Batterijen van EV's duurzamer dan consumenten soms vrezen
De batterijen van elektrische auto's zijn duurzamer dan consumenten soms vrezen. Dit is de conclusie die DEKRA-experts hebben getrokken uit meer dan 25.000 state-of-healthtests die tot nu toe zijn uitgevoerd met behulp van de gepatenteerde DEKRA-batterijtestprocedure. Zelfs bij hogere kilometerstanden verkeren de meeste tractiebatterijen nog steeds in goede staat. Een voorbeeld hiervan zijn de Jaguar elektrische taxi's die in 2018 in München, Duitsland, in gebruik werden genomen.
Dit jaar werden er door DEKRA zes Jaguar I-PACE getest. Met kilometerstanden tussen de 180.000 en 260.000 kilometer, was de gezondheidstoestand van de tractiebatterijen tussen de 95 en 97 procent. "We hebben de voertuigen gemiddeld ongeveer anderhalve keer per dag opgeladen, en niet bijzonder voorzichtig, maar altijd tot volle capaciteit, om de bestuurders gerust te stellen over de actieradius. Onze ervaringen met de elektrische voertuigen zijn uiterst positief", legt Gregor Beiner, algemeen directeur van de in München gevestigde taxi-aanbieder mtz uit.
"De batterijen hebben een zeer, zeer lange levensduur, en vooral met de veiligheidsbuffers die de fabrikanten inbouwen, behouden ze hun capaciteit gedurende zeer lange tijd. Daarom zijn we op deze weg verder gegaan. Vandaag hebben we ongeveer 70 voertuigen in onze vloot, waarvan ongeveer een derde elektrische voertuigen van verschillende merken zijn. We willen tegen 2029 onze hele vloot elektrificeren."
Op de tweedehands-automarkt zijn veel potentiële kopers nog steeds zeer terughoudend als het gaat om elektrische voertuigen. "Veel mensen trekken hun ervaringen met smartphonebatterijen, bijvoorbeeld, over naar het onderwerp elektrische mobiliteit. Ze hebben een merkbare afname van de batterijcapaciteit ervaren na slechts enkele jaren met mobiele apparaten en vrezen hetzelfde effect met elektrische voertuigen," zegt Christoph Nolte, executive vice president van DEKRA en hoofd van de Service Divisie Voertuigen. "Onze ervaring met de batterijtest toont aanzienlijk langere gebruiksperioden aan. Over het algemeen zijn de tractiebatterijen zeer goed. Zelfs bij hogere kilometerstanden vinden we in de meeste gevallen nog steeds een toestand van gezondheid van meer dan 90 procent."
Niettemin zijn er ook uitzonderingen. Afhankelijk van rijstijl, klimaat en laadgedrag kan een tractiebatterij in een elektrisch voertuig op verschillende snelheden verouderen. Als duurste component van het hele voertuig heeft het een beslissende invloed op de waarde van een gebruikte elektrische auto. Daarom is betrouwbare informatie over de conditie van de batterij een cruciale factor voor een goed functionerende tweedehandsautomarkt.
Gepatenteerde DEKRA-testprocedure levert snel nauwkeurige resultaten
De gepatenteerde DEKRA batterijtest, die in veel landen wordt aangeboden, is momenteel beschikbaar voor ongeveer 130 verschillende voertuigmodellen. Binnen 15 minuten geeft de procedure nauwkeurig de gezondheidstoestand van de batterij aan met een statische test en een korte acceleratierit van ongeveer 50 tot 100 meter. Dit is gebaseerd op de zogenaamde parameterisatie van individuele voertuigmodellen, waarbij de batterij wordt geladen en geëvalueerd in nieuwe staat tijdens uitgebreide testritten onder verschillende omstandigheden.
"Dit creëert een soort coördinatenstelsel dat ons systeem gebruikt om de werkelijke metingen tijdens de test te analyseren en te evalueren," legt Christoph Nolte uit. "Het resultaat is een uitspraak over de conditie van de batterij die geen enkele andere methode op de markt biedt met dezelfde snelheid en nauwkeurigheid."
Experts van DEKRA werken momenteel aan een verdere ontwikkeling van de testprocedure die geen rijden vereist. Het idee is om de gezondheidstoestand te meten terwijl de batterij wordt onderworpen aan een kort laadproces in plaats van acceleratie. "We willen dit volgende generatie testprocedure geleidelijk op de markt brengen voor verschillende voertuigmodellen in de loop van het komende jaar. Dan zal het hele proces zelfs nog gemakkelijker zijn dan het vandaag al is", zegt DEKRA-expert Nolte.