ANDERE HEFOPLOSSINGEN EN -TECHNIEKEN
Door de speciale aard van luchtdoorlatende platen en zware platen, zijn er speciale oplossingen nodig om die te kunnen tillen met vacuümhefapparatuur. Verder bestaan er nog enkele specifieke heftechnieken, waaronder mobiele transportsystemen met vacuümopspantechniek en eenvoudige transportsystemen zonder opspantechniek.

WAT MET LUCHTDOORLATENDE PLATEN?
Meubelplaten met een toplaag uit melamine of laminaat zijn 100% luchtdicht en kunnen dus met sprekend gemak op de cups vastgezogen worden. Maar wat met vezelplaten of bepaalde types OSB of mdf? Het spreekt voor zich dat hoe meer luchtdoorlatend een plaat is, hoe groter het luchtdebiet moet zijn om een bepaald vacuüm te kunnen creëren. Het systeem met de blower (ventilator) is hiertoe beter geschikt, omdat het doorgaans over een groter vermogen beschikt en een groter luchtdebiet kan verplaatsen.

WAT MET ZWARE PLATEN?
De diameter van de vacuumslang bepaalt het gewicht die het kan opnemen. Een belangrijk aspect om hierbij te vermelden is de factor energieverbruik. Het is namelijk zo dat installaties op perslucht prijsgunstiger zijn in aankoop, maar dat het energieverbruik vele malen groter is. Wanneer lasten inderdaad zeer zwaar worden, komen nog andere factoren aan bod. Uiteindelijk moeten we met de standaardsystemen nog altijd kracht uitoefenen om een kraan waaraan de last hangt in beweging te krijgen.
Het spreekt voor zich dat de zwaarste lasten moeilijker te tillen zijn via een hefslang, aangezien een groot stuk van de onderdruk ook nog eens ingezet moet worden voor het heffen en opnieuw laten zakken van de last. Uiteraard is het mogelijk om een blower te nemen met een zeer groot vermogen, maar de vraag is of dit wel efficiënt is, zeker indien u slechts sporadisch een zware last moet tillen.
Via een persluchtsysteem (venturi) of een vacuümpomp kan men dan weer een sterkere onderdruk creëren, waardoor zwaardere lasten vlugger haalbaar worden. Wel moet men goed nadenken over het aantal en de grootte van de vacuümcups. Deze moeten correct afgestemd zijn op de omvang en het gewicht van de plaat.
Installaties op perslucht zijn prijsgunstiger in aankoop
maar het energieverbruik is vele malen groter

vaste tRANSPORTSYSTEMEN
Wanneer we spreken over het tillen en manipuleren van grote bouw- of meubelplaten, dan denken we in de eerste plaats aan een vaste, stationaire inrichting binnen het atelier. Dit kan een hefslang zijn, bevestigd op een stalen zwenkarm, een hefschaar, gemonteerd op een rolbrug boven een automatisch magazijn, een robotarm, opgesteld vlak naast of op een bepaalde machine ... Een ander populair voorbeeld is de automatische schaarheftafel die aan de kantenlijmer automatisch met een plaatdikte naar omhoog kan bewegen. Omgekeerd is er natuurlijk ook de mogelijkheid om bij het afstapelen met een plaatdikte naar beneden te bewegen.
Wat velen een beetje denigrerend aanduiden als ‘tafels en karren’, is eigenlijk een wereld op zich met heel wat mogelijkheden en opties
MOBIELE TRANSPORTSYSTEMEN
Er bestaan echter ook mobiele transportsystemen waarmee men een plaat vacuüm kan opspannen en waarmee men vrij door het atelier kan rondrijden. Die oplossingen werken ofwel via een stroomkabel of via een batterij. Bij die laatste kunnen de batterijen nog werken als contragewicht. Nadeel is dan wel dat ze niet interessant zijn voor poreuze platen; het energieverbruik tijdens het manipuleren is erg hoog en de batterijen lopen snel leeg.
tafels en karren
We wijzen ook nog even op het bestaan van budgetvriendelijke, eenvoudige transportsystemen zonder opspantechniek. Wat velen een beetje denigrerend aanduiden als ‘tafels en karren’, is eigenlijk een wereld op zich met heel wat mogelijkheden en opties. Zo bestaan er systemen met een heftafel die kan kantelen en die uitgerust is met geleiders (wielen) om een vlotte belading mogelijk te maken. De tafel is bovendien in de hoogte verstelbaar. Hierdoor is één werknemer in staat om zonder enige hulp een grote plaat uit een rek te halen, ermee naar de zaag te rijden en deze op de machinetafel te positioneren.
Een ander voorbeeld bij mobiele transportsystemen zijn de handige sorteerkarren voor plaatmateriaal. Deze worden ingezet tussen de opdeelzaag, kantenaanlijmer, CNC-machine, montagetafel ...
We bemerken ten slotte wel nog graag dat een verticaal transport voor de medewerker ergonomischer is dan wanneer de panelen op palletten neergelegd worden en van die lage hoogte terug opgenomen dienen te worden.
Plaatsing op werf
Een dergelijk mobiel transportsysteem kan ook van goudwaarde zijn op de werf, bijvoorbeeld voor het plaatsen van zware binnendeuren. Dankzij een ingenieus lift-, zwenk-, schuif- en kantelsysteem kan het deurpaneel immers in om het even welke positie gebracht worden en daar ook vastgezet worden via een snelborginrichting. Zo kan een plaatser in zijn eentje een binnendeur plaatsen. Hij hoeft daarenboven niets te tillen, zodat hij zich volledig kan concentreren op een correcte montage. Het transportsysteem is tot slot voor een stuk demontabel, zodat het ook in moeilijk bereikbare ruimtes, bijvoorbeeld op een verdieping, inzetbaar wordt.
Met dank aan Fleetwood, Haco Trading, Rogiers, Schmalz, Tiltech en VIAVAC