, China heeft het allemaal in de aanbieding. Benieuwd wat Europa daarop als antwoord kan bieden ...