Nieuw in Autoland (eind november 2024)
Range Rover heeft zowel de Velar als de Evoque esthetisch en technologisch verfijnd en blijft daarbij het pad van de deels elektrische diesel- en benzineondersteuning bewandelen. In de zopas geïntroduceerde Ioniq 9 is er van benzine of diesel helemaal geen sprake. Wel van een elektrische energieopslag van 110 kW, supersnelle multilaadmogelijkheid van 400 V/800 V en alsmaar toenemend elektrisch rijbereik. Over rijbereik gesproken: DS Automobiles heeft, vooruitlopend op de officiële onthulling van wat waarschijnlijk de DS8 zal worden, van een toonaangevend rijbereik gesproken: 750 km! Bij Jeep® is de nieuwe Avenger te koop, nu ook leverbaar als 4xe-model. Bij Porsche ten slotte, begroeten we de nieuwe Taycan GTS, de sportiefste onder de hedendaagse elektro-‘Turbo’s’ en verkrijgbaar als sportberline of als Sport Turismo. Bovendien is het instapmodel van de Taycan GTS-sportberline nu ook leverbaar met vierwielaandrijving.
New Jeep® Avenger: nu ook in 4xe-uitvoering
Jeep® opende de bestellingen voor de nieuwe Avenger, het eerste full electric Jeep®-model. De Avenger-reeks, modeljaar 2025, wordt uitgespeeld in het B-SUV-segment en aangeboden als benzine, e-Hybrid of Full Electric. Dat aanbod wordt nu uitgebreid met een 4xe-uitvoering die de offroadcapaciteiten van Jeep® combineert met lichtgewichtvierwielaandrijving.
De Jeep Avenger krijgt nu ook ChatGPT geïntegreerd, een virtuele copiloot. Met de nadruk op entertainment fungeert die virtuele copiloot, naast de rol van spraakassistent, vooral als een met generatieve AI aangestuurde ‘reisgezel’. Met dynamische routeaanpassing, brengt ChatGPT snel routes in kaart en kan de routebegeleiding ook specifiek worden ingesteld op Avenger-offroadperspectieven.

Porsche vervolledigt tweede Taycan-generatie
De Porsche Taycan-familie was nooit zo groot: drie koetswerkversies, vierwiel- en achterwielaandrijving en een resem vermogensniveaus van E(lectro)-Performance-motoren (van 300 tot 760 kW) resulteren in een Taycan-gamma van zestien versies. Begin 2024 heeft Porsche de Taycan nog gemoderniseerd en nu maken drie nieuwe modellen die zestien versies tellende familie compleet. Vooreerst is er de nieuwe Taycan GTS met een piekvermogen tot 515 kW en meteen de sportiefste onder de (elektrische) Turbo-varianten. De GTS is verkrijgbaar als sportberline en als Sport Turismo. Verder is het instapmodel van de GTS-sportberline voor het eerst leverbaar met vierwielaandrijving.
Bij gebruik van de launch control beschikt de Taycan GTS tot 515 kW aan overboostvermogen, 75 kW meer dan zijn voorganger. De Taycan GTS-sportberline en GTS Sport Turismo accelereren in 3,3 seconden van 0 naar 100 km/u of 0,4 seconden sneller dan hun voorgangers. Het elektrische rijbereik groeide bovendien met 120 km tot 628 km volgens WLTP-cyclus. Het GTS-specifieke onderstel kan optioneel met achterasbesturing worden uitgerust. Adaptieve luchtvering met Porsche Active Suspension Management (PASM) wordt standaard gecombineerd met Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Optioneel wordt de Porsche Active Ride-ophanging met GTS-specifieke afstelling voorgesteld.
Het Taycan-instapmodel kan voortaan ook worden gecombineerd met vierwielaandrijving. Liefhebbers van vierwieltractie kwamen binnen het Taycan-gamma eerder al aan hun trekken in de Cross Turismo. Voortaan biedt Porsche dergelijke variant ook aan als sportberline. Afhankelijk van de standaard Performance-batterij of de (optionele) Performance Plus-batterij, beschikt deze vierwielaangedreven Taycan-sportberline (bij gebruik van launch control) over een overboostvermogen tot 300 kW of 320 kW. Met de eerste batterij bedraagt het rijbereik 559 km. Met de Performance Plus-batterij kan deze Taycan 4 tot 643 km (WLTP) ver. De Taycan 4 heeft een e‑motor op de voor- en achteras en snelt in 4,6 seconden van 0 naar 100 km/u.

DS Automobiles: wachten op introductie van de DS8
Vooruitlopend op de officiële onthulling van wat waarschijnlijk de DS8 zal worden, spreekt men bij DS Automobiles voor deze nieuwkomer van een toonaangevende elektrische actieradius tot 750 km. De volgende fase in het ontwikkelingsproces van dit model is inmiddels al ingezet met verdere alteratie van een aantal, in alledaagse verkeersomstandigheden gereden preproductiemodellen. Die prototypes zijn voorzien van een unieke camouflage, geïnspireerd op de kleurstelling van de DS E‑Tense FE25 die aantreedt in het FIA Formula E World Championship.
De DS8 wordt een compleet nieuw model van DS Automobiles. Zoals de foto toont, betreft het een SUV-coupé met lange wielbasis, een ver naar achter geplaatste voorruit en een laag uitvallende motorkap. Efficiënt gestroomlijnd uiteraard. Met positieve invloed op het vooropgestelde en toonaangevende, elektrische rijbereik. Mede als gevolg van de actieve luchtinlaten onderaan de voorbumper, boekt DS Automobiles met de toekomstige DS8 een aerodynamische Cx-waarde van 0,24.

Ioniq 9: 110 kWh energieopslag
Van alle Hyundai-modellen wordt deze Ioniq 9 het model met de langste wielbasis (liefst 3.130 mm). De zopas voorgestelde Ioniq 9 zal (zoals we dat met zijn neef Kia EV9 al mochten ervaren) indruk kunnen maken met een uitermate ruime cabine en royale proporties. De vlakke vloer van de zopas voorgestelde Ioniq 9 maakt het mogelijk om zes of zeven inzittenden te vervoeren. Met de neergelegde stoelen op de derde rij, bedraagt het volume van de kofferruimte 1.323 liter.
Daarnaast beschikt de achterwielaangedreven Ioniq 9 over een frunk van 88 liter. Voor de vierwielaangedreven versies bedraagt dat frunkvolume 52 liter. Met het oog op energiedoelmatigheid en geoptimaliseerd rijbereik, kreeg de Ioniq 9 een gestroomlijnd aerodynamisch profiel dat – in geval van digitale zijspiegels – heeft geresulteerd in een gunstige luchtweerstandscoëfficiënt van 0,259 Cd. Om dat te realiseren werd voor het eerst een actief, dual-motion-luchtkleppensysteem (AAF) toegepast. Andere aerodynamicabevorderende toepassingen zijn een 3D-vormige afdekking van de onderkant van het voertuig, aerodynamische wielen en ‘verdwenen’ antennes.
De Ioniq 9 wordt immers het eerste Hyundai-model zonder dakantenne. De antennefuncties worden op de Ioniq 9 verdeeld tussen de voorruitkap (gps en satellietradio), het instrumentenpaneel (voor Connected Car Services) en de achterruit (voor FM/AM en Digital Audio Broadcasting). De Ioniq 9 is ook het eerste Hyundai-model dat uit oogpunt van gewichtsbesparing alu-spatborden en alu-achterpanelen gemonteerd krijgt.
De Ioniq 9 rijdt – zoals de Kia EV9 trouwens – op een E-GMP-platform van Hyundai Motor. De in de vloer gemonteerde NCM-lithiumionbatterij heeft een opslagcapaciteit van 110,3 kWh. Verwacht wordt dat de Ioniq 9 daarmee een WLTP-rijbereik van 620 km kan scoren. Dit met een geschat, gecombineerd energieverbruik van 194 Wh/km (19,4 kW/100 km) voor het achterwielaangedreven, Long-Range RWD-model. Ook deze Ioniq 9 zal dankzij een DC-boorlader van 350 kW en de multilaadmogelijkheid van 400 V/800 V supersnel de energieopslag kunnen bijvullen.
Het Long-Range RWD-model krijgt een 160kW-e-motor op de achteras. Op de Long-Range AWD-versie wordt die e-motor achteraan bijgestaan door een 70 kW sterke e-motor op de vooras. Er komt ook een Performance AWD-model dat zowel voor als achter een 160 kW straffe e-motor gemonteerd krijgt. Het Performance AWD-model snelt van 0 naar 100 km/u in 5,2 seconden. Het Long-Range AWD-model in 6,7 seconden en de achterwielaangedreven Long-Range RWD-versie in 9,4 seconden.

New Range Rover Evoque: deels elektrische, stekker- of MHEV-drijfwerken
Ook de nieuwe Evoque blijft aangeboden met de keuze uit een reeks prestatierijke en deels elektrisch ondersteunde drijfwerken. Naast een gamma van diesel- en benzinehybrideaandrijflijnen – stuk voor stuk uitgerust met de recentste MHEV-technieken (Mild Hybrid Electric Vehicle) – is er de electric hybrid, lees een stekkerhybride. Dankzij een geüpdatete energieopslag van 14,9 kWh wordt voor die versie een elektrisch rijbereik van 47 km voorspeld.
Dit electric hybrid-drijfwerk combineert een driecilinderbenzinemotor met een e‑motor van 80 kW. DC-snelladen (maximaal 35 kW) wordt standaard voorzien op de Evoque Electric Hybrid en dankzij de standaard geleverde AC-boordlader van 7 kW kan de energieopslag in goed twee uur van 0 tot 100% herladen worden.
Deze PHEV-versie wordt aangevuld met MHEV-mild hybrid ondersteunde benzine- en dieselmotoren. Die maken gebruik van een riemgedreven startmotor-generator (BiSG) waarmee remenergie gerecupereerd wordt. Als energieopslag wordt daarbij beroep gedaan op een 48V-lithiumionaccu. Ook zal de nieuwe Evoque niet ontbreken aan geavanceerde chassistechnologieën. Zo onder meer met Adaptive Dynamics waarmee de stijfheid van de wielophanging onder uiteenlopende rijomstandigheden wordt verbeterd en waarmee zelfs wordt voorzien in een specifieke afstelling voor offroadrijden.
De gekende Range Rover-terreincapaciteiten worden onder andere gegarandeerd met een intelligente, inschakelbare vierwielaandrijving (AWD). Verder is er het Terrain Response 2®-systeem, te bedienen via Pivi Pro en met rijprogramma’s Eco, Comfort, Gras/Grind/Sneeuw, Modder/Sporen, Zand, Dynamisch en Automatisch. Voor elk programma wordt de afstelling van de motor, transmissie, vierwielaandrijving, ophanging en stabiliteitsregeling specifiek ingesteld.

Verfijnde Range Rover Velar: IDD- en TVBB-vierwielaandrijving met IDD
Range Rover heeft ook de Velar verfijnd en zo met (nog) extra innovatieve technologie bedacht. Het gamma drijfwerken laat de keuze uit vier motorvarianten die standaard gekoppeld worden aan een achttraps automatische transmissie en telkens samengaan met vierwielaandrijving.
De Velar P400e electric hybrid (PHEV) combineert een 2.0-literbenzinemotor met een 105 kW/143 pk e‑motor en daarmee in een systeemvermogen van 297 kW/404 pk en een maximumkoppel van 640 Nm. Deze stekkerhybride snelt van 0 naar 100 km/u in 5,4 seconden. De elektrische rijafstand kan 63 km bedragen. Deze PHEV is geschikt voor DC-snelladen (maximaal 35 kW).
De verfijnde Range Rover Velar is ook leverbaar met mild hybrid (MHEV) ondersteunde technologie. Zo is hij onder andere leverbaar in de P400, aangedreven door een 3.0 liter zescilinder-in-lijnbenzinemotor van 294 kW/400 pk en 550 Nm. Voldoende werkijver om van 0 naar 100 km/u te snellen in 5,5 seconden.
De D300 MHEV combineert dan weer zijn 3.0 liter zescilinder-in-lijndieselmotor met MHEV-hybridetechniek. Dit drijfwerk ontwikkelt 221 kW/300 pk aan maximumvermogen en 650 Nm koppel. Wat resulteert in een diesel die van 0 naar 100 km/u snelt in 6,5 seconden. Noteer ook dat bij deze licht elektrisch ondersteunde diesel de brandstof wordt geïnjecteerd onder een druk van 2.500 bar en dat er, in amper 120 microseconden, vijf injecties per cyclus plaatsvinden.
Tot slot wordt er in de Velar D200 een 2.0 liter viercilinderdieselmotor met MHEV-ondersteuning aangeboden. Dit drijfwerk ontwikkelt 150 kW/204 pk aan maximumvermogen en 430 Nm aan werklust.

De Range Rover Velar wordt aangeboden met vierwielaandrijving met Intelligent Driveline Dynamics (IDD) en Torque Vectoring by Braking (TVBB). Dit moet bijdragen tot bevorderde wendbaarheid onder meer omdat in de bochten de binnenste wielen worden afgeremd. Verder wordt het aandrijfkoppel snel verdeeld tussen voor- en achteras. Voor offroadrijden beschikt de Velar over Terrain Response 2®, met specifieke voertuiginstellingen voor uiteenlopende ondergrond en rijomstandigheden.