WINTERBANDEN VOOR SUV'S ZIJN GEEN OVERBODIGE LUXE
EXTRA VEILIGHEID IN WINTERSE OMSTANDIGHEDEN
De SUV is hét model dat de voorkeur van het Belgische publiek wegdraagt. In het eerste semester van 2018 werd maar liefst 36% van de inschrijvingen bij nieuwe auto's vertegenwoordigd door dit segment. Door de extreme veranderingen in het Europese winterweer, waarbij de totale hoeveelheid neerslag toeneemt en het aantal zware regenbuien frequenter worden, wordt het belang van een degelijke set winterbanden ook voor deze modellen steeds groter. Bij het rijden met een zware SUV in hoge snelheden is het immers noodzakelijk dat de banden geschikt zijn voor alle (winterse) omstandigheden.
DEFINITIE VAN EEN WINTERBAND
Een winterband kunt u het gemakkelijkst herkennen aan de lamellen in het loopvlak. De duizenden kleine groeven in de profielblokken verspreiden het water en voorkomen zo aquaplaning. Bovendien 'bijten' de groeven zich vast in (smeltende) sneeuw en ijs, en zorgen ze zo voor een optimale grip op het wegdek. Op dit moment bestaat er geen wettelijk voorgeschreven definitie voor een winterband. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/23 en 36 van de Duitse Strassenverkehrs-Zulassungs Ordnung winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S. Aangezien deze aanduidingen ook voorkomen op zomerbanden, zou dit betekenen dat alle banden met een M+S-aanduiding geschikte winterbanden zouden zijn. Om verwarring te voorkomen, gebruiken sommige bandenproducenten dan ook het 'three peak mountain snowflake'-logo. Deze aanduiding is in de Europese Unie slechts een vrijwillige en niet juridisch verplichte aanduiding. Desondanks is de betekenis van het sneeuwvloksymbool onmiskenbaar voor zowel de bandenspecialist als de consument. Alleen banden met het sneeuwvloksymbool blijven soepel bij koude temperaturen en hebben extra inkepingen in het profiel, waardoor ze meer grip hebben bij winterse omstandigheden.
WINTERBANDEN VOOR SUV'S

SUV-winterbanden betreffen een doorontwikkeling van het bestaande wintergamma voor gewone personenauto's. Krachtige voertuigen met vierwielaandrijving stellen hogere eisen aan de prestaties en de structuur van de banden. SUV-banden moeten bijgevolg een nauwkeurig rijgevoel hebben, bestand zijn tegen hogere wielbelastingen en betrouwbaar werken bij extreme snelheden. SUV-bestuurders hechten daarnaast ook waarde aan veelzijdigheid en willen dat hun banden comfortabel en stil zijn, net als personenautobanden. Winterbanden voor SUV's hebben in het algemeen dan ook een hogere laadindex en in de meeste gevallen ook een grotere velgdiameter. Daarnaast wordt de SUV-winterband ook robuuster samengesteld. Het gebruik van een tweelaags karkas en een diepere profilering zorgen voor degelijkheid op en naast de weg.
Bandenspanning
Bij winterbanden dient een hogere (+0,2 bar) bandenspanning aangehouden te worden dan bij zomerbanden. Dit om de verhoogde bandenspanning tijdens het rijden op een correcte manier op te vangen. Omdat de temperaturen in de winter lager liggen en de bandenspanning steeds op koude banden moet worden gemeten, is het dus verstandig om een hogere bandenspanning aan te houden. Een te lage bandenspanning kan de prestaties van de lamellen op een winterband bovendien naar beneden halen. Het contact met de weg wordt bij een te lage bandenspanning slechter en resulteert bijgevolg juist in minder grip. Het instellen van de juiste bandenspanning is dus cruciaal voor de correcte werking van een winterband.
Profilering
Zoals hierboven reeds vermeld, beschikt een winterband over zeer veel lamellen die zorgen voor een zogenaamd 'zaagtandeffect' op sneeuw en ijs. De aanwezigheid van deze lamellen zorgt ervoor dat de profielblokken gemakkelijker bewegen, waardoor de band een grotere connectie maakt met zijn oppervlak. Daarnaast onderscheidt een winterband zich ook door de samenstelling van het rubber. Terwijl een zomerband vooral is samengesteld uit synthetisch rubber dat beter hittebestendig is, is een winterband hoofdzakelijk samengesteld uit natuurlijk rubber dat elastische en hittewerende eigenschappen bezit. Bijgevolg zijn winterbanden ook een stuk zachter dan zomerbanden, waardoor een winterband ook bij lage temperaturen een goede grip behoudt. Terwijl banden een wettelijke profieldiepte van 1,6 mm dienen te hebben, wordt er bij winterbanden meestal een profieldiepte van 4 mm geadviseerd. Wanneer het profiel minder dan 4 mm bedraagt, verliest de band immers zijn specifieke winterse eigenschappen.
Voor en/of nadelen?
Ook technisch hoog geconcipieerde wagens hebben winterbanden nodig. SUV's worden vaak gecombineerd met vierwielaandrijving. Een uitrusting die door veel bestuurders als een veiligheidsaspect wordt beschouwd in winterse omstandigheden. De vierwielaandrijving komt in winterse omstandigheden pas tot haar recht wanneer die gecombineerd wordt met winterbanden. De veiligheid zit hem met andere woorden in het remmen en daarvoor heeft men een grip nodig die enkel met allseason- of winterbanden kan worden verkregen. Daarnaast rijden winterbanden onder winterse omstandigheden een stuk zuiniger dan zomerbanden, waardoor er, naast het voordeel van extra veiligheid, ook op brandstof bespaard wordt. Echte nadelen zijn er niet verbonden aan winterbanden, al kan een late wissel, vanwege onvoorspelbare weersomstandigheden, wel eens voor de nodige problemen zorgen. Als bestuurders worden gemotiveerd om al bij de winterwissel een afspraak vast te leggen voor de zomerwissel, kunnen veel moeilijkheden vermeden worden. Het risico op sneeuw is eind maart immers miniem.
Montage en demontage
De montage en demontage van winterbanden voor SUV's is gelijklopend met die van gewone personenwagens. Waar wel aandacht aan besteed dient te worden, is het feit dat SUV's over verschillende bandenmaten beschikken. Een homogene montage voor zowel voor- als achterbanden wordt dan ook geadviseerd. Banden die zijn uitgerust met een Tyre Pressure Monitoring System, dienen na de montage extra gecontroleerd te worden op een correcte functionering. Bovendien dient het systeem opnieuw geïnitialiseerd te worden. TPMS moet dan opnieuw worden ingesteld en het systeem moet worden gereset.
WINTER- OF VIERSEIZOENENBANDEN?
De zomerband met wintercertificering
Een trend die zich ook voortzet op de winterbandenmarkt voor SUV's, is de opkomst van de vierseizoenenbanden. De keuze voor de vierseizoenenband betreft sowieso een compromis. Bij de toekenning van een type band is het altijd belangrijk om eerst het 'rijprofiel' van de consument te ontleden alvorens suggesties te doen. Het advies moet dus worden afgestemd op het voertuig, de rijstijl van de chauffeur, het aantal kilometers per jaar en de persoonlijke behoeftes omtrent veiligheid zoals de weerstand tegen aquaplaning, de bochtenstabiliteit, de prestaties op een droog wegdek en de levensduur van de banden. Een klant die zijn auto nooit gebruikt in winterse omstandigheden, kan in de winter op zomerbanden blijven rijden. Wie maar af en toe in winters weer rijdt, of wie maar met één set banden het hele jaar door maximale veiligheid wil, kan vierseizoenenbanden overwegen. Overige bestuurders zijn het best geholpen met zomer- en winterbanden.
BANDENLABEL
Herdefiniëring
Sinds 2012 is het Europese bandenlabel verplicht. Het label informeert de consument over grip op een nat wegdek, brandstofefficiëntie en rolgeluidsemissies. Op die manier wil de EU het vergelijken van banden eenvoudiger maken, de verkeersveiligheid verhogen en een goedkoper en milieuvriendelijker wegvervoer bewerkstelligen. De labels die vermeld worden op de band, zijn echter niet verschillend voor zomer-, winter- of allseasonbanden. De vraag naar een bandenlabel voor winterbanden, waarop informatie komt over de winterspecificaties van de band, stijgt dan ook. Een herdefiniëring van de labelklassen waarbij er komaf wordt gemaakt met de indeling in niveaus en er plaats wordt gemaakt voor het 'three peak mountain snowflake'-logo, lijkt dan ook aan de orde. Een band met sneeuwvloksymbool zou bijgevolg meteen als winterband kunnen worden erkend. Iets waar men in Duitsland sinds 1 januari 2018 overigens al gevolg aan geeft.
Verhaal voortzetten
Het Europese bandenlabel biedt niettemin een goede algemene indicatie van de basisprestaties van een band. Het verhaal gaat echter verder dan de rolweerstand, de grip op een nat wegdek en het rolgeluid. Veiligheid en comfort vereisen de beste prestaties van banden onder alle omstandigheden en gedurende hun totale levensduur. Daarom besteden bandenfabrikanten bij het ontwerpen, ontwikkelen, testen en construeren van banden dan ook aandacht aan parameters die niet op het bandenlabel vermeld staan, zoals stuurgedrag op een nat wegdek, remprestaties op een droog wegdek, stabiliteit bij hoge snelheden, weerstand tegen aquaplaning slijtvastheid, comfort en intern geluid. Geavanceerde rubbersamenstellings- en loopvlaktechnologieën verzekeren bovendien goede rijkarakteristieken en rem-, acceleratie- en stuurrespons bij lage temperaturen en op sneeuw en ijs. Al deze criteria samen vertellen het volledige verhaal achter de kwaliteit van banden en bieden een goede richtlijn bij het aanbevelen van een geschikte band voor de klant.
Veilig tot op de laatste millimeter
Door het invoeren van het label worden bandenfabrikanten gepusht om hun banden beter te maken. Het label heeft er ook voor gezorgd dat er bepaalde klassen worden verboden, waardoor de minder kwalitatieve banden worden geëlimineerd. Bovendien wordt er door sommige bandenfabrikanten voor geopteerd om ook testen uit te voeren met versleten banden en zodoende de resultaten te implementeren in de labeling. Immers, als fabrikanten gedwongen worden om technieken toe te passen die banden veilig maken tot op de laatste millimeter, dan komt dit de verkeersveiligheid enkel maar ten goede.
ACTUELE WINTERBANDENVERPLICHTING IN EUROPA
De regelgeving over de verplichting van winterbanden in Europa verandert continu. CarFix brengt u op de hoogte van de actuele winterbandenverplichting in België en onze buurlanden:
• België: van 01/05 tot 01/10 zijn winterbanden met een lagere snelheidsindex dan de maximumsnelheid van het voertuig verboden.
• Nederland: niet verplicht.
• Duitsland: verplicht voor de aangedreven as(sen) bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijm). De verplichting geldt niet voor aanhangers en opleggers. Vanaf 1 januari 2018 worden bovendien enkel winter- en allseasonbanden met het 'Three Peak Mountain Snow Flake'-symbool als winterbanden erkend. Winterbanden met enkel een M+S-codering voldoen dan niet meer. Er is wel nog een overgangsperiode van toepassing tot 30 september 2024 die enkel geldt voor winterbanden die voor 31 december 2017 werden geproduceerd.
• Luxemburg: verplicht voor de aangedreven as(sen) bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijm).
• Frankrijk: verplicht bij bord.
Met dank aan:
Per de Vries - Michelin
Stefaan Moonen - Bridgestone