Luxueuze full electric pick-up met een sleepvermogen van 3,5 ton
Nieuw: Maxus eTerron 9
De Maxus eTerron 9 wordt de eerste, op de vier wielen aangedreven, elektrische pick-up in Europa. Uitgerust met twee e‑motoren en dankzij een elektrisch powerarsenaal van 436 pk is hij krachtiger dan een Ford Ranger Raptor. Net als die Ford verdraagt de eTerron 9 aan zijn trekhaak een geremde sleeplast van 3,5 ton, maar het maximale laadvermogen van de Maxus is met 620 kg ongeveer de helft van wat enkele Ranger Raptor-varianten in de laadbak mogen vervoeren.

In tegenstelling tot de eDeliver 3, 5, 7 of 9 is de Maxus eTerron 9 dus geen elektrisch aangedreven bestelwagen, maar een elektrische pick-up. Toch betekent deze eTerron 9-introductie voor Maxus niet het elektrische pick-updebuut in onze contreien. Goed een jaar geleden maakten we al kennis met de T90 EV. Ook een elektrisch gepowerde pick-up, met één e‑motor die de achterwielen aandrijft.
Te onthouden van de Maxus T90 EV: de eerste (lokaal) CO2-vrije pick-up van het Chinese merk met een 201 pk sterke e‑motor op de achteras, 1.000 kg aan laadvermogen, een energieopslag van 88,5 kWh en een toegezegd rijbereik van ongeveer 330 km.
Vooral te onthouden van de thans gepresenteerde Maxus eTerron 9: een met twee e‑motoren gegenereerd systeemvermogen van 443 pk, vierwieltractie, 620 kg laadvermogen, een met meer capaciteit gezegende energieopslag van 102 kWh en een voorgerekend rijbereik van 430 km.
Multi-link en luchtvering
De eTerron 9 rijdt met een semi-monocoquekoetswerk, dat – zo horen we bij Maxus – de pluspunten (met nadruk op stijfheid en rijstabiliteit) van een zelfdragende koets (unibody of monocoque), combineert met die van een ladderframeconstructie. De multilink-achterwielophanging met luchtvering is dan weer een opstelling die eerder thuishoort onder een luxueuze personenwagen dan wel onder een pick-up.
Voordeel is wel dat met deze luchtvering ook de voertuighoogte (instap cabine, laadhoogte laadbak) kan worden aangepast. In Easy Load-modus kan de laadruimte met 60 millimeter worden verlaagd. Verder kan de hoogte-instelling van deze luchtvering tijdens het rijden worden aangepast. Dit met een positief effect op de luchtweerstand en het rijbereik.

Functioneel ontwerp van de laadbak
De eTerron 9 mag dan wel 3,5 ton geremde sleeplast aan de trekhaak hebben – zonder meer een topwaarde voor een full electric-voertuig van dit gehalte – maar voor een 5,5 meter lange pick-up kan een maximaal laadvermogen van 620 kg wat minimaal lijken. Qua koetswerklengte is de eTerron 9 toch zowat 10 cm langer dan een Ford Ranger.
Om langere voorwerpen te transporteren voorzag Maxus wel de mogelijkheid om met een druk op de knop het achterschot van de laadbak te laten zakken. Daardoor neemt de maximale laadlengte toe tot 2,4 meter. Niet slecht dus in vergelijking met de 1,5 meter aan maximale laadlengte voor de laadbak van een Ranger met dubbele passagierscabine.
Belangrijk is wel dat – naar voorbeeld van zijn elektrische Amerikaanse tegenhangers ofwel de Ford F-150 Lightning en de Rivian R1T – ook deze eTerron 9 onder zijn ‘motorkap’ een 'frunk' offreert met een weerbestendige opbergruimte van 236 liter.
Met luchtvering en multilinkwielgeleiding achteraan, vormt deze eTerron 9 in het wereldje van de pick-ups eerder een uitzondering. Ook op het gebied van uitrusting en functies sluit deze Maxus geen compromissen. Met lederen interieurs in de cabine. Met elektrisch achtvoudig verstelbare bestuurdersstoel; ventilatie en massagefunctie inbegrepen. Bovendien kunnen de rugleuningen van de voorstoelen neergeklapt worden om een bijna vlakke slaapruimte van 170 cm te creëren.

All-Terrain System
De eTerron 9 krijgt dus een e‑motor op de vooras en één op de achteras. Het betreft in beide gevallen een synchrone motor met permanente magneten. Vooraan zit een elektromagnetische motor van 125 kW/170 pk, achteraan een exemplaar van 200 kW/272 pk. Dit resulteert in een systeemvermogen van 325 kW/442 pk terwijl de karakteristieke vierwielaandrijving de tractie optimaliseert en offroadprestaties garandeert die in lijn liggen met wat van een pick-up van dit gehalte mag worden verwacht.
Het All-Terrain System (ATS) voorziet in de keuze uit zes vooraf ingestelde rijmodi, variërend van ‘Normaal’ tot ‘Modder’ en ‘Zand’. Men kan ook een individueel gedefinieerde modus configureren om zowel besturing als motorvermogen, respons van de stabiliteitscontrole, energierecuperatie en de hoogte van de luchtvering aan te passen aan persoonlijke wensen.
Energieopslag met 9-kanaalsventilatie
De 102 kWh straffe tractiebatterij kan aan (DC-)snellaadstations en bij een maximaal laadvermogen van 115 kW in 40 minuten van 20% tot 80% herladen worden. Het betreft een lithiumijzerfosfaatbatterij (LPF), ontworpen in een beschermend frame met telkens negen cellen en dit volgens een Tetris-constructiemethodiek en waarbij de mechanische krachten horizontaal en verticaal gelijkmatig verdeeld worden. Die methodiek heeft geleid tot ruimtebesparing, opgevoerde energiedichtheid en verhoogde capaciteit.

Deze energieopslag doet een beroep op een 9-kanaalsventilatiesysteem om een optimale batterijtemperatuur en maximale prestaties onder uiteenlopende omstandigheden te garanderen. Samen met het energierecuperatiesysteem kan het hier toegepaste thermomanagement ook in winterse omstandigheden het rijbereik nog beter ten goede komen dan met conventioneel gekoelde batterijen. Het te verwachten rijbereik (WLTP gecombineerd) van de eTerron 9 bedraagt 430 km.
Standaard wordt de eTerron 9 uitgerust met een 'Vehicle to Load'-functie (V2L) die ervoor zorgt dat deze pick-up ook kan functioneren als een rijdende 'powerbank' waarmee externe apparaten van energie kunnen worden voorzien. Naast 2,2kW-aansluitingen in de frunk en op de laadbak is er ook een externe 6,6kW-aansluiting.
Maxus T60 Max: een eTerron met dieselmotor
Ze lijken sterk op elkaar, maar zijn totaal verschillend. Energetisch beschouwd staat de Maxus T60 Max lijnrecht tegenover de eTerron 9. Immers, geen elektromotoren, wel met een dieselmotor in het vooronder. Lonkt de eTerron 9 eerder naar de pick-upliefhebber met vrijetijdsdoeleinden, dan wil het Chinese merk Maxus met de veelzijdige T60 meer die professionele klant bereiken die zijn pick-up naast vrijetijdsvoertuig vooral als werkpaard gebruikt. De Maxus T60 beschikt trouwens over een iets grotere laadbak (1.485 x 1.510 x 530 mm), meer laadvermogen en een werkgrage zelfontbrander. Een met turbo aangejaagde, commonrailgevoede, 2.0-literdieselmotor van 158 kW/215 pk en 500 Nm aan maximale werkijver.