Carrosserie-inrichtingPremium

Carrosserie Karreveld: familiaal bedrijf op industriële schaal

“Je moet uit je comfortzone treden, anders ga je achteruit”

Carrosserie Karreveld is al zeventien jaar gevestigd in Machelen. Het bedrijf van de drie broers Bytyci blijft groeien dankzij regelmatige investeringen in technologie. Zo kocht het bedrijf recent de Irus Mix-verfmachine van Axalta, die de juiste hoeveelheid verf mengt en tijd bespaart. Een uitgekiende route in het atelier, goed opgeleide werknemers en een goede infrastructuur garanderen dat klanten hun auto hooguit drie tot vier werkdagen moeten missen.

Carrosserie Karreveld gevel
Alleen al door de ligging van Carrosserie Karreveld (in de bedrijvenzones van Diegem, Zaventem, Brussels Airport ...) is het niet verwonderlijk dat het merendeel van de mensen die hun auto binnenrijden, medewerkers van bedrijven zijn met een geleasede auto

Drie broers altijd aanwezig

Van drie carrosserieën naar één

We brachten een bezoek aan Carrosserie Karreveld, die onder het ‘viaduct van Vilvoorde’ in Machelen ligt. Vooraleer de drie broers Bytyci daar hun intrek namen in een nieuw pand (2007), hadden ze drie carrosserieën verspreid over Brussel. Het waren hun oom en hun moeder, de zus van hun vader, die de eerste daarvan opstartten in 1970. Hun vader, die later in beeld kwam, sloot bij het duo aan. De ‘drie musketiers’, zoals de broers wel eens genoemd worden, stapten ook mee in de zaak en leiden intussen met drie de zaak in Machelen.

“Met investeringen en een optimale organisatiestructuur komt het werk zo naar je toe”

170 herstellingen per week

We spraken met Faton Bytyci, de CEO van Carrosserie Karreveld: “Het was een goede zet om de drie carrosserieën te vervangen door één carrosserie. We voeren hier een pak meer herstellingen uit dan vroeger op de drie sites samen (170 per week tegenover 150 in de drie sites samen), en we doen dat met minder medewerkers (40 tegenover bijna het drievoudige vroeger). We kunnen heel efficiënt werken op deze locatie. We hoeven ook niet meer heen en weer te rijden tussen verschillende sites.”

Carrosserie Karreveld in het kort

Gemiddeld 3 à 4 dagen

Routing

Vanaf de gang op de eerste verdieping, waar de bureaus zich bevinden, hebben we een goed zicht op de routing in het grote atelier. Aan de ingang in de in blauw gemarkeerde parkeerplaatsen komen de te behandelen auto’s binnen. Deze gaan al snel naar de zone ‘demontage - plaatslagerij’, waar het voertuig grondig gecontroleerd wordt.

De wagen schuift door naar de aanpalende zone ‘voorbereiding’, waar de nodige delen van de auto afgedekt worden ter bescherming tijdens het werk aan de carrosserie. De auto schuift verder door naar de zone ‘verfwerken’, en dan naar ‘montage’. Daarna krijgt elke auto een final check door en de zegen van Agron. Voordat de auto de werkplaats verlaat, wordt hij gewassen.

Smart repair

"Gemiddeld verblijft een auto 3 à 4 dagen bij ons. Een auto voor een smart repair, dat is een auto die heel licht beschadigd is, door krassen bijvoorbeeld, en lokaal hersteld kan worden, neemt een iets andere routing en is in maximaal twee dagen binnen en buiten”, legt Faton uit. “Bij een smart repair kunnen we de herstellingskosten beperken tot een minimum. Een smart repair is dus niet alleen ecologisch maar ook economisch."

De ‘drie musketiers’ Ax, Faton en Agron Bytyci zijn altijd op de werkvloer aanwezig.
De ‘drie musketiers’ Ax, Faton en Agron Bytyci zijn altijd op de werkvloer aanwezig

Activiteiten

Kleinere werken

Er komen dagelijks wagens binnen bij Karreveld waarvan de velgen beschadigd zijn. Die proberen de werknemers in de eerste plaats te herstellen. We zien ook wagens gepolijst worden, bijvoorbeeld omdat het koetswerk beschadigd raakte door bomenhars (bij parkeren onder bomen). En sommige voertuigen moeten uitgedeukt worden zonder dat er daarna een verflaag overheen hoeft ('PDR').

Verf mengen

De meeste auto’s komen binnen na een ongeval en hebben na reparatie een nieuwe laag verf nodig. We bevinden ons tenslotte in een carrosserie. We krijgen uitleg van Ax in het atelier over het mengen van de verf.

"Lang geleden moesten we ons behelpen met kleurstaaltjes van de automerken en gokten we op de juiste kleur (we zien ze nog als herinnering bengelen in een kast in het verflabo, red.). Later kwam de scanner op de markt die exact bepaalt hoe de verf is samengesteld. Een medewerker nam dan de juiste potten, woog precieze hoeveelheden af en begon te mengen. Er was wel altijd verf over, die je niet meer kon gebruiken. Wat een waste!"

Carrosserie Karreveld Irus Mix
Sinds februari 2024 heeft Carrosserie Karreveld een Irus Mix in huis

Irus Mix

"Gelukkig kwam er een machine op de markt die het manueel mixen overbodig maakt. Sinds februari 2024 hebben we een Irus Mix in huis (van de firma Axalta, red.). Dat was de machine die we nodig hadden", zegt Ax enthousiast. “De arbeider hoeft alleen nog maar de door de scan verkregen gegevens in te voeren. Omdat een robot de verf maakt en de exacte hoeveelheden kiest, hebben we geen overschot meer. Bovendien komt er tijd vrij voor de arbeider, die ondertussen ander werk kan doen. Om u een idee te geven: voor een smart repair gebruikten we vroeger algauw 250 g verf, nu maar 40 g."

"Voor een smart repair moesten we vroeger algauw 250 g verf gebruiken, nu slechts 40 g met de Irus Mix"

Investeringen

"We vinden het heel erg belangrijk om investeringen te doen, al helemaal als die ons helpen om duurzamer te werken. Enkele jaren geleden behaalden we trouwens het label Long Life Repair", vertelt Agron terwijl we verder door het atelier wandelen.

"De Axalta Irus Mix kostte 40.000 euro, de ecologische carwash 60.000 euro, de fly dry (die delen van de carrosserie droogt voordat ze worden geschilderd, red.) 600.000 euro en de nieuwe geometriebrug 65.000 euro. In de zonnepanelen investeerden we 250.000 euro. Dankzij al die moderne technieken zijn we uiterst performant."

Een medewerker voert gegevens in de Irus Mix-verfmachine van Axalta in
Een medewerker voert gegevens in de Irus Mix-verfmachine in

80% bedrijven als klant

Alleen al door de ligging van Carrosserie Karreveld (in de bedrijvenzones van Diegem, Zaventem, Brussels Airport ...) is het niet verwonderlijk dat het merendeel van de mensen die hun auto binnenrijden, medewerkers van bedrijven zijn met een geleasede auto (80%). 20% zijn particuliere klanten wiens verzekering naar Carrosserie Karreveld verwijst. Het bedrijf herstelt voertuigen van alle merken tot 3,5 ton.

Chauffeurs halen wagens op

Niet minder dan drie chauffeurs halen de hele dag door voertuigen op bij de eindklanten. Tachtig vervangauto’s/-bestelwagens zijn ter beschikking. Als iemand liever wegrijdt met een elektrische fiets, kan dat ook. Carrosserie Karreveld gaat indien gewenst on site om bedrijfsvoertuigen een stoomwasbeurt te geven. Sowieso staan de broers open voor alles. "Als een klant-bedrijf iets vraagt, dan krijgt het dat", klinkt het.

Vooraan in het atelier de in blauw gemarkeerde plaatsen waar de auto's worden geplaatst als ze binnen komen
Vooraan in het atelier de in blauw gemarkeerde plaatsen waar de auto's worden geplaatst als ze binnen komen

Familiaal en industrieel

Ruim 40 medewerkers

Met hoeveel medewerkers speelt Carrosserie Karreveld dit allemaal klaar? “Ruim veertig, inclusief wijzelf. Een tiental medewerkers bemant de receptie, de boekhoudafdeling en de marketingafdeling. In de werkplaats werken bijna dertig mensen, één persoon is constant onderweg om ter plaatse kleine deuken te repareren, en zoals eerder vermeld zijn er voortdurend drie chauffeurs onderweg.”

Glijdende werkuren

"Wij drieën zijn altijd op de werkvloer, geen andere chefs of bazen”, lacht Faton. "We zorgen ervoor dat onze medewerkers er met hun hoofd bij kunnen zijn op het werk en staan bijvoorbeeld glijdende werkuren toe, zodat ze hun kinderen nog naar school kunnen brengen vooraleer ze hier aan de slag gaan. We staan dicht bij hen en gaan met hen om als met familieleden."

"Eigenlijk zijn we een familiaal bedrijf op industriële schaal. Op regelmatige tijdstippen doen we iets extra’s voor onze mensen, bijvoorbeeld door een pizza-foodtruck in te huren. Onze medewerkers kiezen zelf hun verlofperiode want we zijn het hele jaar open. In juli en augustus mag de bezetting sowieso lager liggen omdat het werk dan wat terugvalt. We regelen dan wel de nodige rotaties in de werkschema’s."

Carrosserie Karreveld tolerie
Een uitgekiende route in het atelier, goed opgeleide werknemers en een goede infrastructuur garanderen dat klanten hun auto hooguit drie tot vier werkdagen moeten missen

Iedereen volgt opleidingen

Faton Bytyci, CEO van Carrosserie Karreveld
Faton Bytyci, CEO van Carrosserie Karreveld

Elke werknemer volgt tweemaal per jaar een opleiding, om bij te blijven. “Want zoals een gsm een update nodig heeft, heeft een werknemer dat ook”, zegt Faton. Opleidingscentrum gespecialiseerd in de autosector Educam is hun partner.

Die komen ter plaatse om opleidingen in kleine groepjes te geven. Die kunnen gaan over de eigenschappen van een carrosserie in aluminium bijvoorbeeld, of over diagnostische tests. Enkele arbeiders hebben een certificaat behaald dat hun deskundigheid op het vlak van werken met elektrische voertuigen aantoont.

"Ook mijn broers en ik blijven bij door opleidingen en seminaries. We moeten constant nieuwe dingen leren en durven uit onze comfortzone te treden, anders ga je achteruit. Onder meer doordat ik lid ben van de federatie van carrosseriebedrijven Febelcar en van het kwaliteitslabel en garantiefonds Eurogarant, weet ik echt wel wat er reilt en zeilt in het wereldje", vertelt Faton verder.

Vooruit dankzij technologie

Onderdelen sneller vervangen

Op onze vraag of er dankzij de nieuwe technologieën waarvan auto’s tegenwoordig gebruikmaken, niet minder ongevallen zijn dan vroeger, antwoordt Faton dat dat inderdaad zo is. Maar de kosten van reparaties na een ongeval zijn nu hoger. Nog een groot verschil met twintig jaar geleden is dat onderdelen nu sneller worden vervangen omdat aluminium niet zo sterk is als staal. Staal werd eerder gerepareerd dan vervangen.

Carrosserie Karreveld handenarbeid
"Handarbeid zal altijd van belang blijven, ongeacht hoe sterk digitalisatie en automatisatie in onze sector hebben doorgezet"

Handarbeid zal nodig blijven

En, hoe ziet hij de toekomst tegemoet? "De carrosseriebedrijven die het nu niet zo best doen, zijn volgens mij diegenen die niet goed uitgerust zijn. Het komt erop aan risico’s te durven nemen en te investeren in nieuwe technologieën die je in staat stellen topkwaliteit te leveren, anders ga je niet vooruit. Dankzij investeringen en een optimale organisatiestructuur komt het werk zo naar je toe."

"Onze ambitie is te blijven groeien jaar na jaar. Om daarin te slagen moeten we jongeren kunnen overtuigen van hoe mooi het vak van carrossier wel is. Het is een ambacht. Handarbeid zal altijd van belang blijven, ongeacht hoe sterk digitalisatie en automatisatie in onze sector hebben doorgezet", concludeert de CEO van Carrosserie Karreveld.

Vijf sterke punten van Carrosserie Karreveld
1. Wie geen vervangwagen nodig heeft, is welkom zonder afspraak.
2. Hoogstaande kwaliteit mede dankzij investeringen in technologie.
3. Elke medewerker krijgt tweemaal per jaar een opleiding.
4. Drie chauffeurs halen wagens op en brengen ze terug.
5. Het hele jaar open

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Charlotte De Noose
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Ten huize van carrosserie lombardo (zandvliet, antwerpen)

Carrosserie lombardo is de erkende partner voor ferrari antwerpen en heeft alles in huis om het koetswerk van de exclusieve wagens terug in ere te herstellen. naast die specialisatie is het team van johnny lombardo ook gepokt en gemazeld in het restaureren van oldtimers.

Vrouwelijke carrossiers geliefd om fijne afwerking

Sheila diddens, leerlinge carrosserie in technische scholen mechelen, werd op donderdag 13 maart 2014 in de bloemetjes gezet. zowel haar school als autofederatie febiac vond het hoog tijd om eens de aandacht te vestigen op meisjes in de carrosserie, want klaarblijkelijk zijn het niet enkel jongens die houden van koetswerk en auto's. sheila is een van de circa vijftien meisjes in vlaanderen die de opleiding carrosserie volgen. carfix bracht een bezoek aan haar klas en stageplaats, en daar viel haar enkel lof te beurt.

Carrosserie lasseel: brothers in bodyshop

In het industriepark van gavere bevindt zich het bijna 4.000 m² grote carrosserie­bedrijf lasseel, gesticht door vader remi. vandaag is de leiding er in handen van broers geert, dirk en kurt. “wij zijn een familiebedrijf in hart en nieren."

Ten huize van bij carrosserie de backer (schoten)

Met weinigen zijn ze, de vrouwelijke bedrijfsleiders van belgische carrosseriebedrijven. nochtans ontbreekt het de dames niet aan drive en ervaring, iets wat carfix kon ondervinden in gesprek met astrid kervyn de meerendré. zij leidt sinds 2018 carrosserie de backer in schoten.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine