Carrosserie-inrichtingPremium

"Er zullen altijd goeie carrossiers nodig blijven"

Ten Huize Van Carrosserie Vanden Bussche in Veurne

Christine Bosch Bart Vanden Bussche Carrosserie Vanden Bussche
Christine Bosch en Bart Vanden Bussche delen al dertig jaar de werkvloer van hun eigen bedrijf

Erin slagen om een wagen na een ongeval opnieuw in de originele staat te krijgen, en zo een zekere werktrots ervaren: dat is volgens Bart Vanden Bussche het allermooiste aan de job van schadehersteller. Samen met zijn vrouw Christine Bosch runt hij al ruim dertig jaar Carrosserie Vanden Bussche in Veurne. Uiteraard zetten ze daar in op een kwalitatieve dienstverlening voor hun klanten, maar ook hun trouwe medewerkers dragen ze hoog in het vaandel. Eerder dan nieuwe werkkrachten te zoeken, willen ze hier dan ook vooral de bestaande equipe behouden: 'never change a winning team'.

Ondernemers-DNA

Carrosserie Vanden Bussche Veurne spuitcabine
Het gebruik van luchtdrogende verf is efficiënt en energiezuinig

Bart Vanden Bussche en zijn vrouw Christine Bosch groeiden allebei op met zelfstandige ouders. "Mijn vader was kleermaker en mijn moeder had een kledingwinkel. Zij wou dat ik kok werd, maar zelf wou ik toch liever mijn handen vuil maken", lacht de West-Vlaamse ondernemer. "Daarom koos ik in het middelbaar voor de opleiding automechanica en daarna volgde ik nog een extra jaar carrosserie."

Als jobstudent werkte Bart al in een autogarage in de buurt, waar hij vervolgens in loondienst aan de slag mocht. "Al gauw voelde ik echter de drang om samen met Christine mijn eigen carrosseriebedrijf uit de grond te stampen. Werken aan de buitenkant van een wagen levert zichtbaar resultaat op en geeft mij daarom meer voldoening dan aan een motor te sleutelen", verklaart hij die keuze. 

Gestage groei

De effectieve oprichting van Carrosserie Vanden Bussche volgde in 1993, nadat Bart en Christine als prille twintigers een lap grond hadden gekocht langs een drukke invalsweg in een Veurnse industriezone.

Schadeherstelbedrijf Vanden Bussche carrosserie
Vandaag telt het bedrijf onder meer zes voorbereidingszones en twee spuitcabines

"Ik startte met één spuitcabine en twee voorbereidingszones, en allemaal nieuwe apparatuur. Christine stond toen nog alleen in voor alle administratie. In de loop der jaren breidden we ons pand al drie keer uit, tot het bedrijf nu een totale oppervlakte heeft van 4.500 m². Zo beschikken we nu onder meer over twee spuitcabines en zes voorbereidingszones voor zowel personen- als bestelwagens of mobilhomes, en over een apart atelier voor het plaat- en richtwerk", leidt Bart ons rond. 

Vandaag heeft hij vier voltijdse medewerkers aan zijn zijde in de werkplaats. Zijn vrouw wordt in het bureel bijgestaan door een parttime bediende, die nauwgezet de voortgang van de schadedossiers opvolgt.

Glazen gevel

"Het onthaal, opgedeeld over twee verdiepingen, is de eerste indruk voor onze klanten en is daarom het paradepaardje van onze onderneming", zegt Christine.

"We kozen bij de laatste verbouwingswerken heel bewust voor een moderne, stijlvolle voorgevel met grote glaspartijen en ook in het bureel zijn er grote ramen. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen in de werkplaats en heb je als klant ook zicht op dit atelier vanuit de ontvangstruimte. Dit straalt professionaliteit uit en schept vertrouwen: wij hebben niks te verbergen", stelt zij.

Carrosserie Vanden Bussche Albert I-laan Veurne
De grote raampartijen aan de voorgevel van het bedrijf geven zowel de klanten als de medewerkers een luchtig gevoel

"Om diezelfde reden hebben we toen ook de parking naast dit hoofdgebouw opnieuw aangelegd, in vloeistofdicht beton met water- en olieafscheiders, zodat eventuele lekkages van de autowrakken worden opgevangen en afgevoerd. Zo is dit niet alleen reglementair, maar oogt dit ook proper voor alle voorbijgangers. Het is meteen ook een manier om je te onderscheiden van andere carrosseriebedrijven, die typisch donker en vuil zijn, en ook dikwijls een oubollig imago hebben."  

Ervaren medewerkers

Bart ontfermt zich graag over de finale afwerking
Bart houdt als verantwoordelijke graag de eindcontrole in eigen handen

Maar ook voor de medewerkers is die werkomgeving natuurlijk van groot belang, zodat zij hier kunnen werken volgens de regels van de kunst en een zekere werktrots kunnen ervaren.

"Samen met de hedendaagse apparatuur en kwalitatieve verbruiksmaterialen, en mijn correctheid en aanspreekbaarheid als werkgever, zorgt dit ervoor dat wij hier heel weinig verloop hebben", maakt Bart zich sterk. "Alle werkplaatsmedewerkers zijn hier immers al minstens tien jaar in dienst. Iemand keerde zelfs terug, nadat hij een tijdlang ergens anders had gewerkt."

Samengeteld heeft dit team bijna honderd jaar aan ervaring, waarbij iedereen zijn specialisme heeft. Desondanks houdt Bart als perfectionistische allrounder graag de eindcontrole en -afwerking in eigen handen.

"Goed opgeleid personeel en een goed onderhouden uitrusting resulteren in kwaliteitswerk" 

"Een wagen wordt dus pas weer vrijgegeven wanneer ik mijn akkoord geef. Dit komt niet wantrouwig of controlerend over, maar is juist een geruststelling voor onze medewerkers. Zo toon ik mijn betrokkenheid en draag ik mijn verantwoordelijkheid als werkgever, waarbij ik hen ook graag bijsta met raad en daad", meent hij.

Opleidingen

Een kwalitatieve afwerking begint bij kwalitatieve apparatuur
Een kwalitatieve afwerking begint bij kwalitatieve apparatuur

Net als de uitrusting, moet ook de kennis onderhouden worden. Hiertoe komen hier regelmatig leveranciers langs voor demonstraties van hun nieuwigheden, of worden er online opleidingen ingepland. 

Zowat de helft van de wagens die we hier behandelen, heeft een elektrische aandrijving. "Samen met een van onze medewerkers zijn wij allebei HEV2-gecertificeerd. Dit betekent dat wij mogen werken aan hybride of elektrische wagens, nadat we het hoogspanningssysteem op een veilige manier stroomvrij hebben gemaakt", legt Bart uit.

"Minstens twee personeelsleden van het bedrijf moeten over dit certificaat beschikken, zodat zij elkaar kunnen assisteren of controleren. Maar ook Christine volgde dus deze opleiding, als back-up. Zij was de eerste vrouw die zich hiervoor inschreef bij Educam en ze was meteen met glans geslaagd", zegt hij met gepaste trots.   

Maximale ontzorging

Naast de bedrijfsuitstraling en het kwaliteitswerk benoemen de zaakvoerders ook hun service als een unieke troef. "We informeren en begeleiden de schadelijder, en staan ook in nauw contact met zijn verzekeraar. Op die manier ontzorgen we de klanten maximaal in het hele proces, van het openen van een schadedossier tot de uitvoering van de herstelling", zegt Christine. 

Bart Vanden Bussche Carrosserie Vanden Bussche
Carrosserie Vanden Bussche kan ook zelf fouten uitlezen of nieuwe onderdelen installeren, zodat de afgewerkte wagens storingsvrij de weg op kunnen

"Een extra gemak is dat wij hier zelf ruiten kunnen herstellen of vervangen, of zelfs tinten. Wij beschikken trouwens over acht vervangwagens en twee bestelwagens, die we regelmatig vernieuwen en gratis ter beschikking stellen van de klanten, in afwachting tot wanneer zij hun eigen wagen weer kunnen gebruiken."

Volle werkplanning

Christine Bosch Bart Vanden Bussche Carr&Repair
De carrosserie is aangesloten bij Carr&Repair, waar Christine ook als bestuurslid fungeert

Zo wist Carrosserie Vanden Bussche de voorbije dertig jaar een goeie reputatie op te bouwen. Heel wat particuliere klanten komen hier dan ook via mond-tot-mondreclame terecht. Het bedrijf is overigens erkend door vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen.

"Bovendien zijn wij als enige carrosseriebedrijf in de buurt aangesloten bij het Carr&Repair-concept, wat ons ook extra opdrachten oplevert van leasingmaatschappijen en vlooteigenaars", vervolgt Christine.

Zij is van bij het ontstaan bestuurslid bij dit netwerk en behartigt tijdens de maandelijkse vergaderingen de belangen van de 38 lidbedrijven bij het afsluiten van nieuwe contracten. Zo is ze ook steeds op de hoogte van wat leeft binnen de sector. "Best wel uitdagend, maar ook heel interessant", vindt ze over die extra rol.

"Door deze manier van werken is onze planning altijd goed gevuld en is er zelfs een constante wachttijd van minstens twee maanden. In principe is er voldoende werk en ruimte voor een extra medewerker in de werkplaats, maar dan vrezen we voor meer stress of minder kwaliteit", verrast de zaakvoerster.

"Daarom blijven wij het liefst verder werken met de huidige equipe, waarbij we nu allemaal perfect op elkaar zijn ingespeeld. We stellen dan ook alles in het werk om iedereen aan boord te houden; van de familiale werksfeer tot correcte verloningen en de collectieve zomersluiting."

Verantwoord investeren

Bart en Christine hebben een zoon en een dochter, maar zij zullen het bedrijf niet verderzetten. "Hoewel we dus geen opvolgers hebben en wij stilaan onze pensioengerechtigde leeftijd naderen, blijven we wel verantwoord investeren in zowel infrastructuur als apparatuur", halen ze aan.

"Uitdeuken, schuren of spuiten blijft ambachtelijk handwerk, dat je niet kan digitaliseren"

"Zo ligt ons dak vol zonnepanelen, hebben we onlangs een geluidsarme, frequentiegestuurde compressor aangeschaft, en gebruiken we hier luchtdrogende verf. Op die manier zijn we mee met de nieuwste technieken, wat dikwijls voordelen biedt op het vlak van efficiëntie, werkcomfort of energiezuinigheid. En zo maken we het bedrijf ineens klaar voor de toekomst, voor een eventuele overnemer die ons levenswerk wel wil voortzetten voor ons vast cliënteel", klinkt het.

Ambachtelijke handelingen

apart atelier voor het plaat- en richtwerk
Voor het plaat- en richtwerk beschikt het bedrijf over een apart, naastgelegen atelier

Want hoewel de job van carrossier door de elektrificatie van het wagenpark, het uitlezen van storingen en andere evoluties binnen de automobielsector weliswaar snel verandert en complexer wordt, zal die volgens Bart wel altijd blijven bestaan en voldoende werkzekerheid bieden.

"Er zullen altijd goeie carrossiers nodig blijven. Bij de opkomst van de rijhulpsystemen dachten wij dat we geen werk meer zouden hebben, maar die vrees bleek ongegrond. Ook de robotisering of AI vormen geen wezenlijke bedreiging voor ons beroep. Uitdeuken, schuren of spuiten blijft immers ambachtelijk handwerk, dat je niet kan digitaliseren. Net dit draagt bij aan de voldoening die je als carrossier kan ervaren, wat deze job zo mooi maakt", stelt hij.

Volgens hem is dit echter onvoldoende bekend onder de jeugd, waardoor te weinig jongeren kiezen voor de opleiding tot carrossier, die in veel scholen geschrapt wordt. "Zelf kan ik het tij niet doen keren. Het is aan de sectorfederaties om een grootse imagocampagne op te zetten in de algemene media. Daarin moeten de positieve kanten van het beroep belicht worden, zoals die fierheid over het eindproduct, zodat de instroom weer toeneemt", pleit Bart.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door ing. Wouter Verheecke13 juni 2025
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

CarFix maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.