Uitlaten & katalysatorenPremium

wat te doen bij RODE KAART na ROETmeting?

Educam ontwikkelt stappenplan om aantal deeltjes te VERLAGEN

Dimitri Van der Wilt​ Maarten Educam
Dimitri Van der Wilt​ en Maarten Decock van Educam werkten het stappenplan uit

Sinds de invoering van de roetdeeltjestelling bij autokeuringscentra, beschikken ook veel garagisten over een deeltjesteller voor Euro 5- en Euro 6-dieselvoertuigen. Hiermee kunnen zij voorafgaand aan de keuring immers een preventieve meting uitvoeren, of na een afkeuring het voertuig in orde brengen voor een herkeuring. Maar hoe krijg je het aantal deeltjes nu opnieuw tot onder de ondergrens? Hiertoe stelde Educam een logische flowchart op, inspelend op de grote vraag uit de sector.

Stappenplan

Bij de invoering van de deeltjesmetingen werden in ons land twee drempelwaarden vastgelegd. Bij overschrijding van de grens van 250.000 deeltjes per cm3 volgt een opmerking door het keuringscentrum; een afkeuring komt overeen met een overschrijding van 1.000.000 deeltjes per cm3.

Deeltjesmeting roetfilter deeltjesteller
Nu meer garagisten zelf deeltjestellers gebruiken voor emissiemetingen, groeit ook de vraag naar trainingen hierrond

Vaak zal de oorzaak bij de roetfilter zelf te vinden zijn, maar er kan ook meer speurwerk nodig zijn. Educam stelde een handige flowchart op met een logische volgorde van de te nemen stappen.

1. Voer een visuele inspectie uit

"Wanneer je als garagist een dieselvoertuig met een te hoge waarde binnenkrijgt in je werkplaats, doe je er goed aan om vooreerst een visuele inspectie uit te voeren. Dit kan je immers al heel wat informatie opleveren, terwijl dit weinig demontagemoeite kost", tipt Dimitri Van der Wilt, technical development coordinator bij Educam.

"Stel je roetafzetting vast aan de uitlaatuitgang, dan weet je dat de roetfilter niet naar behoren werkt. Ook aan de luchtinlaat kan je bijvoorbeeld een vernauwing of lekkage makkelijk visueel vaststellen. Tot slot is het ook meestal zichtbaar wanneer de kern van de roetfilter beschadigd is, verwijderd is, of loszit. Deze eenvoudige zaken kan je dan eerst oplossen, door deze onderdelen te herstellen of vervangen, voor je op zoek gaat naar dieperliggende problemen." 

"Het stappenplan is zo opgesteld dat je eerst de eenvoudigste zaken controleert"

2. Controleer het voertuig op foutcodes

"De volgende stap is om een diagnosetoestel aan te sluiten en het voertuig te controleren op eventuele foutcodes. Ook dit kan je veel gerichte informatie geven. Al moet je natuurlijk kennis hebben van de achterliggende onderdelen en systemen, en de wisselwerking hiertussen, om de problemen effectief te kunnen verhelpen", stelt Maarten Decock, technisch ontwikkelaar bij Educam.    

Educam werkte dit stappenplan uit
Educam werkte deze logische flowchart uit voor wanneer er 250.000 à 1 miljoen deeltjes werden gemeten en er geen foutcodes worden weergegeven 

3. Voer een nieuwe emissiemeting uit

"Wanneer alles visueel in orde is en alle foutcodes zijn weggewerkt, kan je zelf een emissiemeting uitvoeren met een 4- of 5-gasanalyzer en het aantal roetdeeltjes nagaan met een deeltjesteller, ter verificatie. Zo kan je dus achterhalen of de waarde nu wel binnen de grenzen valt. Zoniet moet je terug naar de diagnose van alle systemen die te maken hebben met verbranding, compressie, inlaat en uitlaat, en de vervolgstappen herhalen", aldus Decock.

Training NODIG

Het stappenplan is dus een handige leidraad, maar voor de effectieve interpretatie is er diepgaande kennis en ervaring nodig over dieseltechnologie en de huidige voertuigelektronica.

"De eigenlijke oplossing kan afhangen van heel veel verschillende parameters, waardoor er moeilijk algemene uitspraken te doen zijn. Pas als je de juiste diagnose kan stellen en de voorliggende systemen goed beheert, ben je in staat om het voertuig te repareren. Daarom is het absoluut nodig om je als garagist regelmatig bij te scholen", oppert Van der Wilt nog.

Trainingsaanbod van Educam
Educam heeft een opleidingsprogramma met verschillende thema's, onder meer over emissiemeting met deeltjestellers. Bekijk het volledige trainingsaanbod op www.educam.be

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ing. Wouter Verheecke
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine