HOE remMONTAGEFOUTEN VOORKOMEN?
Kinetische energie omzetten in warmte-energie door middel van wrijving, dat is in se wat remmen doen. Het belang van de remmen op een voertuig kan moeilijk overschat worden, aangezien het een levensnoodzakelijk veiligheidsonderdeel is. Montagefouten zijn dan ook ten zeerste te vermijden. Bij Bosch hebben ze dat goed begrepen en organiseren ze dan ook op regelmatige basis onlinetrainingen tot Brake Specialist. CarFix volgde mee, slaagde met vlag en wimpel en deelt nu de opgedane kennis met u. Een eerste deel behandelde de theorie rond remmen, remblokken en remschijven; deel 2 gaat dieper in op het meten, remvloeistoffen, schadebeelden en montagetips.
Meten
Bij klachten over het remmen is het belangrijk om zelf de klachten te ervaren tijdens een proefrit. Controleer ook de technische servicemededeling van de fabrikant. Check ook de toleranties en of het benodigde meetgereedschap aanwezig is. Inspecteer ook het gehele voertuigonderstel.
Slijtagematen bij remblokken worden met een schuifmaat gemeten. Opgelet dat de minimale slijtagematen met of zonder grondplaat zijn opgegeven.
De remschijf is het opslagmedium van energie: bewegingsenergie wordt als warmte-energie opgeslagen in de remschijf. De schijfdikte bepaalt de capaciteit van de opslagwarmte, een te dunne schijf geeft warmte door aan de flens en wiellagers.
Diktevariatie
Wanneer niet gangbare remklauwonderdelen worden gebruikt, hydraulica verstopt is, er speling in de wielophanging is of remblokken niet in de juiste draairichting zijn geplaatst, kan er diktevariatie ontstaan. Een maximale tolerantie van 0,015 mm meet je met een micrometer, op acht punten verdeeld over de remschijfoppervlakte.
Wanneer een schijfslingering wordt geconstateerd, moet je de flens altijd op slingering controleren
Slingering
Te grote temperatuurverschillen in de remschijf kunnen leiden tot een kromme remschijf. Dit kan bv. door met hete remschijven door een regenplas te rijden of het rempedaal ingedrukt te houden aan het verkeerslicht. Plaatselijk veranderen materiaaleigenschappen dan ook door te snelle afkoeling.
De meetklok moet men monteren aan een wielophangingsdeel (niet aan de brug!). Zet de remschijf vast met wielbouten of -moeren, niet enkel met de bevestigingsschroef van de remschijf. Fixatieringen kunnen de ruimte van de velg opvullen. Als de ophanging vervaardigd is uit aluminium delen, gebruik dan de zuigerterugstelset of een griptang met flexverbinding i.p.v. de magneetvoet. Bij een geventileerde remschijf zal er aan twee zijden gemeten moeten worden.
Wanneer een schijfslingering wordt geconstateerd, moet je de flens altijd op slingering controleren. Indien geen fabriekswaarde voorhanden is, kan je als vuistregel max. 0,02 mm tolerantie hanteren.
Schadebeelden en montagetips
Rubber afdichting

Vervang altijd de accessoires en let bij montage ook op de verschillen tussen de geleidepennen. Deze zijn niet altijd identiek. Gebruik ook vet waartegen het rubber bestand is.
Wrijvingsvoering

Als gevolg van vastzittende oren van het remblok kan de wrijvingsvoering loskomen. De gleuf in het voeringsmateriaal moet deze schade voorkomen en tegengaan.
Roestranden

Remmen zijn veiligheidsonderdelen. Bij twijfel is vervangen de goede reflex.
Diktevariatie

Vastzittende geleiders, klemmende remblokken, vastzittende zuiger(s), kromme flens, vuil tussen flens en binnenkant schijf, interne beschadiging van de remslang ... Het kunnen allemaal oorzaken zijn van diktevariatie. Deze is niet eenvoudig te meten maar met de visuele controle van matte en glanzende delen van de schijf kan men het detecteren.
Slecht gereinigde flens

Reinig steeds de flens bij remschijfvervanging. In extreme gevallen kan dit leiden tot zelfs het loskomen van het wiel.
Blauw gekleurde schijven

Remschijven hebben de grijze kleur van gietijzer. Blauwe kleuring van de schijven ontstaat door oververhitting. Enkel de remschijf vervangen is niet voldoende; ook de oorzaak van de oververhitting moet verholpen worden.
NAVEN
Reinig de naaf met een middel dat geen materiaal wegneemt: licht schuurpapier, een staalborstel of komborstel.
Vetten
Vetten moeten zo weinig mogelijk gebruikt worden en enkel bij 'metaal op metaal'-contact. Te veel vet zal als voorraadvat voor remstof fungeren. Gebruik geen metaalhoudende vetten, deze geven storing op de wielsensoren en vormen met de zuren uit de omgeving een zuil van Volta, wat het roestproces versterkt.
Inremprocedure
Na montage van nieuwe slijtagedelen wordt een proefrit en inremprocedure aanbevolen. Rem daarbij zesmaal af van 80 km/u naar 30 km/u, met de nodige koelingstijd tussen de beremmingen. Adviseer uw klant om de eerste 200 km rustig te remmen en bij het stoplicht niet op de rem te blijven staan.
Remmen zijn veiligheidsonderdelen: bij twijfel is vervangen de goede reflex
Remvloeistoffen
Om de kracht van de voet op het rempedaal te kunnen doorgeven aan de rem in het hydraulisch remsysteem is remvloeistof onmisbaar. Remvloeistof is niet samen te drukken waardoor elke samendrukkende kracht meteen doorgegeven wordt en de auto afremt. Het omzetten van bewegingsenergie in warmte-energie vereist een hoog kookpunt (ERBP, Equilibrium Reflux Boiling Point) van de remvloeistof om verdamping te voorkomen. Er is 'dry ERBP' en 'wet ERBP'; deze laatste is het kookpunt van remvloeistof na ongeveer 3,2% waterabsorptie want water verlaagt het kookpunt.

Remvloeistofkwaliteit
De DOT-codering (US Department of Transportation) duidt de kwaliteit van de remvloeistof aan.
- DOT 3, 4 en 5.1 zijn hygroscopisch; ze nemen water op uit de lucht. Omdat het kookpunt van deze vloeistoffen daardoor langzaam lager wordt - en er roestschade in het hydraulisch systeem kan ontstaan - worden deze regelmatig (ca. eenmaal per 2 jaar) vervangen. Je kan de levensduur van de remvloeistof inschatten aan de kleur (donkerder wanneer langer en meer gebruikt). Een remvloeistof met bruine of zwarte kleur moet vervangen worden want bijvullen is dan geen optie meer.
Het verschil in deze DOT-kwaliteiten ligt in de kookpunten van de vloeistof. Deze remvloeistofkwaliteiten zijn onderling compatibel en mogen dus met elkaar gemend worden. Daarbij moet wel rekening gehouden worden dat de laagste kooktemperatuur van deze vloeistoffen geldt als de maximaal haalbare. - DOT 5 remvloeistof is gebaseerd op siliconen en is hydrofoob (neemt geen water op uit de lucht). Deze paars/rode vloeistof behoudt zijn kookpunt en verliest dus geen overbrengingskracht waardoor vervanging langer kan uitgesteld worden. Nadeel is dat eventueel aanwezig water zich verzamelt met kans op bevriezing of verdamping.
advies voorkomt vapour lock
Raad jouw klanten de best gepaste remvloeistof aan. Wanneer de remvloeistof het kookpunt bereikt, ontstaan er luchtbellen (comprimeerbaar) in het systeem waardoor de vloeistof de druk minder goed kan overbrengen: vapour lock. Wanneer remvloeistof afkoelt na vapour lock is het nieuwe kookpunt verlaagd en treedt steeds sneller vapour lock op. Complete vervanging van de remvloeistof is daarom de beste optie wanneer dit probleem opduikt.