Hoe velgen correct herstellen?
Perfect wheels toont ons velgreparatie
Met het zo goed als verdwijnen van de grijze, plastic wieldeksels en de opkomst van de lichtmetalen, alsmaar meer complexe velgen, is ook herstelling van velgen steeds vaker een echte kunst, weggelegd voor specialisten. CarFix volgde met Perfect Wheels uit Ingelmunster een velgreparatie en leerde dat perfectie niet vanzelf komt.
Velgschades
Het beschadigen van een velg is vaak snel gebeurd. Een borduurtje meenemen tijdens het parkeren, het strooizout dat de vernis aantast, hardnekkig vuil dat niet tijdig wordt verwijderd, putten in het wegdek ... De oorzaken waardoor velgen bij de velghersteller belanden zijn talrijk.
Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met het feit dat de hedendaagse velgen ook anders zijn dan pakweg 25 jaar terug. Toen waren de zwarte metalen schijven met daarop plastic wieldeksels gangbaar. Cosmetische schades werden toen opgelost met een nieuw plastic deksel en andere schade kon ruw en onverfijnd hersteld worden, want die zat toch onder dat deksel.


Fastforward naar 2023, waar op het moderne wagenpark de zware metalen velgen plaats hebben geruimd voor lichtere, aluminium of stalen velgen. Die zijn vaak nog veel complexer dan hun voorgangers: meerdere kleuren en texturen, opgebouwd uit verschillende delen ... Hun relatieve lichtheid maakt ze ook nog eens schadegevoeliger. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om van de velg een (cosmetisch) kwetsbaar onderdeel te maken.
Geen volledige automatisering
De waaier aan mogelijke velgen vandaag de dag is meteen ook een stuk van de verklaring waarom bij velgherstel (nog) geen volledige automatisering mogelijk is. Het andere deel van de verklaring is dat velgbeschadigingen ook vaak heel uiteenlopend zijn. De combinatie van beide dwarsliggers zorgt er namelijk voor dat lichte borduurschade bij een eenkleurige velg wat anders is dan zware schade aan een gespoten velg met gepolijste delen en ook niet te vergelijken valt met een ingedeukte velg. De remedies zijn logischerwijze dan ook verschillend.
Waar er kan geautomatiseerd worden, geniet die automatisering natuurlijk wel de voorkeur. Zo kunnen zaken als (zie verder) zandstralen, verdichten en metaalbewerken (met CNC) voor een stuk automatisch gebeuren. Andere, meer detaillistische en cruciale taken zoals het schuren, spuiten en afwerken, vereisen nog steeds de kundige handen van de velghersteller.
STAppenplan
chemisch ontlakken
Een goede velgreparatie begint met het chemisch ontdoen van de laklagen op de velg. Een chemisch bad moet daarvoor zorgen. Het spreekt voor zich dat in dit stadium de band al van de velg is.
reinigen
Eens uit hun chemisch bad, moeten de velgen gereinigd worden met een (warmwater)hogedrukreiniger. Zo worden de resterende chemicaliën van de velg verwijderd.
zandstralen


In een zandstraalmachine (dit kan automatisch) wordt straalmiddel (gritkorrels) onder hoge druk tegen het velgoppervlak geblazen. Dit schuurefffect verwijdert overblijvende onreinheden zoals roest of nog een restje lak. Bij hele complexe velgen kan het zandstralen ook manueel gebeuren of met de hand afgewerkt worden om zeker te zijn.
richten, repareren en CNC-bewerken



Vervolgens kan de schade opgemeten worden aan de velg en kunnen de nodige reparaties en/of CNC-bewerkingen plaatsvinden. Belangrijk is om eerst de rondheid van de velg te evalueren en waar nodig te corrigeren. Een slag in het wiel zorgt anders voor onnodige belasting van wiellagers en ophangingsdelen. Dit zou dan weer leiden tot kapotte schokdempers en verkeerde slijtage van de banden.
Daarna zorgt manuele herstelling (lassen van scheuren) of ingrijpen met de CNC-metaalbewerkingsmachine (afdraaien met zelfde contouren en specificaties) voor een goede velgrestauratie.
verdichten
Vervolgens kunnen de velgen in een straalinstallatie 'verdicht' worden. In een machine met keramische kegels worden de velgen zeer gelijkmatig gepolijst waardoor de poriën van aluminium worden dichtgewreven. Zo krijgt de velg een gladder oppervlak waar vuil zich minder aan hecht. Bovendien verkrijgt de velg zo ook een mooie (hoog)glans.
grondlaag
In de spuitafdeling krijgt de velg eerst een grondlaag (epoxy). Dit gebeurt manueel, maar wel in een lopend bandsysteem dat daarna meteen ook de nodige tijd de oven in gaat.
spuiten (kleur)
Na een uitgebakken grondlaag, kan ook de kleur (indien nodig) op de velg aangebracht worden. Opnieuw kan dit in een lopend bandsysteem, waardoor na het spuiten de kleur ook ingebakken wordt.
laklaag (poederlak)
Een finale bewerking is het aanbrengen van de laklaag. Dit gebeurt met poederlak, een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht negatief geladen poeder op de velg wordt verstoven. Het poeder plakt tijdelijk aan de velg, en wordt via het bakproces in de oven op de velg gefixeerd.
Perfectie = kritisch oog
De geslaagdheid van een gerepareerde velg is in grote mate nog mensenwerk. Het kritisch oog van de spuiter of het perfectionisme van de velghersteller/machineoperator bepaalt of de herstelling gelukt is, dan wel opnieuw moet gedaan worden om de juiste kwaliteit te bereiken.
OVER PERFECT WHEELS (& BANDEN DEBOOSERE)
Sinds 1986 is bandencentrale Deboosere al te vinden op haar vertrouwde stek langs de Bruggestraat in Ingelmunster. Stichters en zaakvoerders Jan en Els begonnen met banden, maar de velgen kwamen al snel erbij. Sinds 2019 heeft het daarvoor aan de overkant van de straat een gespecialiseerde locatie: Perfect Wheels. Daar worden tot zelfs vaak meer dan 100 velgen per week terug tot de perfectie gebracht.