ZIN EN ONZIN VAN WINTERBANDEN
ZIJN VIERSEIZOENSBANDEN DOOR HET MILDE BELGISCHE KLIMAAT NIET BETER?
Hoewel de zachte winters in België eerder regel dan uitzondering zijn, blijft ongeveer 35% van de chauffeurs kiezen voor winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Wel is er een duidelijke opkomst van vierseizoensbanden. Maar wat is er nu beter, banden wisselen of het hele jaar door met vierseizoensbanden rijden? En wat zijn de trends in winterbanden?
“MEER VEILIGHEID HEEFT EEN (KLEINE) PRIJS"
(BRIDGESTONE)

“Dat blijkt steeds opnieuw, zowel uit eigen tests als uit tests uitgevoerd door een onafhankelijke partij. De remweg van zomerbanden op een weg in winterse omstandigheden kan drie keer langer zijn dan die met winterbanden. Winterbanden zijn met hun speciale samenstelling en loopvlakpatronen immers ontworpen om tijdens koudere weersomstandigheden zacht en flexibel te blijven, waardoor ze tractie en grip verstrekken bij lage temperaturen. Maar meer veiligheid heeft natuurlijk een prijs. Afhankelijk van de kosten die je meerekent, zoals de tijd van de bandenwissels, het tarief van het bandenhotel enz. kan banden wisselen duurder uitkomen dan het hele jaar door op zomerbanden of vierseizoensbanden rijden." Bridgestone ziet de vraag naar winterbanden nog steeds lichtjes stijgen. “Dit cijfer wordt sterk beïnvloed door de leaseautoparken waar winterbanden populair zijn. De markt van allseasonbanden groeit ook, maar minder spectaculair."
“OPMARS VIERSEIZOENSBANDEN,MAAR BLIJFT NICHEPRODUCT"
(CONTINENTAL)

Trends
"Een trend op de winterbandenmarkt is zonder twijfel de opkomst van vierseizoensbanden, ook al blijft dit een nicheproduct. Sommige leasebedrijven en vlootbeheerders testen momenteel volop het gebruik van de vierseizoensbanden als alternatief voor de zomer- en winterset, zij het met wisselend succes."
“GEBRUIK WINTERBANDEN VRIJE KEUZE VAN AUTO-EIGENAAR"
(ASSURALIA, DE BELGISCHE BEROEPSVERENIGING VAN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN)
In België is het gebruik van winterbanden de vrije keuze van de auto-eigenaar. Ook autoverzekeraars leggen hierover geen eisen op. “Onze leden-verzekeraars blijven instaan voor schade aan derden, zelfs al zijn de wettelijke voorschriften rond winterbanden van het land waar een ongeval is voorgevallen, daarbij overtreden", aldus Wauthier Robyns, directeur van Assuralia. “Als beroepsvereniging van verzekeringsmaatschappijen zetten we ons wel in om verzekerden te informeren over de extra veiligheid die winterbanden kunnen bieden." De beroepsvereniging beveelt winterbanden ook aan. “Dat is uiteraard een vrijblijvende aanbeveling, tenzij een werkgever in zijn carpolicy winterbanden voorschrijft of dit contractueel is vastgelegd in een leasingovereenkomst."
“MINDER WINTERBANDEN OP VOORRAAD DOOR ZACHTERE WINTERS"
(GOODYEAR DUNLOP TIRES)

“BANDENKEUZE AFHANKELIJK VAN RIJOMSTANDIGHEDEN, RIJSTIJL EN AUTO WAARMEE JE RIJDT"
(MICHELIN)

Michelin vindt het belangrijk dat de automobilisten voldoende geïnformeerd worden, zodat ze uit eigen beweging de meest veilige banden kiezen. “Jaren terug pleitten we nog voor een winterbandenwetgeving in België, maar hier bleek toen een te beperkt politiek draagvlak voor te zijn. Dat draagvlak is op dit moment zeker niet groter geworden door de zachte winters die we achter de rug hebben. Vandaar beroepen we ons nu op informatie om het bandenbewustzijn bij de autobestuurders aan te wakkeren."
Trends
“Een trend is de opkomst van winterbanden en vierseizoensoplossingen, specifiek ontwikkeld voor SUV's"
“SWITCH NAAR WINTERBANDEN MET BANDENSPANNINGSSENSOREN"
(PROFILE TYRECENTER)

Aan wie minder dan 20.000 km per jaar rijdt, raadt Profile Tyrecenter vierseizoensbanden aan. “Wel enkel deze met een sneeuwvlok-op-bergsymbool. Banden met deze markering voldoen aan de wettelijke eisen voor winterbanden. Dat is belangrijk in landen waar winterbanden verplicht zijn, en zorgt ervoor dat chauffeurs die in het winterseizoen een uitstap plannen in Duitsland of Luxemburg, ineens ook in orde zijn met de winterbandenwetgeving daar." De bandencentralegroep is niet voor een verplichting van winterbanden in België. “Aangezien het weer in België niet altijd volgens het seizoen is, is het verplichten van winterbanden niet verantwoord."
Trends
“Sinds de Europese regelgeving bandenspanningscontrolesystemen verplicht stelt voor alle nieuw geregistreerde auto's, kozen onze klanten minder vaak voor winterbanden en zomerbanden op een aparte velg. De dan verplichte sensoren brachten immers extra kosten met zich mee. In de plaats daarvan koos men ervoor om hun zomer- en winterbanden op dezelfde velg te monteren. De kosten van de sensoren zijn nu echter teruggedrongen, waardoor we recentelijk een switch zien naar winter- en zomerbanden op aparte velg, mét bandenspanningssensoren."
“ZOMERBANDEN IN ZOMER EN WINTERBANDEN IN WINTER GEVEN BESTE PRESTATIES"
(TRAXIO, VOORHEEN FEDERAUTO, DE FEDERATIE VAN DE AUTOSECTOR EN DE AANVERWANTE SECTOREN)
“Vierseizoensbanden zijn een goed product en zijn al uitvoerig getest, maar halen niet dezelfde prestaties als een winter- of zomerband", zo vertelt Andy Nassen, algemeen secretaris van Traxio. “Wie in de zomer en de winter optimale prestaties wil, kiest in de zomer het best voor zomerbanden en in de winter voor winterbanden." Ondanks de zachte winters van de afgelopen jaren blijft ongeveer 35% van de bestuurders kiezen voor winterbanden in de winter. “Vanaf het moment dat de temperatuur onder de 7 °C gaat, hebben winterbanden hun nut, want onder de 7 °C verhardt het rubber van een zomerband en verliest die aan prestatie. Het nut van winterbanden staat dus los van het feit of het sneeuwt ja dan nee." Afwisselen met winterbanden is volgens Andy Nassen niet duurder. “Als je winterbanden opgelegd hebt, dan verslijten je zomerbanden niet, en andersom."