ERVAREN MEDEWERKERS ZIJN CRUCIAAL VOOR EEN OPTIMALE WORKFLOW
Carrosseriebedrijf De Meester pleit voor eenheid en communicatie binnen de sector

VIJFTIGJARIG BESTAAN

“Nadat ik mijn studies boekhouden en elektriciteit voltooide, raakte ik meer en meer geïnteresseerd in carrosserieherstelling. Ik werkte eerst mee op zelfstandige basis in de zaak van mijn vader, waarna ik besloot om het bedrijf over te nemen. In 2002 zijn we dan overgeschakeld naar een bvba. In 2005 waren we al met vijf mensen actief in het bedrijf, in 2010 met acht, en vandaag zijn we met negen medewerkers. Sinds 2014 werd het bedrijfsgebouw vernieuwd", opent Marnix De Meester.
FOCUS

Aluminiumherstellingen

GROEPERINGEN
Carrosserie De Meester maakt deel uit van het Acoat selected netwerk van Sikkens. “Zo kunnen we onze klanten een levenslange garantie bieden op de verf en zijn ze zeker van de kwaliteit. Aangezien wij als bedrijf aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen, kunnen we niet anders dan kwaliteit afleveren. Daarnaast maken we deel uit van de ABS Groep en zijn we dus erkend door verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je binnen die groepering groepsaankopen kunt doen. Daar zijn we binnen ABS toch al enkele jaren mee bezig", aldus De Meester.
Verzekeringsmaatschappijen
"Verzekeringsmaatschappijen richten zich steeds meer tot het carrosseriebedrijf en minder tot een groepering. De voornaamste reden hiervoor is dat ze zo o.a. over betere prijzen kunnen onderhandelen. Om als carrosseriebedrijf een erkenning te verwerven, dient men ofwel het Long Life Repairlabel, dat via de federatie Febelcar en Eurogarant wordt uitgegeven, of de tegenhanger 'Duurzaam Repareren', te dragen. We moeten ons dus de vraag stellen waarom bepaalde maatschappijen het ene label boven het andere verkiezen. Dat is zeker een problematiek die ik als voorzitter van Febelcar Oost-Vlaanderen hoor binnen de sector."
Marnix De Meester: "We moeten ons de vraag stellen waarom bepaalde maatschappijen het ene label boven het andere verkiezen. Dat is zeker een problematiek die ik als voorzitter van Febelcar Oost-Vlaanderen hoor binnen de sector."
VEEL MEER DAN SERVICE EN KWALITEIT

PERSONEEL
“Als we vacatures uitschrijven, is er ervaring vereist. Dat is nu eenmaal een noodzaak. Ervaring van minimaal vijf jaar geeft de garantie dat we onze huidige workflow kunnen blijven behouden. Werknemers moeten nu eenmaal opbrengen. De dag van vandaag moeten we al heel wat investeren om de markttrends te volgen en hebben we dus weinig winstmarge. Momenteel moeten we zelf instaan voor de opleiding van onze mensen. Het duurt zeker zo'n drie jaar voor ze volop kunnen meedraaien. De beste leerschool is immers nog altijd de werkvloer. Er is een signaal nodig naar de overheid en het onderwijs toe. Die laatste moeten zich vooral richten naar het aanbieden van opleidingen in nieuwe technieken. Jongeren zijn immers geïnteresseerd in nieuwe technologieën zoals elektrische en hybride voertuigen, nieuwe materialen die gebruikt worden bij de carrosseriebouw, etc."
ADMINISTRATIE

DUURZAME ONDERNEMING
“Binnen ons bedrijf ondernemen we stappen om bepaalde onderdelen te kunnen recycleren. Dit is de dag van vandaag een noodzaak. We groeien mee met de markt, het wordt op grotere schaal toegepast. Er wordt nu eenmaal meer aandacht besteed aan het duurzaam omgaan met grondstoffen, onderdelen en middelen. Zo kunnen we onze klanten goedkopere herstellingen aanbieden, maar ook naar verzekeringsmaatschappijen toe willen we dit signaal geven. Een herstelling hoeft niet duur te zijn, zolang er niet moet worden ingeboet aan kwaliteit. Ten slotte hebben we nog geïnvesteerd in de nodige domotica-apparatuur om alles correct te kunnen monitoren. Zo kan de werking van iedere installatie worden gecontroleerd en kan verspilling worden tegengegaan. Maar ook de veiligheid van iedereen hier aanwezig kan worden gegarandeerd."
ONDERSTEUNING VAN LEVERANCIERS

Marnix De Meester: “In de sector wil ik pleiten voor meer coherentie en partnership tussen zowel opdrachtgevers als expertisebureaus en herstelbedrijven. Er is nood aan een directere communicatie en eenheid."
CONCLUSIE
“In de sector wil ik pleiten voor meer coherentie en partnership tussen zowel opdrachtgevers als expertisebureaus en herstelbedrijven. Er is nood aan een directere communicatie en eenheid. De moderne wagens zijn vaak uitgerust met bijvoorbeeld dure koplampen en dus is de gemiddelde kost al betrekkelijk hoog. Het is dan ook moeilijk voor ons om daar nog onze gewenste winstmarge op te halen. De hersteller wordt beoordeeld op de gemiddelde kost per herstelling. Die kostprijs wordt vooral bepaald door de prijs van de wisselstukken en het toebehoren. De factor 'arbeid' maakt er maar een deeltje van uit. Want het is juist van die arbeid dat het bedrijf moet draaien. Het stukje werkuren van de kostprijs is hierbij minimaal en er moet een goeie balans gezocht worden om die gemiddelde kostprijs te bekomen", besluit De Meester.