FinancieelPremium

Wagen gekocht "in de staat waarin hij zich bevindt"

Geldig of toch niet?

Geregeld worden tweedehandsvoertuigen verkocht door een handelaar "in de staat waarin hij zich bevindt". De vraag stelt zich of een dergelijke clausule wel geldig is? Onlangs beantwoordde een rechter deze vraag in de praktijk.

Wagen gekocht “in de staat waarin hij zich bevindt”

Een voorbeeld uit de praktijk

Autohandelaar Wim verkoopt een tweedehandswagen aan Jan ter waarde van € 28.000. Autohandelaar Wim stelt dat de auto ongevalvrij is, maar koper Jan stelt later vast dat dit niet het geval is.

Jan spreekt Wim hierover aan en deze geeft dat toe, maar hij meent dat Jan geen been heeft om op te staan omdat in de koopovereenkomst duidelijk werd gesteld dat het voertuig gekocht werd "in de staat waarin het zich bevindt".

Wim gaat hier niet mee akkoord: hij vindt dat de clausule in de koopovereenkomst duidelijk is en Jan dus geen enkel verweer meer heeft. Beiden komen niet tot een akkoord, zodat uiteindelijk de zaak voor de rechter komt.

Wat beslist de rechter?

Er wordt een deskundige aangesteld die moet nagaan of de wagen in kwestie ongevalvrij was op het ogenblik van de aankoop of niet, want Jan kocht deze wagen als een ongevalvrije wagen. De conclusie van de deskundige was dat de wagen inderdaad niet ongevalvrij was ten tijde van de verkoop.

Wet consumentenverkoop

De rechter verwijst naar de Wet Consumentenverkoop waaruit duidelijk blijkt dat een goed dat door een professionele verkoper aan de consument geleverd wordt, in overeenstemming moet zijn met wat ze zijn overeengekomen. Dit betekent dat het gekochte goed in overeenstemming moet zijn met de door de verkoper gegeven beschrijving.

De rechter meent dat de wagen hier niet in overeenstemming is met de beschrijving die verkoper Wim had gegeven (het voertuig was niet ongevalvrij).

De Wet Consumentenverkoop
De 'Wet betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen' heeft als belangrijkste regel dat er een garantietermijn voorzien wordt van 2 jaar voor elk gebrek dat aan een goed wordt vastgesteld. Deze wettelijke garantieplicht is alleen van toepassing op elk goed dat door een consument wordt aangekocht bij een professionele verkoper en dat deze consument gebruikt voor privédoeleinden.

Ongeldige clausule

Wat betreft de bepaling op de koopovereenkomst dat koper Jan de wagen zou gekocht hebben "in de staat waarin deze zich bevindt", beslist de rechter dat deze clausule nietig is. Dit omdat de Wet Consumentenkoop bepaalt dat alle contractuele afspraken overeengekomen vooraleer het gebrek aan overeenstemming aan de verkoper door de consument ter kennis is gebracht en waardoor de rechten van de consument worden beperkt of uitgesloten, nietig zijn.

Clausule "in de staat waarin het voertuig zich bevindt" geldig of niet? De rechter beslist!

Op basis van de Wet Consumentenverkoop heeft Jan het recht om een ontbinding van de koop te vragen. De rechter beslist dat in deze zaak het gebrek in overeenstemming een heel belangrijk punt is, want het was de wens van Jan om een auto te kopen die ongevalvrij was. Indien hij had geweten dat dit voertuig dat niet was, zou hij het niet gekocht hebben.

Uitspraak

De rechter ontbindt effectief deze koopovereenkomst; handelaar Wim moet de aankoopprijs terugbetalen en Jan moet het voertuig terug geven.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Solange Tastenoye (juriste)
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

De elektrische wagen als thuisbatterij

Een elektrische wagen kan niet alleen energie opnemen, maar ook teruggeven aan het elektriciteitsnet. dit wordt bidirectioneel laden genoemd. een wagen kan zo als thuisbatterij fungeren en bijvoorbeeld de energie van zonnepanelen opslaan.

Je wagen thuis opladen: wat zijn de mogelijkheden?

Heb je een elektrische wagen of een plug-inhybride? dan is een laadpaal laten installeren bij je thuis een logische stap. we overlopen in dit artikel wat daar zoal bij komt kijken. en wat is er mogelijk met het klassieke stopcontact?

Automated driving: stand van zaken

Bij de zelfrijdende wagen stelt zich niet de vraag of hij er komt, maar vooral wanneer hij in het straatbeeld zal verschijnen. de belg lijkt echter niet gewonnen voor dit eerder futuristisch aandoend gegeven en bekijkt de autonome functie vooral vanuit ondersteunende hoek. nochtans zou ons land, met zijn ellenlange files en rijzende brandstofprijzen de autonoom rijdende vierwieler wel kunnen gebruiken. op een volledige auto-pilot (sae 5) zal het vermoedelijk nog wachten zijn tot in 2025, maar in afwachting daarvan kan er ondertussen al lustig worden geëxperimenteerd met de autonome deugden uit sae 2.

Strengere controle op automotive ber's

De recentste eu-automotive 'block exemption regulation' (ber) bevat een een hoop verworvenheden; zaken waarvoor de federatie van grossiers, importeurs, exporteurs en automotive toeleveranciers figiefa hard gestreden heeft. vandaag gaat die strijd voort, ditmaal om het effectief implementeren van de bepalingen in de ber's. die stipuleren onder andere dat “elk onderdeel dat dezelfde kwaliteit, functionaliteit en productieproces kent als een onderdeel voor de original equipment manufacturer (oem), recht heeft op de benaming 'origineel onderdeel'."

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine